Автор Тема: Вработување  (Прочитано 578294 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6151
Одг: Вработување
« Одговори #2055 на: 13 Септември 2014, 23:41:52 pm »
Глупости во последниве пар страници од темава.. Чудо едно.

Прва забелешка - вокабуларот, мешањето на одредени населени места во негативна конотација, како и "етикетите" за луѓето што не се од Скопје, да се поднамалат. Го донесовте муабетот, као - вие од Скопје што сте, имате сина крв. А прашање е, потеклото од каде ви е. (Пре)многу си го цените.

Друга работа - земјоделието ако била лесна и тоооолку доходовна работа, вие што продавате памет први ќе трчавте да го работите. Од земјоделие, денес, во РМ, имаат ќар само откупувачите. Земјоделците - не. И тоа дека 3 месеци ќе работиш, а после 8 месеци ќе живееш од таа работа, мало сутра. Тоа може само да го каже човек што нема поим од земјоделие. Едно невреме, еден град - и се отиде у курац.

Трета работа - иако знам случај што живее во Скопје, работи таму, баш колку да се каже дека е во Скопје (неговите му ја плаќаат киријата и нешто џепарац, ако зима плата), гарантирам дека никој - ама баш никој не седи во Скопје за 300 денари дневница. Проста математика - 26х300=7.800 денари, односно, народски - куров мој што ќе преживее во Скопје, со неполни 8.000. Тие пари не се доволни за живот во периферијата, каде истиот е дааааалеку поевтин за разлика од ценетото ви Скопје. Едно излегување низ вратата во Скопје, 500-ката се остава на прагот. Живеев во Скопје, цели 10 години, и тоа баш периодот кога беше евтин животот таму, па сите поскапувања, па до неодамна.

Четврто - се, буквално се е во Скопје. Централизацијата е доведена до тоа ниво, што се што е надвор од Скопје, е лефт фор дед. Па, од тука, нормално е секој да си го бара чарето. Не ќе трпи за леб..

Петто - факт е дека луѓето што не се од Скопје, работат повеќе. Ете, сами си кажавте - onak за 50 евра со се материјали, не местел клима. Последици од тоа - не коментирам, иако се слагам со тоа дека така не треба - секоја работа треба да се цени, се слагам дека пазарот на труд си го прави своето, ама.. Тоа е - ќе треба да се прилагодите (за вас од Скопје е муабетот). Не само да се мрчи и да се вреѓа..

Шестто - дисперзирани студии, запиши се на факултет, знаењето е сила, знаењето е моќ, курчеви карики.. Е па, нормално, сум завршил факултет - куров ќе ме натераш да работам физичка работа. Или било кој - завршил, мало морген ќе се врати дома да црнчи за беспари. Ќе црнччи за беспари, ама во Скопје, и (претежно) на струка. Со чест на исклучоци.. Сите се денес со факултет - уште една грешка на Владава - покрај дневно-политичките активности за напредок само на Скопје, која ќе ја плаќаме доооолго време.

Ебате државата, на кино не сум бил едно 7-8 години, од што најблиско кино ми е на 170 километри. Театар.. Ех..

Што е убав животот во Скопје, нема збор. Под вистински околнотсти, веднаш и јас би се преселил.

Сфатете веќе еднаш - никој не се двои од домот, ако не мора. Точка.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #2056 на: 13 Септември 2014, 23:57:32 pm »
Дека Скопје се преплави, се преплави. Дека станува жабокречина, станува. Јас разбирам зошто младите доаѓаат во Скопје - затоа што не гледаат потенцијална егзистенција во своите родни градови. Не е Македонија само Скопје, Битола, Куманово, Гевгелија, Охрид и уште пар други поголеми градови. Македонија е и Македонски Брод, Пробиштип, Кратово, итн. Места каде има прекрасни луѓе, кои маката ги натерала да избегаат. Да не праиме муабет дека живеењето во помалите места, во споредба со живеењето во Скопје е драстично поограничено - нема кино, нема театар, нема ништо од оние работите кои се потребни за нормален живот.

На театар и кино тој што има пари може и во Скопје да отиде. Проблемот е највеќе што нема вработување, младите преку 60 посто се невработени во помалите градови, тој што работи во Скопје за 300 денари дневница во својот град ке работи за 200, ама нема. Кој сака да седи во Скопје во некоја собичка под кирија далеку од дома. Маката на се ќе те натера

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2057 на: 14 Септември 2014, 00:24:52 am »
Onak nemozamsega da se raspravam ne sum doma ti rekov dek delumno si vo pravo ama ako na nekoj mu se isplaka da namesti klima za 30 evra I da zivee tebe ne ti se isplaka da namestis za 50?

