Автор Тема: Вработување  (Прочитано 782065 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Вработување
« Одговори #855 на: 01 Декември 2013, 19:40:45 pm »
Во Струга.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #856 на: 01 Декември 2013, 20:25:16 pm »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #857 на: 02 Декември 2013, 00:52:18 am »
Кој не отишол на печалба може само така да си мисли
точно така а и во контекст на следново:
Duri sega citajki gi ovie muabeti svakam kolku e zaebano tamu.

Po muabetot sto se vrti kaj nas rabotata e idi samo kupi karta za avion i resen ti e zivotot. Isto i za USA i za Avstralija. Ama ne bilo bas taka.

Ti posakuvam sto poskoro pronaoganje na asalno rabotno mesto i samo bez nervozi (kolku mozes).
да, да.. баш така... и уште пострашното е што оние што не биле и не знаат, мислат дека ке отидеш во австралија, нов зеланд, или америка и после 2-3-4-5 години ти си миљардер. кога за прв пат после 2-3-4-5 години ке успееш да собереш сила (ке кренеш глава од кредитите за кола, намештај и враќање долгови) ке дигнеш нов кредит за да дојдеш дома на одмор д 1-2 месеци, пола фамилија ке ти нагрне, чекајки да им фрлиш (ни мање ни више) по некое иљадарче (долари секако) пошто ти вриеш нели од пари, на пари спиеш и слично... и откако тоа нема да го направиш, ке ти побараат, па кога ке ги одбиеш па уште и ке ти се налутат и ке останат до гроб лути на тебе, како ти тоа си смеел да ги одбиеш, па они тебе цел живот ти праеле ова или она, а ти тука фраер изиграваш. е тоа ми се деси на мене и на сите што ги знам околу мене, а јс види мајката бев на сите тие 3 места... последното беше во нов зеланд и буквално ми се згади, собрав колку што можев финансии, испродадов се што имав и се вратив тука во мк... за после неколку години да се покајам... и ден денес тврдам за себе дека сум МОРОН што се вратил... емотивец кој не издржа да и удри повратен шамар на носталгијата... МОРОН што се кае што се вратил...
Работа има,само кој сака да работи. :)

да да.. секако... амалска работа, за сува корка леб, може и тука... човекот факултет има учено... тука во скопје предаваше во БАС како професор и не отиде во австралија за да лупи компир или чисти тоалети за бедни пари... тоа може и тука да го прави за ситнурија...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #858 на: 02 Декември 2013, 00:55:25 am »
Срамота е да не фрлиш по 1000че ако имаш кола/куќа од над милион. Најозбилно. Или бар да помогнеш на брат/сестра да отпочне јак бизнис.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #859 на: 02 Декември 2013, 00:59:09 am »
не е срамота... прво немаш куќа од над милион за неколку години ринтање... тебе ти требаат нај малку 7 години да станеш граќанин од прв ред. да не објаснувам зашто, се до тогаш си граѓанин од втор ред... за тоа време пливаш во говна. ти пишав погоре дека зимаш кредит за да дојдеш дома на 1-2 месеци. со тој кредит однапред плаќаш кирија таму, паушално плаќаш за струја и вода или кога ке се вратиш ни С од личните ствари нема да најдеш, а колата веке ке има нов сопственик...

а второ... зашто да дадам на некого пари што 2 пати во животот (по негова желба) ме частел парче лебче со ајвар како копиљ и чаша сок, правејки драма од тоа дека цел живот ме ранел. кога тие иљадарки јас сум ги спечалил со работа и пот и мене никој не ми ги дал така... зашто да ги дадам? мислите ли дека во страство треба само да отидеш и за сите има работаод типот нишај врата зимај плата? само пенкало ке држам и пари во џебот ми идат без престан... мало сутра... има да радиш бре, без престанка ако сакаш таков живот таму...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #860 на: 02 Декември 2013, 01:00:29 am »
Прочитај уште еднаш што пишав. Па после уште еднаш, и уште еднаш, и уште еднаш...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #861 на: 02 Декември 2013, 01:04:22 am »
Срамота е да не фрлиш по 1000че ако имаш кола/куќа од над милион. Најозбилно. Или бар да помогнеш на брат/сестра да отпочне јак бизнис.

