Автор Тема: Вработување  (Прочитано 578177 пати)

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 238
Одг: Вработување
« Одговори #2025 на: 13 Септември 2014, 14:05:34 pm »
После сите коментари на постовите за провинцијалците што ви ја крадат работата,... очекував само од еден двајца вакви изливи.

Не од интелектуалци кои имаат реални согледувања за ситуацијата во земјата.

Ама тоа е тоа, лајф ис фул вит шит!

Само ова имам да кажам

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ако сакате навредете сакате не...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
како што гледам мнозинството (со исклучоци) викаат дека го девалвираат трудот и цената на истиот а не дека им ја крадат работата. а разлика помуѓе двете е поприлично голема.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2026 на: 13 Септември 2014, 14:19:18 pm »
Ako nekoj ima ili poznava nekoj sto ima poznavanje od Voena oprema, nozevi, outdoor oprema, taktikca oprema, neka me iskontaktira ovde na privatna poraka, na email (sergej.bangievski@camouflage.mk) ili na telefon 070-327935.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2747
  • Слобода или смрт
« Одговори #2027 на: 13 Септември 2014, 14:30:47 pm »
Ставете се малку и во кожата на онак и ќе сфатите зошто има толку против миграцијата. Пробал и тој да се исели незнам нов зеланд, америка ама не му успеало а од друга страна некој друг му дошол во скопје и му ја земал, добро де девалвирал, работата и сега веројатно има набиено некој комплекс.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #2028 на: 13 Септември 2014, 14:40:27 pm »
Нема комплекс онак, цената на трудот е ниска. За тоа се криви работниците, и точно е дека има што работат за 10 000 денари и од дома им праќаат пари ама битно децата у Скопје биле....

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #2029 на: 13 Септември 2014, 14:48:56 pm »
нема такво нешто.. ако мислете дека некој многу сака да живее во скопје се лажете.

конкретно јас познавам  5 души што се отидени од штип во скопје. поголем дел од нив роднини и само еден од нив зема плата испод 30к. сите останати се над 30к дури можеби и сите се над 40к само за еден не сум сигурен.
работни позиции на кои работат се: машиновозач во железници, раководител во фирма што произведува потисни плочи и ламели, кабинет на министер, програмер, онај што зима најмала плата работи во централата на тиквеш.
Во моето опкружување нема ниту еден кој отишол во скопје и работи за 500 денари дневница. 

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2030 на: 13 Септември 2014, 15:08:22 pm »
Нема комплекс онак, цената на трудот е ниска. За тоа се криви работниците, и точно е дека има што работат за 10 000 денари и од дома им праќаат пари ама битно децата у Скопје биле....

А демек нема Скопјани што работат за 8000 денари? Има многу млади луѓе израснати во Скопје со завршен факултет што прифаќаат работа за смешни суми, само колку да не седат дома, со месеци работат неплатена пракса, надевајќи се дека ќе се вработат.

Колку и да може провинцијалецот да си ја симне цената на трудот, Скопјанецот може уште повеќе затоа што не мора да плаќа кирија, а родителите му зимаат „скопска“ плата.

Тоа е глобализацијата. Бедата во одреден дел од светот ја спушта цената на трудот насекаде.

Нема смисла поделбата на Скопјани и провинцијалци, граѓани и сељаци. Единствено е важно колку добро можеш да ја сработиш работата и колку ќе се погодиш да бидеш платен за сработеното.

Поголем проблем е очајната состојба со синдикатите, одколку желбата на провинцијалците да се преселат во големиот барокен град.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #2031 на: 13 Септември 2014, 15:14:55 pm »

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2032 на: 13 Септември 2014, 15:15:45 pm »
napraj nesto sto nemoze sekoj budala ni da go zamisli...
zato cackalicite , plasticnite kuklicki i bezvredni parcinja gi praj Kina, dodeka pak Mercedesite gi praj Germanija... ;)

Затоа ли ние увезуваме пченица од Србија, Бостан од Грција, пиперки од Бугарија, пченка од Унгарија, пилиња од Словенија, сирење од Босна?
za ova sirenje od Bosna sum siguren deka ne uvezuvame pri bidejki oni nemaat sirenje :D

