Автор Тема: Вработување  (Прочитано 782055 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Вработување
« Одговори #825 на: 21 Ноември 2013, 19:46:55 pm »
http://faktor.mk/archives/84192# ахх да размислуваа вака нашите газди со исклучок на 5% ке цветаше државава , него еднаш ми кажаа една работа и до денес ми е во глава СИТЕ ГАЗДИ СЕ КАКО ОД ЕДЕН КУР ПРАВЕНИ :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #826 на: 24 Ноември 2013, 23:44:45 pm »
 Австрија бара работници за нафтена платформа, почетна плата 3300 евра!

http://think.mk/2013/11/23/avstrija-bara-rabotnitsi-za-naftena-platforma-pochetna-plata-3300-evra/
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7115
« Одговори #827 на: 25 Ноември 2013, 23:28:16 pm »

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #828 на: 26 Ноември 2013, 14:06:31 pm »
http://faktor.mk/archives/84192# ахх да размислуваа вака нашите газди со исклучок на 5% ке цветаше државава , него еднаш ми кажаа една работа и до денес ми е во глава СИТЕ ГАЗДИ СЕ КАКО ОД ЕДЕН КУР ПРАВЕНИ :)

Za zal, 90% od firmite od makedonija ako ne i poveke ne gi boli k*r ni za sopstveniot imidz i musteriite od koi sto ziveat a ne pa za vrabotenite!

Zalno no vistinito!

Kolku samo banalni primeri na neprofesionalizam imam iskuseno vo drzavava i toa od firmi koi vazat za edni od podobrite!

Toa i ne me cudi tolku se dodeka ne si go postavam slednoto prasanje..."Kakvi li se polosite ako podobrite se vakvi? "

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #829 на: 28 Ноември 2013, 15:45:43 pm »
Katar, Dubai i toj region da se izbegava za rabota. Vo tie 3 oblasti platite se 500-800 USD a uslovite se menuvaat spored zelbata na rabotodatelot. Istrazete povekje za ovie zemji pred da se pustite vo bilo kakva avantura i otvorete oci.

Точно, само што оваа плата ја земаат Филипинците и Индијците. Ние важиме за 3-тата класа (И.Европа). Втора класа се Западњаците и прва класа се самите Катарци кои уствари се една форма на клан.

ja bi kanada? aust? ima nekoj info

Австралија сум, Аделаида не...бичи Сиднеј или Мелбурн ...овде е тапа...

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4087
  • MadaFunker
« Одговори #830 на: 28 Ноември 2013, 16:06:52 pm »
Абе и таму ке дојме, само нема какои иначе.. :D
New blood of old school

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 972
    • nobrain.dk
« Одговори #831 на: 29 Ноември 2013, 09:18:32 am »
nekoj sovet kako so ide rabotata, vo mk visoki intelektualci, australia dovolno e da sum middle class :) ne mi treba ovoj direktorizam ko tuka
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #832 на: 29 Ноември 2013, 12:08:09 pm »
nekoj sovet kako so ide rabotata, vo mk visoki intelektualci, australia dovolno e da sum middle class :) ne mi treba ovoj direktorizam ko tuka

Австралија ти е расистичка земја. Ако не си John Smith тешко добиваш работа И ако немаш завршено образование во Австралија. Нашите добиваат работа кај други наши :) и ќе работиш се и сешто. Минимална плата неделно ти е 630 долари, а реално за работи што се најниско платени кај нас се движат од 650 до 800 долари неделата.

Ќирија за гарсоњера ти е минимум 1000 долари неделата. Дневно со автобус/воз/трамвај да одиш и да се вратиш ти е 7,5 долари. Скоро се е 4 пати поскапо од кај нас :) во превод ако нештото кај нас кошта 100 денари (било што да е) овде е 400 денари. Не секогаш ова е така да се разбериме ама за повеќето работи оние секојдневните е така - или е дупло или е неколку пати поскапо.

Единствено поевтино од кај нас е бела техника и облека. Цените особено на облеката е Шутка вода да носи особено во К-Mart.

Ти кажувам за Adelaide. Мелбурн и Сиднеј се поскапи градови ама и повисоки плати и повеќе работа. Во еден ден имав две понуди за работа во Сиднеј (денес) ама немам право таму да работам 2 години така што пропаѓа во вода. Зборувам работа кај Македонец, канцелариска работа.

Македонци во Аделаида нема многу и сите се испокарани заради црквата. Австралјаните не те тангираат многу многу...ако добиеш добра работа (да речиме од 50 до 80 илјади долари) живееш како цар инаку си голтар.

Минимална плата е од 35 до 40 000 долари. Доволно да преживееш ако си сам, ако си со семејство малку повеќе зорт ќе видиш, сепак динар си е динар боље ишта него ништа :)

Образование признаваат ама џабе :) кога не ти дава да работиш. Еве 2 месеци сум тука до сеа само на едно интервју бев, а сум аплицирал на преку 150 работни места.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #833 на: 29 Ноември 2013, 12:23:08 pm »
Какви се цените на недвижностите ?