јас едитирав текстот а и ти едитираше со вториот дел... на брат или сестра ке дадам за бизнис... ама за бизнис... нема да му дадам за да се курчи по кафани или слично... и на никој друг нема да дадам ништо, таман да имам куќа од 50 миљони? јасно ти е сега? ако не ти е јасно прочитај уште еднаш, па пак, и повторно пак, па ако треба  евеуште еднаш истово од мене... ако треба и ке ти го квотирам неколку пати за да ти се разјасни...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #862 на: 02 Декември 2013, 01:14:02 am »
Нема што мене да ми е јасно. Едноставно реков дека е срамота, толку. Јас така мислам и ќе продолжам така да мислам.

Сум се зарекол дека на најблиските ќе давам колку што можам. Зошто највише сум мрзел луѓе што имаат и ги стиснале под перница, а оние што немаат ќе дадат. Кога од луѓе со месечен приход 70.000 месечно ќе сум добиел 1000 денари за роденден како мал, и од луѓе со 12.000 денари ќе сум добиел 3000 денари,  (иста блискоќа луѓе) ми идело да ги фрлам 1000те во канта. Срамота е. Затоа сакам да давам, и ќе давам. Кога од 12 можела 3 да издвои за мене можам и јас да издвојам тродупло за неа/нив.

Јас сум среќен само кога сите околу мене имаат. Џабе ми се 50 милиони ако неможам да ги споделам.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #863 на: 02 Декември 2013, 01:21:23 am »
Нема што мене да ми е јасно. Едноставно реков дека е срамота, толку. Јас така мислам и ќе продолжам така да мислам.
е па тогаш зашто ме тераш пак и пак и пак твоето да го читам? што ме убедуваш мене во твоето ако не те интересира моето и ке продолжиш да си мислиш по свое? зашто и јас не би требало да мислам по свое? да не можда твоето е исправното? исправно е за тебе, за мене не е...
Сум се зарекол дека на најблиските ќе давам колку што можам. Зошто највише сум мрзел луѓе што имаат и ги стиснале под перница, а оние што немаат ќе дадат. Кога од луѓе со месечен приход 70.000 месечно ќе сум добиел 1000 денари за роденден како мал, и од луѓе со 12.000 денари ќе сум добиел 3000 денари,  (иста блискоќа луѓе) ми идело да ги фрлам 1000те во канта. Срамота е. Затоа сакам да давам, и ќе давам. Кога од 12 можела 3 да издвои за мене можам и јас да издвојам тродупло за неа/нив.

Јас сум среќен само кога сите околу мене имаат. Џабе ми се 50 милиони ако неможам да ги споделам.
ја би бил среќен да имам екстра.. нешто периодов ми е мртов со финансии..

чекам на 1-ви 25% (четвртина т.е. адекватно 3 од 12 )од твојата плата и ке бидам среќен, пошто тоа тебе те прави среќен... и не ми се џабе 50 милиони да ги имам... ке уживам во нив. не велам дека не треба да се помогне, да треба да се помогне на тој што заслужил, адекватно или слично на тоа што ти го велиш, ама тоа не значи дека треба да ги поделам со некого или да ги раздадам наоколу.

реторички... да имам 45 години и 50милиони на сметка... може да се лизнам на кора банана, да скршам кичма и останам неподвижен... со 50мил. ке живеам релативно лагоден живот до крај... сисати сестри ке ме пресоблакаат, газлести цуци ке ме шетаат, топлес женки ке се бањаат во мојот базент... ако сум без пари, ке ме гледате на камени мост, во искривена, р’ѓосана количка, распарталавени и валкани алишта, со пружена рака како молам милостиња...

