Автор Тема: Kолку се зголемува реално потрошувачката на плин?  (Прочитано 33040 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
Одг: Kолку се зголемува реално потрошувачката на плин?
« Одговори #15 на: 16 Октомври 2012, 13:45:07 pm »
Дури можеш да се заебеш со нервози ако го местиш сам. Местеа така филтер на една Сиера што беше опремена со плин, ја отворија кутијата и нормално почна да трохира колата...го ставија K&N :D не сакаше ни да запали :D :D :D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #16 на: 16 Октомври 2012, 15:32:44 pm »
20% е малце многу :) Или ептен некој на пумпа те излажал па уместо 40л ти стаил 36 плин, или си ја потценил (преценил?) потрошувачката на бензин :)
Не бе Симо, над 30000km извозев на плин. Знам што зборам и знам математика.

BTW,
Ако бензинот има 43МЈ/кг, а плинот има 46МЈ/кг, тогаш во 1Л бензин има енергија од околу 32,6МЈ , а во 1Л плин има 27,6МJ, па лесно се стига до пресметката дека бензинот има отприлика 15% поголема горивна моќ по литар.
32.6 / 27.6 = 1.181 т.е. +18.1% што е поблиску до 20% отколку до 15%. Како и да е, и според ова мојата проценка дека потрошувачка на плин во однос на бензин е поголема од 15% до 20% е на место.

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7274
« Одговори #17 на: 16 Октомври 2012, 15:46:20 pm »
Од првата боца плин, потрошувачката на бензин и на плин излезе иста...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43706
  • Il Moderatore
« Одговори #18 на: 16 Октомври 2012, 17:08:48 pm »
20% е малце многу :) Или ептен некој на пумпа те излажал па уместо 40л ти стаил 36 плин, или си ја потценил (преценил?) потрошувачката на бензин :)
Не бе Симо, над 30000km извозев на плин. Знам што зборам и знам математика.

BTW,
Ако бензинот има 43МЈ/кг, а плинот има 46МЈ/кг, тогаш во 1Л бензин има енергија од околу 32,6МЈ , а во 1Л плин има 27,6МJ, па лесно се стига до пресметката дека бензинот има отприлика 15% поголема горивна моќ по литар.
32.6 / 27.6 = 1.181 т.е. +18.1% што е поблиску до 20% отколку до 15%. Како и да е, и според ова мојата проценка дека потрошувачка на плин во однос на бензин е поголема од 15% до 20% е на место.

Тука сум и јас некаде со поминатите километри, на плин, 15% ја земав окрлуго не се ни сеќавам како заокружував за масата и волуменот на плинот и бензинот. Битно ми беше да кажам дека  нема шааанси 1:1 бензин/лпг да биде со иста кола.

BTW, еве податоци за Giulietta, фабрички конвертирана на LPG, значи посовршено не може да биде стокмен плинот, па видете ги разликите во потрошувачката:

Fuel consumption - Emissions as per directive 1999/100/EC

Urban cycle (l/100km): 8.5 (P) - 10.9 (LPG); 28%
Extra-urban cycle (l/100km): 5.2 (P) - 6.8 (LPG); 30%
Combined cycle (l/100km): 6.4 (P) - 8.3 (LPG);29%
CO2 emissions (g/km): 149 (P) - 134 (LPG);

Со тоа што мора да кажам дека тука конкретно се работи за турбо мотор, кастм мапа, и никаква загуба на снага и момент. Значи, ако не сакаш да имаш загуба на снага, ќе треба да арчиш 30% повеќе плин од бензин!

Кај гојдо и кај мене, нема загуба на снага, затоа што кога ќе го оптеретиме моторчето, бензинските инџектори се палат, па трошиме и по малку бензинче :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #19 на: 17 Октомври 2012, 00:03:36 am »
kako moze da se proveri dali trosi  benzin pri optereten motor na plin? jas imam Landi Plus Max na kolata ???
Fiat Grande Punto & Fiat Stilo

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #20 на: 17 Октомври 2012, 08:50:10 am »
gojdo i simo:
kolku benzin trosite na 100km?

tommy:
prviot rezervoar go vozese ko dedo? ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #21 на: 17 Октомври 2012, 10:05:14 am »
@Lp, кај мене навеќе зависи од ситуацијата во градот. Пошто најмногу градски километри правам. Со упалена клима и релативно густ сообраќај е најголема, и потрошувачката во просек ми е околу 14-15литри бензин. Јас најчесто возам дење, многу ретко во доцни вечерни саати кога нема гужва. Во лето климата практично не ја гаснам. Сега, на есен, кога немам потреба од упалена клима, потрошувачката на бензин се намалува на 12-13литри градска вожња.
На плин имам попрецизни податоци, пошто водам есап за полнењата и километражата, последниов месец просечна потрошувачка ми е 13,65 литри плин (умерена гужва без многу клима користење), последните 4 месеци е 15,16 литри, максимална потрошувачка на плин од полнење до полнење ми била 19,5л.