затоа што тој некој седи дома и наплаќа ќеш, нема фирма. јас имам канцеларија, 2 магацини и имам фирма.. јас плаќам даноци и пријавување, пензинско, инвалидско дрн дрн дрн...

и ова е педерски од твоја страна... ако неможеш да дискутираш и не си дома, тогаш не додавај бензин во огинот... мислам дека повеке од јасни ти се одговорите на овие прашања.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #2058 на: 14 Септември 2014, 01:33:21 am »
И јас како помал серев по тоа што доаѓаат од страна да живеат во Скопје, ама тоа беше така поодамна (средно школо). :)

Сфатете го тоа како сите ние што сакаме да бегаме за странство по подобар живот, епа така и тие луѓе доаѓаат во Скопје затоа што во родните краишта неможат да опстанат. Сигурно никој не би оставил родно место ако му било убаво или од инат да прави гужва низ Скопје. Факт е дека има и такви што ќе се омажат по секоја цена со некој директор, ама има и Скопјанки што го прават истото и се викаат спонзоруши (по ново - старлети ваљда). 

Главниот и единствен проблем е власта што не дозволи развивање на другите места низ Македонија, а толку голем потенцијал има државчево за користење.  Сите ќе беа среќни и задоволни како што некогаш биле.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2059 на: 14 Септември 2014, 02:05:18 am »
Ставете се малку и во кожата на онак и ќе сфатите зошто има толку против миграцијата. Пробал и тој да се исели незнам нов зеланд, америка ама не му успеало а од друга страна некој друг му дошол во скопје и му ја земал, добро де девалвирал, работата и сега веројатно има набиено некој комплекс.
абе серко... стварно треба да добиеш некоја васпитна по уши... јас не се исселив... јас бев да гастербајтарам... сакав да се исселам, ама не го направив тоа... е сега се каам, ама тоа нема везе со то ашто сум го направил и со тоа што се дешава во дкопје... во скопје е општи ХАОС..

од друга страна, во другите постови што напиша, ми се свиѓа како размислуваш. секој да си работи и да се снаоѓа во родниот град... е тоа те вади од поише воспитни...

п.с.
никаде не спомнав зимање на работата и немање работа... цело време зборам за девалвирање на трудот... зашто не зборам губење на работни позииции т.е. немање работа? затоа што чим некој доаѓа во градов, и на него му треба кујна, телевизор, клима, парно, паркет итн итн...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2060 на: 14 Септември 2014, 06:16:54 am »
И јас како помал серев по тоа што доаѓаат од страна да живеат во Скопје, ама тоа беше така поодамна (средно школо). :)

Сфатете го тоа како сите ние што сакаме да бегаме за странство по подобар живот, епа така и тие луѓе доаѓаат во Скопје затоа што во родните краишта неможат да опстанат. Сигурно никој не би оставил родно место ако му било убаво или од инат да прави гужва низ Скопје. Факт е дека има и такви што ќе се омажат по секоја цена со некој директор, ама има и Скопјанки што го прават истото и се викаат спонзоруши (по ново - старлети ваљда).  

Главниот и единствен проблем е власта што не дозволи развивање на другите места низ Македонија, а толку голем потенцијал има државчево за користење.  Сите ќе беа среќни и задоволни како што некогаш биле.

Како што е организирана Словенија. Никој не сака и нема зашто да си оди од малото место во главниот град.

Дури и многу од градовите си одат да живеат во селата.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43718
  • Il Moderatore
« Одговори #2061 на: 14 Септември 2014, 07:57:28 am »
Примери постојат илјадници за решение на проблемот, исто како и илјадници примери бетер од Македонија и Скопје. Некој реши да го „затне“ скопјево, и се тера со таа политика и понатака. Не е дека ми сметаат луѓето, напротив, имам многу пријатели и сакам така и да остане, ми смета што е затнато скопјево. Ама и нив им смета, и на луѓето што доаѓаат тука. Ем е единственото место кое нуди можност за преживување во државава, ем е затната дупка! За секоја државска работа, мора во Скопје да дојдеш, за здравје - трчи во Скопје, за набавки - во Скопје, за култура- Скопје, за забава - Скопје. Е па како да живееш во друг град, кога за се` нешто, мора да трчаш до Скопје!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2062 на: 14 Септември 2014, 08:48:07 am »
Slovenija e odlicno koncipirana za resavanje na ovoj ogromen problem. Svajcarija ima isto mnogu soodvetno resenie.

