Автор Тема: Вработување  (Прочитано 578220 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
Одг: Вработување
« Одговори #2010 на: 13 Септември 2014, 01:34:23 am »
Awe 1000 evra plata da mi davaat da sedam na stol samo cel den, ne idam vo toa pomocano Skopje da ziveam bre!!!

Незнам дали така ке размислуваш ако во месецот имаш вкупен приход од 20 000 денари, па да незнаеш дали сметки првин да платиш или да купиш јадење деца да нараниш. ;)

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #2011 на: 13 Септември 2014, 01:47:29 am »
Bas denes pravev muabet so brat mi kako kaj nego na rabota, vika ne se trpi poveke. Eden kup ludje vraboteno so vrski, sto partiski sto rodninski sto so pari. Sto e najtragicno ni 10% ni si ja znaat rabota ama za kodosenje i jadenje govna gi biva i si lapat promocii. Da ne zboram za govedo karakter i glupoca, pogotovo vazi za kumanovci . Kopita
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2012 на: 13 Септември 2014, 08:43:02 am »
У право е велештрумф. Не дека од кеиф тој од Валандово работи, туку со таквите постапки тие ги бутаат платите и дневниците надоле. Пошто сите знаеме дека кога ке отидеш да бараш таква работа и ке побараш 500-800 ден дневница и тој газда ке ти рече, па ти будала си, глеј го овој од Валандово за 250 работи, што му фали.
Е во тоа е проблемот, ништо друго.

Нема што селанецот од Валандово да бара во Скопје. СИ има нива тој таму, треба да фати лопатата и да работи и да земе дневница од 100 евра а не да се клошари низ Скопје за 300 денари дневница. Паразитска нација.

Што не се вратиш ти у Пичковац или како и да се викаше селото и таму да си заработуваш 100 евра дневница ?

Јас можам у Пичковац да отидам на викенд на релаксација и задоволство. После морам да се вратам и да работам и да придонесам за курчевци како тебе да имаат услови да тресат јајца за 500 денари дневница.

Седи бе клошар..

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2013 на: 13 Септември 2014, 09:04:04 am »
Onak kolku samo ne si vo pravo, ama ni pod razno mema da go prosiram muabetot zostk I kako samo da znaes deka ne si vo pravo ili potocno ne celosno.

ај молимте продолжи и рашири. темава е токму за тоа... за врабптување и работа... ме интересира што ке кажеш како реплика на оној текст...
Ако продолжам ке испадни дека ти правам есап на работата или заработката а неќам тоа да го правам.Но сега и пред 15 години не е исто,конкуренцијата си го прави своето и ги турка цените надолу.Истото е во секоја работа,нема врска дали дошол некој од Валандово во Скопје.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2014 на: 13 Септември 2014, 10:55:37 am »
конкуренција? ти тоа го нарекуваш конкуренција? чекај бе ало... јас работам 1,5 деценија во приватен сектор. доаѓа некое пичлеме што не му се орало и копало (не е битно од каде, немора од валандаово да е) и почиња да работи со едвај 10% од реалната цена, само за да остане во скопје, а мање више, појма нема од работата.. и кога ке испосере се, пак клиентите ги викаат професионалците со искуство и пак истиве неможат да наплатата затоа што за основната работа било наплатено многу ниско... како можеш да наплатиш за сервис 100 евра ако иницијалната инвестиција била 50? ме конташ? тоа не е конкуренција, тоа е девалвирање на пазарот на трудот. а на државата тоа и одговара.. после ке читаме дека македонија била промовирана како држава со низок стандард, бенефицирани давачки (за инвеститорите и тоа само странски) и ЕВТИНА РАБОТНА СИЛА. ке отвараат погони низ македонија а основна плата ке им биде 10.500 денари... е тоа е резултат (нај многу) на девалвирањето на работната рака-сила.

еве конкретно ке те прашам тебе.. зашто не се преселиш во скопје да живееш? зашто си сеуште дома? (нејкам градот да го пишам ти пиши го)...  јас го знам одговорот, ама ај ти кажи го јавно (или барем на себеси) и ке добиеш одговор или потврда уствари и на претходниот мој текст...

познавам еден куп успешни луѓе кои се несакаат скопје да го видат... идат во скопје само по работа-состанок, еднаш месечно и кога ке завршат брже боље надвор од него... и така и треба да биде....

еве уште еден пример... бидејки целиов муабет тргна од членот што бараше работа како келнер...
 во локалното кафанче што ни е, кога е седнеме.... само газдата е скопјанец. вработените (скараџија, 2 келнерки, 2 келнера, садомијачка, и 1 маркер) сите се од внатрешноста... и сите работат за НЕВЕРОЈАТНИ 300 ДЕНАРИ ДНЕВНИЦА...  кој е крив? газдата? не бе брат, не егаздата крив. криви се тие што прифаќаат за толку малку да работат.