Да додадам, во просек месечно поминувам 1.770км

статистиката што ја водам е нешто пократка од 5 месеци

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #22 на: 17 Октомври 2012, 11:24:38 am »
Ne te prasav precizno. Koga vozis na plin, kolku benzin trosis, posto neli sistemot dodava i benzin (pri povisoki vrtezi, koga e laden motorot i slicno)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #23 на: 17 Октомври 2012, 11:34:35 am »
Ne te prasav precizno. Koga vozis na plin, kolku benzin trosis, posto neli sistemot dodava i benzin (pri povisoki vrtezi, koga e laden motorot i slicno)

Аха, и таа евиденција ја имам, но со оглед на летен период, потрошувачката на бензин ми е доста намалена, некаде околу 1.4 л бензин на 100км е сега. Ова е сосе возење на бензин извесен број километри на автопат. Инаку палењето на бенз. инјектори е ако ја газам над 6200-6300 вртежи, и тоа во втора и трета брзина најчесто, тогаш се осеќа, ама не сум толкав идијот цело време да ја газам до црвено, поготово не на плин, па најчесто кога сум у таков „филм“, си свичувам на бензин.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
« Одговори #24 на: 17 Октомври 2012, 12:00:14 pm »
А најдов вакво нешто на нет

Liquid Injection

The Liquid Injection system is the latest in gas technological advances. It is suitable for most vehicles that are EFI.

Liquid Injection systems work by the gas being injected into the combustion chamber of the engine in a liquid form. Being cooler than petrol, liquid gas provides more volumetric efficiency in the combustion chamber.

In particular, the power of the vehicle is increased to a greater level than petrol. Economy is also better than Vapour Injection systems.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8532
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #25 на: 17 Октомври 2012, 12:24:35 pm »
Кај мене никогаш повеќе од 2 литри плин не троши, зборам за плин према бензин. А помалку да, некогаш и само литро повеќе.

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #26 на: 17 Октомври 2012, 17:50:36 pm »
Moментално соодносот е 1:1.

Ке почекам за уште една боца, па да кажам со сигурност.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #27 на: 17 Октомври 2012, 19:39:22 pm »
А најдов вакво нешто на нет

Liquid Injection

The Liquid Injection system is the latest in gas technological advances. It is suitable for most vehicles that are EFI.

Liquid Injection systems work by the gas being injected into the combustion chamber of the engine in a liquid form. Being cooler than petrol, liquid gas provides more volumetric efficiency in the combustion chamber.

In particular, the power of the vehicle is increased to a greater level than petrol. Economy is also better than Vapour Injection systems.

Да, постои...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #28 на: 26 Октомври 2012, 21:11:25 pm »
добро бе.... само јас ли имам кола која троши помалку плин во литража одколку бензин?

ПЛИМОНТ!!! ќе ве замилам за објаснување под хитно зашто е ова вака... ми троши просечно 11 плин а бензин 12-13... како е ова можно?

п.с. на плин иде до 210 а на бензин 240... а ако дигнам 240 со бензин и префрлам на плин, ја одржава брзината....

во што е финтата?
п.п.с. претпоставувам знаете за која кола станува збор... волво V70 2.5...
да не има нешто врска што возилото е со фабрички метан? па има некои посебни модови за работа на бензин-гас....?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #29 на: 26 Октомври 2012, 22:40:44 pm »
Не си единствениот, јас успеав со 39 литри плин да поминам 530 km.
Не сум газел како тебе, немам мерак за газење на Астрата како на Голфот, но, поголемиот дел од километрите ги поминав на отворено, Прилеп-Брод-Куманово, и неколку пати Куманово-Штип.

Чекам втора боца сега да помине, за да кажам со сигурност.

@LP, стандардно, нема што амбициозно да возам, навикнат на турбо бензинец со добра сила, Астрата ми е само најефтиното нешто од точка А до точка Б.