@Carpathian, јас разбирам кукање, кукање, ама ја претера брат. Моја братучетка, која добро работеше тука, со завршен економски факултер, заедно со сопругот, имаа пристоен живот, обезбеден стан и солидна заработка, ставија клуч на фирмата на сопругот, напушти работа, и се отсели во Автстралија. Пред 5 или 6 години. Таму, мажот - столар по занимање, веднаш најде солидно платена работа, она најде работа во книговодствено биро, а во меѓувреме дополагаше испити за нивните книговодствени стандарди. Ќерката ја запишаа во државна градинка, сега е веќе голема и во школо. Сега имаат и второ дете, родено таму, уплатено куќа, добро им оди и на двајцата, живеат во прилично елитна и мирна населба во Мелбурн, и нема шанси да се вратат назад. Тетка ми и тетин ми, секоја година се таму на по неколку месеци, и цело време се фалат за стандардите на живот таму.
Значи, не е се` така црно, не е лошо како што кажуваат тие кои не успеале. Многу луѓе, многу прикаски. Јас имам уште двајца први братучеди отселени за време на школување од МК, ама тие се друга прикаска, нив не ги кажувам пошто ајде, се школувале и нашле работа и живот во странство.
Искрено, мене да ми се пружи сега прилика, јас веднаш би ги спакувал куферите за да се отселам од државава сосе фамилија. Пред се`, за да им обезбедам пристоен живот на моите деца. Да, можеби ќе црнчам во две смени (ништо поразлично од тука), ама барем на крајот од денот кога ќе си легнам и затворам очи, ќе видам посветла иднина за моите деца. За мене - па веќе и не е толку битно