Автор Тема: Најдобро теренско возило???  (Прочитано 303879 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Најдобро теренско возило???
« Одговори #300 на: 19 Јули 2013, 14:08:17 pm »
Ние со „сељачки спуштените коли“ имаме исто толку офроуд способности како и вие со фантастичните FWD теренци без е*ен диф лок.

А ако ти биде демонстирано спротивното? Тогаш шо праиме?

Тука кај што заглави 2wd пикапов и ти ќе заглавиш и јас ќе заглавам (1:10) и нема ич кур да ти помогне граунд клиренсот:

Сигурно. Koj го спори тоа? Јас не.

Само го оспорив тврдењето на дени дека е до гуми, гуми и само гуми. Не се само гумите. Не е само ни граунд клиренсот. Ама на све исто, колата со поголем граунд клиренс е во предност.

1. Немам немам интерес ниту желба некој да ми демонстрира „способности“ на FWD кросовер.
2. Ти не оспори ништо, Дени вика дека е во ред и дека не се согласува со твоето мислње. Понатаму цело време бодеш некултурно у ребра и пробуваш да докажеш од петни жили дека Дени мора да се согласи.  Културна дискусија? Не би рекол..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #301 на: 19 Јули 2013, 14:12:40 pm »
1. Немам немам интерес ниту желба некој да ми демонстрира „способности“ на FWD кросовер.

Зошто?!

Ти настапи со тврдење. Зарем не те интересира практичната демонстрација на вистинитоста/невистинитоста на твоето тврдење?

Зарем не те интересира дали си во право или не?!

2. Ти не оспори ништо, Дени вика дека е во ред и дека не се согласува со твоето мислње. Понатаму цело време бодеш некултурно у ребра и пробуваш да докажеш од петни жили дека Дени мора да се согласи.  Културна дискусија? Не би рекол..

Тоа дека кокошарникот ќе пројде каде што голфот нема не е мое мислење, како не ја разбираш суштинската разлика? Тоа е проверлив, покажлив факт кој може да биде документиран и повторен. Тука нема никаква борба на мислења. Има борба на вашите мислења од една, и тврдата, практична реалност од друга страна.

Да, на форум за хемија од петни жили ќе се трудам да објаснам дека лакмус менува боја у киселина пошто менува боја у киселина.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7112
« Одговори #302 на: 19 Јули 2013, 14:16:14 pm »

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #303 на: 19 Јули 2013, 14:17:07 pm »
Sekoj si go vrti muabetot kako mu odgovara!

Kolku jas sto uspeav da svatam, Filip sakashe niz primer da vi docara deka duri i 2 WD krosover ima podobri offroud karektiristiki od bilo koe 2 WD avtomobilce.

Nema potreba od spreduvanje so Subaru Forester, ili durgi terenci so mnoguuuu podobro offroud karakteristiki,  ili omalovazuvanje na drugite , toa e nesto sto site go znaeme!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #304 на: 19 Јули 2013, 14:19:47 pm »
Kolku jas sto uspeav da svatam, Filip sakashe niz primer da vi docara deka duri i 2 WD krosover ima podobri offroud karektiristiki od bilo koe 2 WD avtomobilce.

Точно, со тоа што сакам да потенцирам дека тоа не е просто мое мислење, па сеа некој се согласува а некој не. Тоа е факт кој лесно се демонстрира.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #305 на: 19 Јули 2013, 14:20:02 pm »

Зошто?!

Ти настапи со тврдење. Зарем не те интересира практичната демонстрација на вистинитоста/невистинитоста на твоето тврдење?

Зарем не те интересира дали си во право или не?!

Тоа дека кокошарникот ќе пројде каде што голфот нема не е мое мислење, како не ја разбираш суштинската разлика? Тоа е проверлив, покажлив факт кој може да биде документиран и повторен. Тука нема никаква борба на мислења. Има борба на вашите мислења од една, и тврдата, практична реалност од друга страна.

Да, на форум за хемија од петни жили ќе се трудам да објаснам дека лакмус менува боја у киселина пошто менува боја у киселина.
Кога ќе бидам заинтересиран за Off Road способности нема да гледам fwd crossover-и. А дли сум во право или не, нема што да ме интересира, ти си тука да ми кажеш постојано.

Тврдата практична реалност подразбира:
1. Исти гуми (ширина пред се`)
2. Возила со исти електронски помагала
3. Отприлика иста снага. (ајде помалку битно, ама не и небитно)

Тестираше такви услови?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #306 на: 19 Јули 2013, 14:22:26 pm »
ФилипВ, у војска бев инструктор за Ц категорија воени теренски возила и имав прилика да возам се и сешто (од Даиц дуплаци, Фап, Там до Фиат кампањоли 1107 и АР55) на Берановац, разни препреки, снег, кал, V влезни и излезни аголи, трупци на патот, коси рамнини, водени препреки ... Нема полоша варијанта од т.н. СУВ на погон на предни тркала! Било кое возило со помал клиренс, а погон 4х4 е 100 пати подобро за снег, кал, лизгави површини и тн. Возила со висок клиренс се само за селски патишта (со камења и дупки) кај што пазиш да не си го закачиш картерот и курчење, е тоа е сељачизам, а не спуштени коли кои се наменети за возење во урбани средини. Јас не возам по Говрлево и слични вукојебини, ама еве прифаќам предизвик на снег, мраз или сл. на рамно, угорнина или надолнина со Астрата да се пробаме, со тоа што гумите ми се стари 5-6 години. Знам дека си мераклија на кладби, ама не ти го праам ќеифот - чисто спортски и документирано од Дени, ете материјал за carclub web порталот ;)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #307 на: 19 Јули 2013, 14:23:21 pm »
Не, не ме интересира. Кога ќе бидам заинтересиран за Off Road способности нема да гледам fwd crossover-и. А дли сум во право или не, нема што да ме интересира, ти си тука да ми кажеш постојано.

