Автор Тема: Најдобро теренско возило???  (Прочитано 266517 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Најдобро теренско возило???
« Одговори #285 на: 19 Јули 2013, 12:43:45 pm »
Moже да завршиме со офтопик муабетите за правдање на Кашкаи како теренско возило и да се навратиме на темата „Најдобро теренско возило“.

море бре! а инаку? што?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #286 на: 19 Јули 2013, 12:45:20 pm »
Moже да завршиме со офтопик муабетите за правдање на Кашкаи како теренско возило и да се навратиме на темата „Најдобро теренско возило“.

море бре! а инаку? што?
Па ќе треба нова тема.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #287 на: 19 Јули 2013, 12:46:06 pm »
2 WD e ova, koga ke pomine ovde Goljf bez da go osakatish odozdola, da mi se javis, ke pieme kafe !

Нудам едно демо возење по камењата накај Говрлево (на врвот на брдото има феноменална пикник локација), но - слично на гојдо и крел со аудиото - мислам дека Дени нема да биде заинтересиран за таква демонстрација.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #288 на: 19 Јули 2013, 12:48:34 pm »
Ќе се задржам на тврдењето дека Форестер ќе те попари во Кашкаито каде било. И дека кашкаи не е теренско возило. Поготово не за во темава.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #289 на: 19 Јули 2013, 12:56:20 pm »
Ќе се задржам на тврдењето дека Форестер ќе те попари во Кашкаито каде било.

Tврдење кое никој никогаш никаде не го оспори. На кого воопшто му се обраќаш?

И дека кашкаи не е теренско возило.

А ако е 4WD?

Дали Nissan X-Trail е теренско возило?

Поготово не за во темава.

Како „не за во темава“? Граунд клиренсот е клучен фактор во офоруд способностите. Тоа беше илустрирано со екстремен (колку да се редуцира концептот!) пример на 2WD возила кои токму поради големиот клиренс имаат офроуд способности кои другите 2WD возила ги немаат. Комплетно он-топик!

Тоа што тебе не ти се свиѓа фактот дека кокошарникот или asx-oт имаат некаква предност во однос на oбичен хечбек, е тоа е вистинското труење на темава и вистинското офтопичарење.

Башка се испосра со гумите како ЕДИНСТВЕН фактор. Не, не се единствен. И не призна ко прав маж „да, грешка бев, не се единствен“. Оу ноу.

Не биди таков.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #290 на: 19 Јули 2013, 13:13:28 pm »
Мачкање на лепче:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #291 на: 19 Јули 2013, 13:13:32 pm »
Пак лични навреди.

И пак поима немаш. А претходната страна глуми лудило:

За длабок снег, кал и нерамен пат со големи дупки или па длабоки канали потребно е возило доволно високо за да не се насука. Каков сака погон и гуми нека има ако е ниско нема да помине.

Фала V.

За лизгава подлога како мраз, кал, мокра трева, песоки сл. потребни се добри гуми и заклучување на диференцијал. Како ќе се изведе заклучувањето дали со потисни плочи во диференцијалот или со електронски систем кој ја активира кочницата на тркалото што губи контакт и не е толку важно. Во најголем број од случаите без разлика на имплементацијата на производителот ова ќе заврши работа.

Taка е, V!

За лизгава подлога на удолница или угорница покрај горе наведеното пожелно е да има и погон на 4 тркала. Некогаш и со погон на две можеш да завршиш работа ама потребно е поголем дел од масата на возилото да лежи на погонските тркала.

Несомнено си во право, V!

Пак за крај. Не е важно какви системи имаш или колку ти е високо возилото, со несоодветни гуми на лизгава површина нигде не идеш.

Aпсолутно, V!
Ни погон нема на 4.
И да има има очаен диференцијал.
И да не е очаен нема контрола на блокирањето.
И да има контрола, таа не работи како на терец туку парцијално.

Не се гумите.

Комплетното решение е.

Не постои теренец кој нема заклучување на диференцијалите (кое всушност работи). Тоа е главниот фактор. Многу е тешко да се објасни тоа на просечниот човек кој нема поим од погонување на возила, ама тоа е.
Тој систем, кој е основа. Значи основа без која неможе да се тргне понатаму.
Ставив купишта видеа каде снегот е повисок од форестерот па го бутка пред себе. Ама кој да гледа. Или воопшто да спореди. Мислиш дека Било кој сув го може тоа?
Да гумите ќе помогнат. Ама кога немаш претстава за што зборуваш, неможе да ти објасни човек.
Истите гуми ќе ги има и тој. Оној со соодветниот погон ќе надвладее.
Па потоа доаѓа граунд клиаренс. Што ми шушка? Аха изгледа тоа е форестерот и неговото највисоко растојание од подлогата во класата со  вгнездени диференцијали, и ниско поставен боксер за баланс.

Значи според твојата математика и резонирање.