ете го мехатроника.. бара мајстор за 300 евра+пријавен и осигуран+бонусчиња за екстра останување после раб. време, да му работи во сервис со полно работно време... е нема да најде бе... неможе да најде 6 месеци више... и сега се преорентира чирак-почетник да бара... а зашто? затоа што автомеханичарската работа е исто така деликатна како и секоја друга професионална, а мајстор како мајстор, ако го бива 300 евра ке ги заработи поправајки од дома во гаража... никој не му се нуди за тиа пари и автоматски не се девалвира тој дел од работниот сектор-работната сила...
« Последно менување: 13 Септември 2014, 11:07:20 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2015 на: 13 Септември 2014, 11:13:17 am »
Onak drugar ako sakas i ponataka da ostanes vo sektorot (bidejki si tolku godini v nego) ke trebas da srabotis nesto sto ne moze da go sraboti sekoj (dojden) od pickidolovo... :) .  Tova ti e svetski trend ako prais nesto sto moze sekoj budala da go napraj tuka nemas golema zarabotuvacka, napraj nesto sto nemoze sekoj budala ni da go zamisli...
zato cackalicite , plasticnite kuklicki i bezvredni parcinja gi praj Kina, dodeka pak Mercedesite gi praj Germanija... ;)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2016 на: 13 Септември 2014, 11:18:48 am »
Onak drugar ako sakas i ponataka da ostanes vo sektorot (bidejki si tolku godini v nego) ke trebas da srabotis nesto sto ne moze da go sraboti sekoj (dojden) od pickidolovo... :) .  Tova ti e svetski trend ako prais nesto sto moze sekoj budala da go napraj tuka nemas golema zarabotuvacka, napraj nesto sto nemoze sekoj budala ni da go zamisli...
zato cackalicite , plasticnite kuklicki i bezvredni parcinja gi praj Kina, dodeka pak Mercedesite gi praj Germanija... ;)

јас сум повеке од свесен дека уникатноста шт ја имам во производсвото ме држи  1 деценија... и на тоа работам цело време. многу многу МНОГУ ми е јасно дека уникатноста те држи... и уште една работа ме држи колку-толку... сепак имиџ од 15 години изграден... да не биде фалење, не е тоа поентата, поентата ми е дека, ако бев обичен парногреач, до сега ни фирма ни ништо немаше да имам...

затоа што јас рабптам со фирма, плаќам даноци, а КУРТО од внатрешноста работи на црно... и тоа дали е вистинска конкуренција? државата е немоќна да го сопре тоа.. сега за сега, иако иде полека ама сигурно кон решавање на тој проблем... само се плашам да не биде прекасно, зашто во секој сектор го има тој проблем...

и погоре пишаниот пример за мајстор од гаража дека ке спечали 300 евра... и тоа е проблем... ојле-дојле работи од гаражиче и ги девалвира фирмите кои се бават професионално со тоа и плаќаат даноци... ама државата ке ги среди и нив.. полека ама сигурно како што реков...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2017 на: 13 Септември 2014, 11:48:42 am »
Одлична е политиката за привлекување странски инвестиции, да не беше тоа еден куп машински и електро инжињери ќе седеа дома..
Со комерцијалисти држава не се прави.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2018 на: 13 Септември 2014, 12:12:05 pm »
Onak nemozamsega da se raspravam ne sum doma ti rekov dek delumno si vo pravo ama ako na nekoj mu se isplaka da namesti klima za 30 evra I da zivee tebe ne ti se isplaka da namestis za 50?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2019 на: 13 Септември 2014, 12:15:51 pm »
50 евра за монтажа ?

Од глава ќе им ја акнам..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2020 на: 13 Септември 2014, 12:17:06 pm »
napraj nesto sto nemoze sekoj budala ni da go zamisli...

Затоа ли ние увезуваме пченица од Србија, Бостан од Грција, пиперки од Бугарија, пченка од Унгарија, пилиња од Словенија, сирење од Босна?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2021 на: 13 Септември 2014, 12:51:52 pm »
Pa ete be Mile zemi posadi 20hektari so nekoj od pogore spomenatite proizvodi.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Вработување
« Одговори #2022 на: 13 Септември 2014, 13:00:13 pm »
Ne sum strucen za taa rabota nitu nekoj od mojata familija e strucen i poseduva zemja i mashinerija.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2023 на: 13 Септември 2014, 13:01:37 pm »
Ke se naucis umno momce si ti. ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #2024 на: 13 Септември 2014, 13:52:29 pm »
После сите коментари на постовите за провинцијалците што ви ја крадат работата,... очекував само од еден двајца вакви изливи.

Не од интелектуалци кои имаат реални согледувања за ситуацијата во земјата.

Ама тоа е тоа, лајф ис фул вит шит!

Само ова имам да кажам

Ако сакате навредете сакате не...