Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2301917 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14877
  • Пудингот на шоферството
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10590 на: 21 Август 2013, 14:08:01 pm »
Се збореше дека колите на бензин се влечкаат по патиштава. Веле ко кажува спротивното. Односно дека он возел побрзо и плус не трошел многу. Истото за мене можам даго кажам, кога возам ретко кој воопшто ме поминува, некогаш дизел некогаш бензинец ама многу ретко. И знам исти такви примери о форумов уште многу.
Една од 100коли не прави разлика.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4044
« Одговори #10591 на: 21 Август 2013, 14:09:43 pm »
Мојата логика вака работи:

- Оние кои размислуваат за „заштеда“ при возење купуваат дизели.
- Оние кои купуваат возила на бензин, или немаат пари да купат возило дизел или не мислат дека многу губат со купување на бензинец во однс на дизел.
- Не им е битно која технологоја се додека пакетот убаво „тера“.

Овие првите стално штедат, што и да им дадеш, оти во принцип рациналноста на заштедатае е примарен мотив (познавам тип кој во USA за фармерки на распродажба се ценкаше од 10 на 8 USD и успеа, јас не би помислил 15s од својто живот да потрошам за вакво нешто но него му се исплатат 5-6 тримфални минути во задоволството да се собере најевтиното). Така да (мое мислење е, не сум водел тефтер) дека овиее првите стално возат со вклучена информација за моментална потрошувачка на гориво и на 10 мин го проверуваат просекот.

Овие вторите се во модус или одам со плин и среќен сум ем ми оди ем не ми троши многу (се тешиш во однос на бензинската потрошувачка во истата кутија) или се во варијанта убаво ми е да си се возам правам есап на бензинска дур возам се занимавам со возење (мене ова највеќе ми прилега што и да возам).

Третиве стално стискаат.

Од оваа моја претпоставка верувам дека дизелашките возачи се поголеми икономисти и повнимателно го стискаат педалот за гас додека кај бензинашите рандомизирањето е порамномерно статистички.

Заради тоа не верувам деека дизелашите побрзо возат статистички од бенизинашите (во смисол од 100 дизелаши 10 стискаат од 100 бензинаши 25 стискаат, а може бројот на коли што ќе се појави во одредено место да биде 3 пати повеќе дизелаши од бензинаши   ...wild gestimate).

Ама ова е нали, само теорија која може воопшто да не е точна, само еден агол на истатат тема - „Кој повеќе стиска?“.  

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14877
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #10592 на: 21 Август 2013, 14:13:49 pm »
Според мене тоа што ФилипВ го збореше кој стискал повеќе е нерелевантно,пошо 70% од колите(бројката е кажана од око) се дизел.

брамовск,јас возам дизел па воопшто не сум економичен.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10593 на: 21 Август 2013, 14:13:53 pm »
Нема што да се мозга. Тоа се гледа. Се прави мини-статистичко истражување.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #10594 на: 21 Август 2013, 14:16:20 pm »
Не постои мини, или се прави на репрзентативен примерок или не се прави. Тефетер у кола е играчка.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10595 на: 21 Август 2013, 14:29:38 pm »
Не постои мини, или се прави на репрзентативен примерок или не се прави. Тефетер у кола е играчка.

Кога реков „мини“ не мислев примерокот да биде „мини“.

Тефтер цело време у кола не е играчка.

Кој друг метод го предлагаш?

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #10596 на: 21 Август 2013, 14:32:28 pm »
Воопшто немам намера да го докажувам ова, ниту да бројам. Ниту мислам дека има врска со технолошкиот аспект во темава. Ако најде некој соодветно истражување ќе го прочитам. Тефтер статистика не ми е истражување.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6913
« Одговори #10597 на: 21 Август 2013, 14:32:44 pm »
А да не бележите во тефтерот случајно и колку испрекинати линии ке има да речеме од скопје до гевгелија ? ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20834
« Одговори #10598 на: 21 Август 2013, 15:44:27 pm »
Воопшто немам намера да го докажувам ова, ниту да бројам. Ниту мислам дека има врска со технолошкиот аспект во темава. Ако најде некој соодветно истражување ќе го прочитам. Тефтер статистика не ми е истражување.

Многу, многу поенти во само 4 реченици. Алал вера bramovsk!
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #10599 на: 21 Август 2013, 15:50:19 pm »
Edvaj cekam da vidam nekoj da kupi Ferari  i da mu stavi plin. ;D
Toa moze samo kaj nas.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10600 на: 21 Август 2013, 15:53:23 pm »
Воопшто немам намера да го докажувам ова, ниту да бројам.

Знам дека немаш намера. А знам и зoшто: затоа што многу добро знаеш дека ќе се потврди мојата теза дека во реалниот, секојдневен сообраќај дизелите тежнеат да бидат побрзи.

Ниту мислам дека има врска со технолошкиот аспект во темава.

Има врска со практичниот. Сите се согласуваме дека на стаза бензинците се побрзи. Мојата теза се однесува на практичното, реално возење.

Ако најде некој соодветно истражување ќе го прочитам.

cool

Тефтер статистика не ми е истражување.

? Зошто? Колку ли само статистички истраживања се направени со тефтер, тоа е чудо едно. Па не почнала ваљда статистиката да постои како наука дури откако се појавиле компјутери.

Kои се тие „многу, многу“ поенти? Јас приметувам само една: дека со тефтер не се истражувало (што е неточно). Другите се само описи на внатрешната состојба на авторот, не содржат информација за надворешниот свет.

Кои се тие други кои ми промакнале?

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3053
« Одговори #10601 на: 21 Август 2013, 16:22:24 pm »
Се надмина.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20834
« Одговори #10602 на: 21 Август 2013, 16:27:08 pm »

Kои се тие „многу, многу“ поенти? Јас приметувам само една: дека со тефтер не се истражувало (што е неточно). Другите се само описи на внатрешната состојба на авторот, не содржат информација за надворешниот свет.

Тие што ти биле по ливчиња, а не у тефтер.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10603 на: 21 Август 2013, 16:34:37 pm »

Ироничниот одговор на прашањето е одличен индикатор за недостаток на вистински одговор на прашањето. Речиси без исклучок.

Па, да пробаме уште еднаш: погоре велиш дека имало „многу, многу поенти“. Кои се тие? Како гласат?

Се надмина.

Како тоа мислиш?

Ве молам за конкретни, еднозначни и јасни одговори. Кој мисли да ми реплицира со фигуративен говор, хиперболи, мета-значенија или поезија... нека не се мачи. Таквите одговори не ми значат ништо, освен што ми укажуваат дека тој што ги напишал всушнист ниту самиот не знае што точно сака да каже. Да знаел - ќе напишел.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #10604 на: 21 Август 2013, 16:39:16 pm »

Ироничниот одговор на прашањето е одличен индикатор за недостаток на вистински одговор на прашањето. Речиси без исклучок.

Многу често е индикатор за лошо или тотелно непотребно прашање со кои си се наместил за таков одговор.