Автор Тема: Меѓународна Возачка Дозвола  (Прочитано 98126 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #330 на: 14 Јули 2017, 00:24:11 am »
PSS isto ja izdaval potvrdata i megunarodnata :D i plus gratis perenje
 jas ja izvadiv za sekoj slucaj da ja imam inace dosega nikade ne mi pobaral nikoj megunarodna (srbija kosovo bosna crna gora hrvatska slovenija italija grcija albanija turcija)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #331 на: 14 Јули 2017, 07:03:59 am »
времето иде напред,само Македонија се враќа назад.Дизајнирање и осмислување на процесот за чиста единица,па од кога ќе почне нешто после исправај го.Непотребно замарање на луѓето и губење време според мене за целава постапка за издавање меѓ.возачка.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #332 на: 14 Јули 2017, 08:04:53 am »
Мала исправка, не е ова дело на новата влада. Законов е донесен пред неколку години, само со примена од 01.07.2017 е тој и уште неколку членови мислам.

Добро е што ја поедноставија постапката, мене не ми дадоа потврда сум имал некоја забрана. Еве сеа рентам кола во грчка со нашата нормална возачка.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #333 на: 14 Јули 2017, 12:45:30 pm »
Демек новата влада неможе да го смени ова

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #334 на: 14 Јули 2017, 12:52:44 pm »
расположени се за дебатирање за било каква издржана промена
царклуб граѓанска иницијатива и да им ги ставиме јајцата на менгеме

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #335 на: 14 Јули 2017, 13:02:27 pm »
Ако се стварно расположени...

1. Да се ревидираат сите сообраќајни знаци за спид лимит по регионални, магистрални и автопатишта, и да се прилагодат за возила од овој век. (еве за у град нека си остане 50 као главно).
2. Во град кај што има услови (пример, од „детелинка“ петља на битпазар до излез на автопат во сингелиќ) да се зголеми лимиот од 50 на разумни 70 или 80км/ч
3. Да се дозволи со Б категорија скутери до 150ццм (ја би до 200, ама еве, разумен предлог)
4. Да се намалат казните за сообраќајни прекршоци во разумни рамки, и да се спроведе „аутоматско казнување“ со помош на камери, првенствено за црвено светло, за друго у втора фаза.
5. Да не се курчат со пајаци таму каде што возилото е погрешно паркирано, ама не пречи на нормално одвивање на сообраќајот, туку да ги користат пајаците за места кај што стварно некој кретен го заглаил сообраќајот.

Ете мал придонес од мене :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #336 на: 14 Јули 2017, 13:30:51 pm »
Преку ден задолжително и долги и магленки да се имаат упалено.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #337 на: 14 Јули 2017, 13:32:54 pm »
Да дополнам
Да се праќа на вондреден технички преглед секој еден сељак со кинески ксенон.И да си плаќа глооба за тоа.Не се вози веќе нормално навечер...
Башка па и со магленки пуштени .....
Контрола ригорозна за ваквите, и да казни за да научат.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #338 на: 14 Јули 2017, 13:33:42 pm »
da se kaznuvaat podednakvo site ucesnici vo soobrakajot!!!
edit:
da se otstranuvaat od soobrakaj vozila koj curat na lice mesto.
« Последно менување: 14 Јули 2017, 14:39:47 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
« Одговори #339 на: 14 Јули 2017, 14:31:59 pm »
Заради овие чкртаници се чека пола саат на шалтерот на Мвр без никаков печат ништо... ептен аматерска работа за штанцање пари

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #340 на: 14 Јули 2017, 21:24:55 pm »
Значи незнам што е фамата за меѓународната возачка. Нашата држава со некои земји нема потпишано договор за признавање на нашата возачка дозвола и затоа треба меѓународна. Може ќе ти побараат а може и не, значи препорачливо е да ја имаш. А муабети од типот ваму ми застанаа не ми побараа наму ми побараа се излишни, доколку некој ти ја побара а ја немаш ќе си ги платиш сите досега што требало да ги извадиш и што треба да ги извадиш. Значи подобро да ја имаш отколку да ја немаш.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
« Одговори #341 на: 15 Јули 2017, 23:00:31 pm »
Фамата е што нашата мегународна дозвола не е абдејрирана 20 години.. сеуште англискиот јазик се занемарува и човек треба да се потруди да најде каде е на англиски

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #342 на: 16 Јули 2017, 19:36:45 pm »
Информации од прва рака, за Хрватска меѓународна не треба, информација од човек кој што е нон-стоп на релација МК-ХР, прашал и полицаец кој му рекол дека меѓународна му треба во случај кога управува возило од рент-а-кар, во спротивно немало потреба бидејќи на новите возачки пишува и на латиница.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #343 на: 16 Јули 2017, 19:46:30 pm »
Мене стварно не ми е јасно зашто уште воопшто се прави муабет за тоа дали треба или не треба меѓународна.

Фино пиша погоре @vlatko.klp за кои држави не ни треба меѓународна.

За кај грциве да, вади си меѓународна. Но за да не се повторуваме, да се знае еднаш за секогаш. Не ти треба да вадиш тоа картонот никаков за:

Италија
Словениja
Србија
Црна Гора
Албанија
Шпанија (само Б)
Австрија (само Б)

Цитат
Италија, Србија, Црна Гора и Албанија. Доколку летово се одлучите да патувате во овие земји, нема да ви биде потребна меѓународна возачка дозвола. Склучените договори меѓу Македонија со овие земји, овозможуваат возачите да патуваат само со македонска дозвола. Истото се однесува и за Македонците кои ќе одлучат да се преселат во наведените земји. Нема да мораат да преполагаат за тамошни возачки, бидејќи веќе се признаени македонските.

-Со република Австрија и со Кралството Шпанија склучени се договори за реципрочно признавање на македонската возачка дозвола, но само за Б категоријата. А за останатите категории македонските возачи имаат обврска за  повторно полагање на теоретскиот дел од возачкиот испит.... вели Дејана Недељковиќ, портпарол на МВР.     

Цитат
Со македонската биометриска возачка дозвола, без да се вади меѓународна, можете без проблем да патувате во четири држави и тоа во Албанија, Шпанија, Италија и Словенија. Меѓутоа, меѓународната возачка дозвола е задолжителна за сите кои со возило сакаат да патуваат во останатите земји. "Република Македонија склучи договори со Италија, Шпанија, Албанија и Словенија за реципрочно признавање на македонските возачки дозволи", изјавија за Вечер од Министерството за внатрешни работи.

За СИТЕ други држави, треба меѓународна. Можеби нема да ви ја побараат за рентање возило, можеби нема да ви ја побара џандар ако ве застане - ама тоа не значи дека не треба да се има. Едноставно, не му давајте на локалниот џандар уште една причина да ве казни. Аман, за 400-500 денари праиме муабет, еднаш на 3 години.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #344 на: 16 Јули 2017, 19:54:10 pm »
950.