ај да го задоволам твојот кеиф... откако ке ги заработам првите 50 милиони (т.е. ке ги имам на купче) после тоа ке почнам да помагам и делам на луге... ветувам...
« Последно менување: 02 Декември 2013, 01:31:26 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #864 на: 02 Декември 2013, 01:46:14 am »
Се слагам дека кога ќе отидеш у ПМ не е така розево како што сите замислуваат...бев на доооооооооста краток период, ама доволно да видам дека па и на друго место не е онака розевоо како што си мислев од тука, али е каде каде посветло од кај нас. Дефинитивно! Ипак каде и да си мора трпение и некој почетен капитал да издржиш дур не се снајдеш. Јас верувам дека Карпатиан ќе се снајде и тоа добро, само малку треба можда време да пројде. Ипак некој контакт, да се упознае малце, незнам. Не иде тоа туку така отиде и одма. Ама па ете ко за почеток мора малку да стиснеш зуби и да издржиш, да се трудиш па макар и со компири лупење..тоа е....Што вика онак, после одредено време те мава и носталгија, сакаш дома и се, ама ако успееш тоај период да го издржиш, знаеш дека утре ќе биде подоброи за тебе и за децата во иднина и слично..Ја пре би одел каде и да е отколку да се заебавам тука, доколку успеам во намерата ќе биде добро...Веќе знам отприлика што ме очекува, така да се надевам ќе бидам спремен на таков потег, па колку и да е тешко јебига...и да погинеш колко моеш...ќе се спасиш...

Инаку Карпатски, што е работата, зар работната виза или што и да е те условува каде можеш во кој град да работиш? Не сум знаел за ова. И за колкав период се работи, нешто екстремно као 5 години или? Се надевам ќе успееш во твоите намери, па да се фалиш тука еден ден на форум!
И да, пошто си у Аделаиде, таму имате фудбалски клуб, коа ќе ви дојде Сиднеј на гости иди да го гледаш Дел Пиеро у живо ;)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #865 на: 02 Декември 2013, 01:59:08 am »
Работа има,само кој сака да работи. :)

И министерот вика исто...
-Кој го е** министерот,работа има,пари нема.
-НО,и пак големо НО ако немаш друго/друг излез да видиш како било каква понуда би ти била добредојдена(голем дел од луѓето немаат осетено па затоа пребаруваат).
-Завршил/а тато/мама државен/приватен/БАС.МАС(пола непризнати факултети) па се накурчил бара работа од 100000000000 евра,а прст да не мрдни.Во светот(некаде) си платен,или можеби платен,ама треба да одработиш,а на Македончето секаде каде што треба да одработи(не по негов принцип) е амалски,пошо Македончето и на 2500 долари неделна плата кради тоалетна хартија од компанијата во која работи.(вистина)
-И за крај,ова е толку многу опширна тема,со многу индивидуални случаи на успех/неуспех која неможиме во живо да ја решиме едно 5-6 години,а камоли на форум...Да збораме за тука и сега,пак ке се вратам,ИЧ не сум задоволен,не сум ни З од задоволен,ама кога ке видам кога некој кој нема пола М од мака видено,пола З од загуба видено,да ми пребарва е тогаш ми иди врат да му скинам.

п.с За век и векова,со толку глуп народ,само к** во г** и ке мешаме. 8)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #866 на: 02 Декември 2013, 03:49:35 am »

Инаку Карпатски, што е работата, зар работната виза или што и да е те условува каде можеш во кој град да работиш? Не сум знаел за ова. И за колкав период се работи, нешто екстремно као 5 години или? Се надевам ќе успееш во твоите намери, па да се фалиш тука еден ден на форум!
И да, пошто си у Аделаиде, таму имате фудбалски клуб, коа ќе ви дојде Сиднеј на гости иди да го гледаш Дел Пиеро у живо ;)

Нови правила игра. Можеш да живееш во Австралија каде сакаш, само во одредени области. Пример South Australia државата можеш каде сакаш (каде што сум сега). Истото важи за Northern Territory (Darwin) и Tasmania. Во другите држави имаш ограничување по поштенски број. Да речеме можеш да живееш во Victoria ама не во Мелбурн, или NSW ама не во Сиднеј, Волонгонг и Њукасл...и такви тракатанци - ДВЕ години. После тоа каде сакаш можеш да работиш и живееш.