Migracijata selo-grad vo razvienite drzavi pomina pred 40 godini. Kaj nas sega doagja zaradi kasnenje na drzavata i ekonomijata. Vo razvienite drzavi prepolnetosta na gradovite dovede do toa da se javi golema migracija grad-selo koja seuste trae. Nemozat obrazovanite racionalni luge da ziveat na raat vo gradot kako porano pa resavaat da si napravat kukja so ogromen plac vo selo i tamu da ziveat na raat. A ako gi povlecat i svoite (bogati) prijateli ke si go strgnat selceto prva liga. E posle site ke sakaat tamu (kako sto sega sakaat vo gradot koj nekoj si go stegnal). Samo tamu se pametni i si kupuvaat zemja so stotici hektari okolu niv, za da moze da e privatna i licno da si izberat na kogo ke ja prodadat taa zemja. Ili uste povazno nema da ja prodadat.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • MadaFunker
« Одговори #2063 на: 14 Септември 2014, 11:42:46 am »

Главниот и единствен проблем е власта што не дозволи развивање на другите места низ Македонија, а толку голем потенцијал има државчево за користење.  Сите ќе беа среќни и задоволни како што некогаш биле.

Како што е организирана Словенија. Никој не сака и нема зашто да си оди од малото место во главниот град.

Дури и многу од градовите си одат да живеат во селата
.

И ова кај да е ке земе замав кај нас..
New blood of old school

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 587
« Одговори #2064 на: 14 Септември 2014, 11:46:57 am »
Bratucet mi i snaa mi pred nekolku godini  se odseli od Skopje (novo lisice ziveea)  vo palanecko selo.
Kupija napusteno skolo na tender i ogromna povrsina na zemja,sega se zanimavaat so zemjodelie i stocarstvo.
Proizveduvaat sega za sega vo mali kolicini organska hrana kozjo mleko i kozjo sirenje.
Od prodavnica skoro nisto ne kupuvaat,se sami si pravat.
E toa e pukanje film inaku i dvajcata se fakultetski obrazovani

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #2065 на: 14 Септември 2014, 11:53:20 am »
Алал да им е и на двајцата! Таков потег заслужува максимална почит!
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #2066 на: 14 Септември 2014, 12:05:06 pm »
Кај нас нема инфраструктура за живеење надвор од град.

Во Словенија тоа е политика на државата, па затоа и така се функционира, кај нас е обратно, ако воопшто имаат некаков концепт нашиве, освен лоповскиот елемент сеприсатен кај сите гарнитури :)

Иначе го знам братучед ти убаво :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #2067 на: 14 Септември 2014, 12:06:43 pm »
Ова се треба да се префрли во некој друга тема.

Инаку јас имам проблем со следниве работи:

1. Кога ќе прочитам или слушнам коментар од типот „Ебате метрополата, цела е поплавена ...“
Да нормално дека е поплавена, кога атмосферската канализација не е предвидена за згради за жители од цела МКД на места каде до вчера играа деца (пример Зебра, некои нови згради во центарот итн..)

2. исто, коментар од типот „А ти толку далеку живееш од центаро ...“
Според некои размислувања се што е 10 мин пешки надвор од „центаро“ се смета за далеку. Е за воља на вистината ова не сум го чул од некој битолчанец, кумановец, тетовец ... (get the potint, right). Претпоставувам заради ова е изреката на постарите скопјани „Сите „сељаци“ живеат во Центар“

3. слично, коментар од типот „Еј абе еден куп сељаци ни се доселија во Битола/Тетово/Струмица и сл“ а истиот тој се буни кога ќе слушне ист коментар од скопјанец (од тие ретките ;D ).

Јас лично, немам проблем со луѓе од други градови, јбг и некој мој пра дедо и баба дошле во СК. Имам проблем со невоспитани, арогантни, испомплексирани итн.. луѓе низ целава ни татковина. Сум среќавал луѓе во места кај што не сум очекувал и истовремено сум среќавал нелуѓе во места каде што не би требало да очекувам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2068 на: 14 Септември 2014, 13:28:17 pm »
Bravo vele85, i jas imam otseleni rodnini od Skopje... No ne tolku kako vo tvojot slucaj. I si ziveat so mnogu golem merak i ne trpat teletabisi po zgradi e vo skopje.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #2069 на: 14 Септември 2014, 13:31:41 pm »
Edinstveniot problem koj samiot mi se nametnuva so lugeto od drugite gradovi e:

1. Mi spustaat cena za svirki...da ne kazam svirat za pivo na mesta kade jas  porano sum baral 50 eur od vecer.
2. Rabotat za 10.000 na mesta kade zena mi rabotela za 18.000.

..i ova ne vazi za site generalno, bidejki ima mnogu sposobni uceni luge od drugite gradovi koi zasluzuvaat mnogu poveke od ona sto im se nudi.
Inaku, jasno deka za toa ne se lugeto krivi i deka sekoj ima prvo da bara uslovi za poubav zivot.