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #834 на: 29 Ноември 2013, 14:25:42 pm »
„Еве 2 месеци сум тука до сеа само на едно интервју бев, а сум аплицирал на преку 150 работни места.“

Најважниот дел. Ретко кој го конта ова.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 972
    • nobrain.dk
« Одговори #835 на: 29 Ноември 2013, 19:03:07 pm »
... никаде не е лесно.. ама сепак мислам дека дефинитивно поголем просперитет имаш таму  него тука.. да речеме дека си младич испод 30год многу повеке придобивки ке имаш и бенефции него тука.. тука луге сегат по 4,5 години без работа па пак некако крпат крај со крај.. можеби е интимно прашањето, но би сакал да те запрашам како замина? дали имаше роднини во аус па они те повлекоа или на грејдинг системот.. јас имам пријатели во перт ако треба нешто казувај... многу блиски луге ми се
« Последно менување: 30 Ноември 2013, 00:21:08 am lucky »
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #836 на: 29 Ноември 2013, 21:51:07 pm »
Човек?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #837 на: 29 Ноември 2013, 22:19:39 pm »

Австралија ти е расистичка земја. Ако не си John Smith тешко добиваш работа И ако немаш завршено образование во Австралија. Нашите добиваат работа кај други наши :) и ќе работиш се и сешто. Минимална плата неделно ти е 630 долари, а реално за работи што се најниско платени кај нас се движат од 650 до 800 долари неделата.

Ќирија за гарсоњера ти е минимум 1000 долари неделата. Дневно со автобус/воз/трамвај да одиш и да се вратиш ти е 7,5 долари. Скоро се е 4 пати поскапо од кај нас :) во превод ако нештото кај нас кошта 100 денари (било што да е) овде е 400 денари. Не секогаш ова е така да се разбериме ама за повеќето работи оние секојдневните е така - или е дупло или е неколку пати поскапо.

Единствено поевтино од кај нас е бела техника и облека. Цените особено на облеката е Шутка вода да носи особено во К-Mart.

Ти кажувам за Adelaide. Мелбурн и Сиднеј се поскапи градови ама и повисоки плати и повеќе работа. Во еден ден имав две понуди за работа во Сиднеј (денес) ама немам право таму да работам 2 години така што пропаѓа во вода. Зборувам работа кај Македонец, канцелариска работа.

Македонци во Аделаида нема многу и сите се испокарани заради црквата. Австралјаните не те тангираат многу многу...ако добиеш добра работа (да речиме од 50 до 80 илјади долари) живееш како цар инаку си голтар.

Минимална плата е од 35 до 40 000 долари. Доволно да преживееш ако си сам, ако си со семејство малку повеќе зорт ќе видиш, сепак динар си е динар боље ишта него ништа :)

Образование признаваат ама џабе :) кога не ти дава да работиш. Еве 2 месеци сум тука до сеа само на едно интервју бев, а сум аплицирал на преку 150 работни места.

брат... ја ова кога го зборев, ми пискаа, смееја или урлаа... ми викаа КАКО БЕ НЕ НАЈДЕ РАБОТА А ТОЛКУ ВРМЕЕ СИ ТАМУ (45дена)... ама тоа го правеа тукашните, т.е. од македонија... тие што се таму (малкумината) што нешто ги засегаше само крева раменици, а останатите од таму дури ги вртеа главите кога ке почнеш да збориш...

да ти дадам совет, пошто го пројдов тој период на исто место и на исти начин како и ти... извади од тоа парите што ги зеде за цркавица и купи ја нај евтината кола што можеш да ја најдеш... имаш и за 300-400 долари возила без клими, стари по 20-тина години... ископирај го твоето ЦВ во 50-100 примероци, натанкај резервоарот, и сам ке тргнеш по бизнис трговските центри, ке браша фирми кои ти се таргетна група за твојата работа, и ЛИЧНО ке бараш да цитирам “одземеш 5-6 минути на главниот менаџер“ да му се претставиш кој си, што си  и за што се нудиш. оставаш цв-то со твој контакт (по можност имај и мобилен и фиксен број). јас така успеав. никакви ебани апликации преку интернет, мејлови и слични срања... не чекај да те викне некој од примен меил. плус ако не тие мејлот со дот австралија, заборави дека ке те побара некој.... само лично и персонално да им отидеш. плус така менаџерот ке добие претстава за тебе дека си човек од акција (кој не седи пасивно) и дека си спремен за брзи реакции, имаш борбен дух и те бива за отворена комуникација, не ми е јасно зашто тоа им е топ приорити, ама така е....

а инаку да им го начукам на сите тие сељачишта таму македонски што ти глумат дека ке ти помогнат, ВЕРУВАЈ дека нема да ти помогне никој...

п.с. пиши ми адреса во пп, кај што можеш да примаш писма и пратки, сеуште ти стои она што не си го зема пред да идеш таму...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #838 на: 30 Ноември 2013, 10:48:28 am »
„Еве 2 месеци сум тука до сеа само на едно интервју бев, а сум аплицирал на преку 150 работни места.“

Најважниот дел. Ретко кој го конта ова.
Сестра ми е 6-7 години во АСралија и да досега и се имаат јавено над 50 пари да и понудат работа за со нејзината Сколија.Ама пошо не и е дојдено до работа си измислува најразлични изговори да не прифати.Е сеа некогаш и мора да прифатиш некоја работа пошо ке ти избришат од список,али ќе одиш 1-2 недели ќе се откажиш и пак на ново.
Јас не го контам погоре напишаното.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #839 на: 30 Ноември 2013, 10:50:17 am »
мече.. 6-7 години и 1,5-2 месеци исто е? плус работната струка иста ли е? немојте да сопјувате и ставате на исто рамниште тотално различни работи...

за 6-7 години и карпатскиот ке има 50 понуди во позадина...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време