Симо! Јас не те прашав „дали те интересираат офроуд способности на фвд кросовери“. Те прашав „дали те интересира дали си во право кога викаш дека офроуд способостите се исти како кај обична кола.“ Пошто ТОА го кажа. Рече „2вд росовер и спуштена 2вд кола имаат исти офроуд способности“. Јас ТОА сакам да ти го демонстрирам.

1. Исти гуми (ширина пред се`)
2. Возила со исти електронски помагала
3. Одприлика иста снага. (ајде помалку битно, ама не и небитно)

Абре човеку. АЛО! Одиме по терен кој има камења високи 10 цм. Твојата кола е висока 8 цм. Мојата 15 цм. Све друго исто. Која ќе помине?

Нема полоша варијанта од т.н. СУВ на погон на предни тркала!

Има: Обична кола со погон на предни тркала. Има и уште полошо: спуштена кола со погон на предни тркала.

И доста ме убедувате дека 2WD кросовер не го бива офроуд. Аман. Тоа го знам многу добро!

ама еве прифаќам предизвик на снег, мраз или сл. на рамно, угорнина или надолнина со Астрата да се пробаме,

Во длабок снег немаш шанси. Во утабан снег си во предност поради полесната кола.

Знам дека си мераклија на кладби

Не сум ИЧ мераклија по кладби. Ги мразам. Тие ми се last resort кога гледам дека аргументите се немоќни.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #308 на: 19 Јули 2013, 14:28:03 pm »
Јас ќе го закачам картерот на карпата од 9цм, ти на карпата од 16цм. Можеби ќе отидеш 2-3 метра подалеку. Со среќа.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #309 на: 19 Јули 2013, 14:30:27 pm »
ФилипВ, у војска бев инструктор за Ц категорија воени теренски возила и имав прилика да возам се и сешто (од Даиц дуплаци, Фап, Там до Фиат кампањоли 1107 и АР55) на Берановац, разни препреки, снег, кал, V влезни и излезни аголи, трупци на патот, коси рамнини, водени препреки ... Нема полоша варијанта од т.н. СУВ на погон на предни тркала! Било кое возило со помал клиренс, а погон 4х4 е 100 пати подобро за снег, кал, лизгави површини и тн. Возила со висок клиренс се само за селски патишта (со камења и дупки) кај што пазиш да не си го закачиш картерот и курчење, е тоа е сељачизам, а не спуштени коли кои се наменети за возење во урбани средини. Јас не возам по Говрлево и слични вукојебини, ама еве прифаќам предизвик на снег, мраз или сл. на рамно, угорнина или надолнина со Астрата да се пробаме, со тоа што гумите ми се стари 5-6 години. Знам дека си мераклија на кладби, ама не ти го праам ќеифот - чисто спортски и документирано од Дени, ете материјал за carclub web порталот ;)
Гласот на разумот.

П.С. А согласно моето тврдење дека нема да подлегнувам на понатамошна дискусија, како последно ќе го одговорам прашањето за Икс треилот со помош на видео снимка:

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #310 на: 19 Јули 2013, 14:30:35 pm »
Јас ќе го закачам картерот на карпата од 9цм, ти на карпата од 16цм. Можеби ќе отидеш 2-3 метра подалеку. Со среќа.

Значи? Ќе се приклучиш на клубот „во право сум но неќам да се провери практично дали сум во право“?

како последно ќе го одговорам прашањето за Икс треилот со помош на видео снимка:

Дени, јас не прашав „дали x-trail е најбољи теренец у свет“ туку „дали x-trail е теренец“. Е или не е? Да/не питалица.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #311 на: 19 Јули 2013, 14:58:40 pm »
Се приклучувам на клубот што го боли модро маде за тоа како се однесува фвд кросовер на пат и вон него. Уствари, се приклучувам на луѓето што мислат за фвд кросовери исто како и за ол сизн гуми.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #312 на: 19 Јули 2013, 15:07:56 pm »
Се приклучувам на клубот што го боли модро маде за тоа како се однесува фвд кросовер на пат и вон него. Уствари, се приклучувам на луѓето што мислат за фвд кросовери исто како и за ол сизн гуми.
Добра аналогија.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #313 на: 19 Јули 2013, 15:10:29 pm »
Цитат: неизбежната википедија

Crossovers are typically designed for only light off-road capability, if any at all.

Многу прецизно доловено.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #314 на: 19 Јули 2013, 16:07:20 pm »
Not a valid youtube URL