Eve edna anegdota od tamu, (sega sum tamu) idam jas u prodavnica i baram sirenje, ovaa mi pokazue na kaskavalot... alo vikam toa e kaskaval mene mi treba normalno sirenje... me gleda cuudno i vikam; ova e zolto mene mi treba od beloto, aa rece eve tamu ima Feta sirenje nekoe tip mladi sirenja i onie za mackanje... mene mi treba normalno i vikam, mi vika pa ova e normalnoo .. ja gledam u faca ovaa da ne me zaebava, da nema skriena kamera , sto K ke da i e... go iskoristuem pravoto da se javam za pomos na prijatel sto gi znaae MK i BH... mu vikam ALO ovie u market me zaebavaat baram normalno sirenjee mi pokazuvatt se osven normalno... mi vika coeekot abe neznaat ovde za toa sirenje, kazi im deka ti treba Travnicko sirenje... (travnik e grat mesto) i vikam na taja peki imateli travnicko sirenjee, vika ; aaa traAvnickooo taka kazi; i me nosi skroz na drugo mestoo u marketot, kade ima 6,7 parcinja u kese vakumirano  po 400 grama sirenje...  u market od 2000 kvadrataa samo tolku sirenjee... :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен ExtremeBt

• Редовен
  • Пораки: 1448
« Одговори #2033 на: 13 Септември 2014, 15:46:49 pm »
Ја читам подолго време темата и не можам да чактисам за што поточно е. Испаѓа како да се повеќе теми за вработувањето споени.
Нема врска, ќе дадам коментар околу последната мисла, работата во Скопје и работата во провинција.

Ќе се надоврзам на @Vasil што кажа дека и во Скопје имало луѓе кои работеле за 8000 денари. Тоа е точно. Според мене, Скопје има многу повеќе работодавци во однос на другите градови што е и логично и можеш многу побрзо да најдиш работа, но тоа не значи дека е повеќе платена. Пример со мене, уште дури бев Скопје, пред да дипломирам ми нудеа работа за 15000 денари. Као демек почетна, ќе растела, бла, бла.. Не се нафаќав бидејќи таа истата работа ќе ја најдев и Битола за тие пари. Разликата беше што минимум 11-12000 денари од тие пари ќе ги давав за кирија и јадење/пиење. Зборам за најобично живеење.

Во последно време и Битола има се повеќе и повеќе компании за ИТ. Само кај мене во зградата каде што работам има 6-7. Си ја викам силиконската зграда :) Некои работат на свои проекти, некои аутсорсинг, но тоа не е битно тука..

..ти ти тииииит (завршија 2 минути) ;D

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Одг: Re: Вработување
« Одговори #2034 на: 13 Септември 2014, 16:11:40 pm »
Сакале да си признаат или не оние кои се дојдени од страна во Скопје да работат ја девалвираат ценаа на трудот (част изузецима) и формираат свои лоби групи во самите претпријатија каде што скопјанец не може да припари. А за последиците од тоа не се ни свесни затоа што нивното дете (нели родено скопјанче) ќе биде во иста каша ко ние сега што сме.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5196
  • Пиши лаже
Одг:
« Одговори #2035 на: 13 Септември 2014, 16:14:11 pm »
Не знам дали сум пишал тука,   но ајде...  Вработен сум во дрекселмаер на контрола на квалитет, 9 месеци веќе.

Ајде, слободно хејтате. :))
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54988
  • Махер
« Одговори #2036 на: 13 Септември 2014, 16:18:35 pm »
Фино образложено.

Поготово за тие што спомнаа „дека биле квалификувани за тоа и тоа“, а се сложиле за дневницата од 250 денари или плата од 10тина илјади. Само да се во Скопје. Наспрема тоа што имаат ниви и плацеви кои плачат да се работат и да се зема грдна пара од тоа, живеејќи како господин 8 месеци од годината.

Присутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #2037 на: 13 Септември 2014, 17:24:32 pm »
и формираат свои лоби групи во самите претпријатија каде што скопјанец не може да припари

Потпис и печат за кажаново, зошто и како е тоа така стварно незнам, колку местење и кодошење има само затоа што си од Скопје чудо едно, а тие стадата (групите нели) незнаете како се штитат.
Тука не станува збор за знаење или вештина во работата, туку станува збор за простотилок и малограѓанштина.

Незнам зошто другите не ја кажат реалната состојба во Скопје, луѓето од страна се штитат ко бели мечки.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Вработување
« Одговори #2038 на: 13 Септември 2014, 17:58:54 pm »
Golem del od realnosta ne SMEE da se spimne tuka na forumot.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг:
« Одговори #2039 на: 13 Септември 2014, 18:27:50 pm »
^
Потпис