Реков, за Сиднеј веќе имам 2 позиции...и тоа канцелариска работа, нишај врата земај плата потешко од пенкало да не крениш. Убаво платено и за нивни стандард (Сиднеј е најскапиот град во Австралија). Е ама тоа можам по две години. Толку блиску, а сепак далеку работата.

Тоа е тоа животот си игра мајтап некогаш со нас ама ќе се стегнат заби и тоа ти е.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
« Одговори #867 на: 02 Декември 2013, 10:48:37 am »
не е срамота... прво немаш куќа од над милион за неколку години ринтање... тебе ти требаат нај малку 7 години да станеш граќанин од прв ред. да не објаснувам зашто, се до тогаш си граѓанин од втор ред... за тоа време пливаш во говна. ти пишав погоре дека зимаш кредит за да дојдеш дома на 1-2 месеци. со тој кредит однапред плаќаш кирија таму, паушално плаќаш за струја и вода или кога ке се вратиш ни С од личните ствари нема да најдеш, а колата веке ке има нов сопственик...

а второ... зашто да дадам на некого пари што 2 пати во животот (по негова желба) ме частел парче лебче со ајвар како копиљ и чаша сок, правејки драма од тоа дека цел живот ме ранел. кога тие иљадарки јас сум ги спечалил со работа и пот и мене никој не ми ги дал така... зашто да ги дадам? мислите ли дека во страство треба само да отидеш и за сите има работаод типот нишај врата зимај плата? само пенкало ке држам и пари во џебот ми идат без престан... мало сутра... има да радиш бре, без престанка ако сакаш таков живот таму...
Само едно ќе те прашам: Дали тука ТИ а и многу други луѓе што ги знам меѓу кои и моите не се скапувате од работа по 24/7 целааа година за колку толку да речеме некој пристоен живот(и ова под знак прашалник малце пошто е дискутабилно)? Тамо кога би се растртил толку од работа мислам дека повеќе би постигнал или можеби се лажам? Ти кажи затоа шти си бил тамо и знаеш како е...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #868 на: 02 Декември 2013, 10:56:48 am »
точно е никола... тука сум под напон постојано. “таму“ (некдаде далеку) ако така работиш многу ке постигнеш. финтата е што таму и државата не ти дозволува толку да работиш, ако толку работиш те пернува со поголеми даноци, за да те подзапре, не за друго, на некој друг му ја зимаш работата, а нели. за сите треба да има, што е многу разумно и правилно...

сепак, останува вистината дека за оваа (малку поише) деценија што ринтам тука со ова темпо, до сега таму можда не од 50 ама од 0,5 милиони ке имав сопствена куќа и бизнис во кој сега веке јас ке седев во офис, ке држев пенкало, а други ке работеа за дневници (саатници поточно). сликата тука е поинаква... и после деценија ринтање, јас сеуште сум теренец, од регуларно-целосно вработување ВО МОЈАТА фирма нема ни Р (за мене зборам а не па за трети лица), јас сум и алфа и бета и гама во фирмата т.е. се од мене се чека (набавки, договарања, превоз, проект, монтажа, сервис, преговори, обезбедување, возење и се друго) и сите одгвороности се по моја глава.  тами негде, тоа не е така. тоа се 10-15 работни места она што јас го правам, да не речам, работам ко вол за слама... тука во овие услови 10-15 вработени...? само ако се согласат да работат за 100 денари дневница, па и тоа е дискутабилно дали можам да го издржам.

ама јас сеуште сум оптимист и се надевам дека ке тргне на подобро, дека еден ден ке имам барем неколку вработени за трајно, т.е. со решение и дека ке заживее мојата идеја за сопствена добро разработена фирма... иако вака на изглед шансите се мали. премногу големи успони и падови... во принцип работам како скот-сам за сите 10-15 луге што треба да работат, а заработувам 2 плати (сопругата моја работи со мене во офис и е целосно пријавена). тоа е тоа, толку се можностите тука...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #869 на: 02 Декември 2013, 11:03:01 am »
Carphatian, у кој град си, годиште и струка ?