Автор Тема: Вработување  (Прочитано 578248 пати)

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 587
Одг: Вработување
« Одговори #2070 на: 14 Септември 2014, 13:39:58 pm »
Bravo vele85, i jas imam otseleni rodnini od Skopje... No ne tolku kako vo tvojot slucaj. I si ziveat so mnogu golem merak i ne trpat teletabisi po zgradi e vo skopje.
Zatoa i oni go odbrale mestovo vo radious od okolu 1km ako ne i povekje nemaat komsiii sami si se na planina :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2071 на: 14 Септември 2014, 14:21:51 pm »
Onak nemozamsega da se raspravam ne sum doma ti rekov dek delumno si vo pravo ama ako na nekoj mu se isplaka da namesti klima za 30 evra I da zivee tebe ne ti se isplaka da namestis za 50?

затоа што тој некој седи дома и наплаќа ќеш, нема фирма. јас имам канцеларија, 2 магацини и имам фирма.. јас плаќам даноци и пријавување, пензинско, инвалидско дрн дрн дрн...

и ова е педерски од твоја страна... ако неможеш да дискутираш и не си дома, тогаш не додавај бензин во огинот... мислам дека повеке од јасни ти се одговорите на овие прашања.
Е аман де сега ке се разбериме не се работи за нешто итно па сеа сум се тргнал на страна.Колку има такви шо работат без фирма?Само ти монтираш клими со фирма сите други без фирма?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2072 на: 14 Септември 2014, 14:26:32 pm »
prvo i osnovno.... jas nekolku godini vise ne rabotam aktivno so klimi, tocno od taa pricina... vtoro... na eden shto ima firma mu doagaat poveke od 10 bez firma...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6151
« Одговори #2073 на: 14 Септември 2014, 14:27:36 pm »
Дека треба сите да имаат фирми - треба. Дека сите треба да си ги плаќаат давачките - треба.

А тоа дека ситуацијата на терен е сосем поинаква, не е исклучиво крив тој од периферијално Валандово.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2074 на: 14 Септември 2014, 14:45:38 pm »

Edinstveniot problem koj samiot mi se nametnuva so lugeto od drugite gradovi e:

1. Mi spustaat cena za svirki...da ne kazam svirat za pivo na mesta kade jas  porano sum baral 50 eur od vecer.
2. Rabotat za 10.000 na mesta kade zena mi rabotela za 18.000.

..i ova ne vazi za site generalno, bidejki ima mnogu sposobni uceni luge od drugite gradovi koi zasluzuvaat mnogu poveke od ona sto im se nudi.
Inaku, jasno deka za toa ne se lugeto krivi i deka sekoj ima prvo da bara uslovi za poubav zivot.
Epa toa ti go namaluva kvalitetot na zivotot maksimalno.

Treba:
1. ili da rabotis duplo za istite pari i da si arcis od skapocenoto vreme i da si go namalis kvalitetot na zivotot.
2. ili da rabotis isto za pola pari i da si ja namalis kupovnata mokj i da si go namalis kvalitetot na zivotot.

I posle ke e sranje vo Makedonija. Epa vidi si posle zosto e sranje. Zosto kaj sto do vcera rabotel 50 godisen covek so familija sega raboti tipce sto veze nema za pola pari.
Sekoe semejstvo vo Skopje sega ima zgolemena nevrabotenost od pred 6 godini. Ete toj e problemot. Prihodot po Skopsko semejstvo e prepoloven na smetka na prilivot na luge i neobrabotkata na selsko zemjiste.

Nakratko. Ama odi objasni.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #2075 на: 14 Септември 2014, 15:18:38 pm »
Taka e Deni...ali sto da pravat lugeto.
Ete imam rodnini vo Bogdanci , Gevgelija...do pred nekoe vreme devojcinja rabotea za 8-9000 vo supermarketi kade vtorata smena zavrsuva vo 23:00h.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #2076 на: 14 Септември 2014, 15:21:16 pm »
Нема есап во земјоделие.

Ама оди објасни..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2077 на: 14 Септември 2014, 15:42:22 pm »

Taka e Deni...ali sto da pravat lugeto.
Ete imam rodnini vo Bogdanci , Gevgelija...do pred nekoe vreme devojcinja rabotea za 8-9000 vo supermarketi kade vtorata smena zavrsuva vo 23:00h.
Да продолжат со правење на квалитетното сирење кое го правеле нивните родители. :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43718
  • Il Moderatore
« Одговори #2078 на: 14 Септември 2014, 16:29:11 pm »
Нема есап во земјоделие.

Ама оди објасни..

Истиов муабет го имам слушнато за секој е*ан легален бизнис на планетава. Изгледа само нелегални бизниси имаат есап.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #2079 на: 14 Септември 2014, 16:46:19 pm »
Кој земјоделец вози С-Класа?

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #2080 на: 14 Септември 2014, 17:20:15 pm »
Земјоделците работат со многу пари ама на крај дека останува ептен многу за нив не останува. има многу трошоци во земјоделското производство. значи зборуваме за просечни земјоделци не за феудалци кои го зграбале земјиштето и механизацијата по растурањето на задругите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2081 на: 14 Септември 2014, 18:21:59 pm »
Земјоделците работат со многу пари ама на крај дека останува ептен многу за нив не останува. има многу трошоци во земјоделското производство. значи зборуваме за просечни земјоделци не за феудалци кои го зграбале земјиштето и механизацијата по растурањето на задругите.

Просечните земјоделци се тапаци во денешно време. Времињата се менуваат а тие ништо не смениле кај себе. Сум работел на повеќе невладини програми за помош да унапредување на земјоделството ама не бе брат, никој не сака да студира земјоделски факултет за да научи како да искористи прилика, секој сака економски или правен, да го смести г’зот во канцеларија, по можност скопска, и нормално грантовите ги земаат после земјоделци од Хрватска, Словенија, Унгарија, Романија, Грција....

Затоа ќе вози стара Фелиција караван а нема да вози Класа Ц. Да му ебем матер, 2008-ма година даваа грант осигурување на обработеното земјиште за 100-те први што ќе аплицираат. Не бе брат, од некаде се појавија само десетина души, не исполнија квота и тие останаа без ништо ради просечното мнозинство.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2082 на: 14 Септември 2014, 18:27:47 pm »
Ете така. Да разјасниме некои нејасни работи. И не С класа, обично Ренјџ Ровер или X6 купуваат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2083 на: 14 Септември 2014, 18:29:10 pm »
Ама оди објасни.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #2084 на: 14 Септември 2014, 18:35:33 pm »
Нема есап во земјоделие.

Ама оди објасни..
Кој не работил земјоделие не го сфаќа тоа.

Од земјоделие во нашата земја ќе крпиш едвај крај со крај колку да имаш еден скромен живот а некогаш може и за толку да немаш, ќе црнчиш цело лето по цел ден а зимата ќе стискаш заби за да можеш да ја поминеш, а за на одмор да одиш тоа да не ни спомнувам...

Од земјоделие може да се живее многу добро ама не во нашата земја каде што земјоделецот никој не го смета за човек туку те гледаат како сељак кој копа по нивите, а државата со прст не мрднува за земјоделието а Македонија е земјоделска земја.

Тие што мислите дека во земјоделието има пари и е добро да се работи, одете летото во некое струмичко село една недела да работите на поле под најлон на 60 степени и после правете тука муабет... Уште првиот ден магла ќе фатиш очите нема да ти ги видат!