0. Тркачки коли.
1. Кашкаи, Приус, Талија, Мондео.
5. Импреза.
8. Форестер
9. Тенк

Тоа е тоа. Како сакаш сфати си. Да имаше Мондео, можеби полесно ќе ги сфатеше работиве.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #292 на: 19 Јули 2013, 13:15:59 pm »
а 10?  ;D

Во ред. Јас не мислам така.

^^
Тука можеше да заврши дискусијава која нема благе везе со темата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #293 на: 19 Јули 2013, 13:21:21 pm »
Има везе, само вие со сељачки спуштените коли неќете да признаете  ;D

Дискусија НЕ Е „јас мислам вака“ „ок, јас не мислам така“. Тоа е анкета. Друго е дискусија.

Цитат
Ама кога немаш претстава за што зборуваш, неможе да ти објасни човек.

Не бе ти имаш. А јас, кој 5 години службено ги качував СИТЕ НАЈВИСОКИ ВРВОВИ во Маќедонија и тоа по повеќе пати, со ниви, чирокија и што све не, дење и ноќе, лето и во зима, што поише пати сум го вадел џипот со винч потонат у кал, со лопата што сум чистел снег за да можам да се вратам во цивилизација, јас не, појма неам. Врска неам ич.

Tи се молам.

Сакаш слики да видиш кај све сум возел? Ќе ти падне шеќерот само од што ги гледаш. Да се имаше ти макар еднаш искачено на пелистер - можеби полесно ќе ги сфатеше работите. Или барем да покажеше интерес за моето понудено демо возење. Ц. Јок. I wonder why.

бтw, оние работи што ги изнадроби за очајните диференцијали не-знам-ти-што. Уште еднаш ќе те прашам: дали Nissan X-Trail го сметаш за вистинско теренско возило? Те молам на ОВА прашање одговори ми со „да“ или „не“.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #294 на: 19 Јули 2013, 13:25:38 pm »
Ostaj go Deni on so Poloto toj ne e salam ! ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #295 на: 19 Јули 2013, 13:42:24 pm »
Wow, just wow. :) Да, очигледно јас знам.

Темава... директ у канта. Ајт. Што се тиче мене.

Немам намера да се занимавам со игнорантност.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #296 на: 19 Јули 2013, 13:45:33 pm »
Има везе, само вие со сељачки спуштените коли неќете да признаете  ;D

Дискусија НЕ Е „јас мислам вака“ „ок, јас не мислам така“. Тоа е анкета. Друго е дискусија.

Дискусијата ќе завршеше, зошто секој има право на несогласување. А кога ќе фати некој ко` воле да се ме убедува зошто не се согласувам, тоа ми кажува само со каков карактер сум седнал да дискутирам...
Ние со „сељачки спуштените коли“ имаме исто толку офроуд способности како и вие со фантастичните FWD теренци без е*ен диф лок.

Тука кај што заглави 2wd пикапов и ти ќе заглавиш и јас ќе заглавам (1:10) и нема ич кур да ти помогне граунд клиренсот:

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #297 на: 19 Јули 2013, 14:02:53 pm »
Ние со „сељачки спуштените коли“ имаме исто толку офроуд способности како и вие со фантастичните FWD теренци без е*ен диф лок.

Оф оф оф оф... А ако ти биде демонстирано спротивното? Тогаш шо праиме?

Ќе признаеш тука на форум „да, грешев, мислев дека имаме исто офроуд способности, но очигледно не е така“?

Или е сепак мааалце преголем залак од егото, па ќе одбереш просто да нема никаква демонстрација?

Тука кај што заглави 2wd пикапов и ти ќе заглавиш и јас ќе заглавам (1:10) и нема ич кур да ти помогне граунд клиренсот:

Сигурно. Koj го спори тоа? Јас не.

Само го оспорив тврдењето на дени дека е до гуми, гуми и само гуми. Не се само гумите. Не е само ни граунд клиренсот. Ама на све исто, колата со поголем граунд клиренс е во предност.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #298 на: 19 Јули 2013, 14:05:22 pm »
а 10?  ;D

Во ред. Јас не мислам така.

^^
Тука можеше да заврши дискусијава која нема благе везе со темата.
Баш таму, тоа и беше поентата.  ;)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #299 на: 19 Јули 2013, 14:06:45 pm »
Баш таму, тоа и беше поентата.  ;)

Ебате поентата. Toa не е никаква дискусија. Дискусија не е гласање!

Замисли сеа сме на форум за хемија и некој вика „лакмус мења боја у киселина“. На ова, некој друг одговара „јас не мислам така“.

И толку? Ќе остане на тоа? Па каква посрана дискусија е тоа? Каков е тоа форум за хемија? Никаков.

И не одговори на прашањето дали Nissan X-Trail е теренец или не. Можни одговори „да“, „не“ и „не знам“. Повели.