Мојата логика вака работи:
- Оние кои размислуваат за „заштеда“ при возење купуваат дизели.
- Оние кои купуваат возила на бензин, или немаат пари да купат возило дизел или не мислат дека многу губат со купување на бензинец во однс на дизел.
- Не им е битно која технологоја се додека пакетот убаво „тера“.
Овие првите стално штедат, што и да им дадеш, оти во принцип рациналноста на заштедатае е примарен мотив (познавам тип кој во USA за фармерки на распродажба се ценкаше од 10 на 8 USD и успеа, јас не би помислил 15s од својто живот да потрошам за вакво нешто но него му се исплатат 5-6 тримфални минути во задоволството да се собере најевтиното). Така да (мое мислење е, не сум водел тефтер) дека овиее првите стално возат со вклучена информација за моментална потрошувачка на гориво и на 10 мин го проверуваат просекот.
Овие вторите се во модус или одам со плин и среќен сум ем ми оди ем не ми троши многу (се тешиш во однос на бензинската потрошувачка во истата кутија) или се во варијанта убаво ми е да си се возам правам есап на бензинска дур возам се занимавам со возење (мене ова највеќе ми прилега што и да возам).
Третиве стално стискаат.
Од оваа моја претпоставка верувам дека дизелашките возачи се поголеми икономисти и повнимателно го стискаат педалот за гас додека кај бензинашите рандомизирањето е порамномерно статистички.
Заради тоа не верувам деека дизелашите побрзо возат статистички од бенизинашите (во смисол од 100 дизелаши 10 стискаат од 100 бензинаши 25 стискаат, а може бројот на коли што ќе се појави во одредено место да биде 3 пати повеќе дизелаши од бензинаши ...wild gestimate).
Ама ова е нали, само теорија која може воопшто да не е точна, само еден агол на истатат тема - „Кој повеќе стиска?“.