Автор Тема: Најдобро теренско возило???  (Прочитано 266340 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Најдобро теренско возило???
« Одговори #270 на: 19 Јули 2013, 07:45:39 am »
Бреее ама ве дирнав, шо така?

Не знам што не ви е јасно: обична fwd кола со мал граунд клиренс ќе има нешто малку полоши офроуд својства од обична fwd кола со со голем граунд клиренс. Ова ми изгледаше толку self evident што се чудам како воопшто настана дискусија на оваа тема.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #271 на: 19 Јули 2013, 11:54:20 am »
Тоа што го имаме е најдобро макар било тиња невидена, а тоа што го немаме по дифолт не го бива... Ете зошто ги дирна.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #272 на: 19 Јули 2013, 11:56:25 am »
Од истите причини и ФилипВ е „дирнат“, нели.

Споменати се реални ситуации од сите страни, незнам зошто да се вреѓа @DimitarMK непотребно. Срамота. Ако ти така мислиш за твоите возила, дека се супер а се тиња, немора да важи за сите.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #273 на: 19 Јули 2013, 12:16:15 pm »
Од истите причини и ФилипВ е „дирнат“, нели.

Не! Не се истите прилчини. Филип е „дирнат“ пошто раскажуваше реални ситуации кои од читателите беа отфрлени (зашто? измислувам и лажам?). Затоа беше Филип дирнат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #274 на: 19 Јули 2013, 12:17:12 pm »
Баш така. Истити причини.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #275 на: 19 Јули 2013, 12:19:53 pm »

Не знам што не ви е јасно: обична fwd кола со мал граунд клиренс ќе има нешто малку полоши офроуд својства од обична fwd кола со со голем граунд клиренс. Ова ми изгледаше толку self evident што се чудам како воопшто настана дискусија на оваа тема.

Точно, но не ја заборавај ги димензиите на тркалата и тежината на она возило со поголем клиренс, а поготово нејзината распределба.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #276 на: 19 Јули 2013, 12:21:42 pm »

Точно, но не ја заборавај и тежината на она возило со поголем клиренс, а поготово нејзината распределба.

Ништо не заборавам. ГЛЕДАМ. Знам повеќе места каде што кокошарникот ќе пројде, обична кола не. Ако сакате, ќе напраиме и демо-пикник. Ќе зееме кобасици и пиво и после полупијани ќе бистриме дали било до граунд клиренсот, дали до подвозјето од x-trail, дали до огромниот од на суспензијата, дали до гумите, или од што-веќе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #277 на: 19 Јули 2013, 12:25:27 pm »
What happens in a Black Hole, stays in a Black Hole.

Одлично укењуење на прекрасна тема со лични глупости.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #278 на: 19 Јули 2013, 12:26:06 pm »
Sekoe Korsover ili SUV vozilce e 100 pati podobro od obicno kola za offroud vozenje pa neka e i 2 WD.

Ic da nema ni sneg ni butur ni kal, so obicna kola ne mozes da pomines ni kamen od 10 santima a da ne zakacis odozdola !

Mislam dovolen e toj klirens sto go ima ne treba poveke!

A i toj stoj kupil 2 WD sigurno ne mu trebala kolata za na Lov po planinjeno! Za taa rabota ne se kupuva krosover ili suv ami Lada bavca!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #279 на: 19 Јули 2013, 12:26:38 pm »
Одлично укењуење на прекрасна тема со лични глупости.

Јас лично не ја уќењав. Темата е теренски возила и моите постови беа комплетно онтопик, фактографски точни и информативни.

Sekoe Korsover ili SUV vozilce e 100 pati podobro od obicno kola za offroud vozenje pa neka e i 2 WD.

Ic da nema ni sneg ni butur ni kal, so obicna kola ne mozes da pomines ni kamen od 10 santima a da ne zakacis odozdola !

Mislam dovolen e toj klirens sto go ima ne treba poveke!

A i toj stoj kupil 2 WD sigurno ne mu trebala kolata za na Lov po planinjeno! Za taa rabota ne se kupuva krosover ili suv ami Lada bavca!

Фала спортекс!

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #280 на: 19 Јули 2013, 12:31:39 pm »
За длабок снег, кал и нерамен пат со големи дупки или па длабоки канали потребно е возило доволно високо за да не се насука. Каков сака погон и гуми нека има ако е ниско нема да помине.

За лизгава подлога како мраз, кал, мокра трева, песоки сл. потребни се добри гуми и заклучување на диференцијал. Како ќе се изведе заклучувањето дали со потисни плочи во диференцијалот или со електронски систем кој ја активира кочницата на тркалото што губи контакт и не е толку важно. Во најголем број од случаите без разлика на имплементацијата на производителот ова ќе заврши работа.

За лизгава подлога на удолница или угорница покрај горе наведеното пожелно е да има и погон на 4 тркала. Некогаш и со погон на две можеш да завршиш работа ама потребно е поголем дел од масата на возилото да лежи на погонските тркала.

Пак за крај. Не е важно какви системи имаш или колку ти е високо возилото, со несоодветни гуми на лизгава површина нигде не идеш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #281 на: 19 Јули 2013, 12:32:59 pm »

Што убави кличпиња, мислења и све додека не почнаа филозофииве...

За длабок снег, кал и нерамен пат со големи дупки или па длабоки канали потребно е возило доволно високо за да не се насука. Каков сака погон и гуми нека има ако е ниско нема да помине.

За лизгава подлога како мраз, кал, мокра трева, песоки сл. потребни се добри гуми и заклучување на диференцијал. Како ќе се изведе заклучувањето дали со потисни плочи во диференцијалот или со електронски систем кој ја активира кочницата на тркалото што губи контакт и не е толку важно. Во најголем број од случаите без разлика на имплементацијата на производителот ова ќе заврши работа.

За лизгава подлога на удолница или угорница покрај горе наведеното пожелно е да има и погон на 4 тркала. Некогаш и со погон на две можеш да завршиш работа ама потребно е поголем дел од масата на возилото да лежи на погонските тркала.

Пак за крај. Не е важно какви системи имаш или колку ти е високо возилото, со несоодветни гуми на лизгава површина нигде не идеш.

Фала V!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #282 на: 19 Јули 2013, 12:36:09 pm »

Фала V.

Taка е, V!

Несомнено си во право, V!

Aпсолутно, V!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #283 на: 19 Јули 2013, 12:40:29 pm »
Moже да завршиме со офтопик муабетите за правдање на Кашкаи како теренско возило и да се навратиме на темата „Најдобро теренско возило“.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #284 на: 19 Јули 2013, 12:42:24 pm »
Da ne ispadne deka go branam Filip ke stavam klipce od moeto vozilo !

2 WD e ova, koga ke pomine ovde Goljf bez da go osakatish odozdola, da mi se javis, ke pieme kafe !