Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3416711 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Таму целта на делувањето на полицијата е превентивно. Кај нас гледаат да те казнат. Те застануваат, ти мерат 1 промил, те казнуваат и си одиш дома возејќи си ја колата само без возачка.

Нит исклучен од сообраќај, нит бутур.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Не е точно. Ти вика звони друг да дојде да ти ја вози колата.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
они рачунаат дека во моментот на пишување на казна ти автоматски се отрезнуваш и си способен разумно дома да си одиш :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
Абе ти ако сакаш тигар, лав, слон, зебра што сакаш пиши ама џабе ти е. Или ме читаш меѓу редови или одбираш што сакаш да прочиташ и потоа го извртуваш. Факт е дека таа ноќ во Скопје ќе возеле преку 100 пијани возачи. Па луѓе бре, знаете ли што значи 100 пијани возачи во исто време во ист град? Како што реков, се гледа по самата (не)реакција или релативизација каков бил европскиот просек, како СЛИКАТА не била реална, па тоа било навечер касно. Се читате ли што пишувате?! :D

Мешаш европски просек на годишно ниво (претпоставувам) со конкретен пример од контрола на одреден датум. Значи рандом вечер или наутро сабајле се спроведува контрола. Тука 30 и кусур % се пијани над дозволено. Крај на прикаската, бателете слики, реалност и нереалност.

Јас не видов некој тука да оправдува возење пијано, ниту пак да ги осудува контролите и казните. Напротив. Мене само ми смета нереално високиот процент кој се однесува на конкретна ситуација, а се наметнува како да е валиден за вкупната бројка возила навечер.

Тоа е тоа.

Се надевам дека уште повеќе контроли ќе прават и ќе казнуваат без пардон.

Апсолутно. Јас само би додал дека е важно да се дојде до конкретни бројки и статистики, не да се земаат ваквите „акциски“ проценти како реален приказ.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Па и јас никој не видов на форумов да наметнува дека тоа е валидна бројка за вкупен број на возила навечер, и од таму не гледам потреба тоа да се користи како аргумент.  Убаво беше цитирано 100 од 300 проверени возачи. Поради тоа е валиден за таа бројка на проверени возачи. Повторувам, никој не спомна вкупен број на возачи таа вечер. Па физички тоа не е можно да се спроведе и да се добијат бројки, затоа се прават вакви контроли.

Ваквите акциски проценти се многу реален приказ. Доказ дека навечер во населби каде што има кафани и кафулиња огромен број на лица возат во алкохолизирана состојба. А тоа дали во тој даден момент овие стотина пијани од сите вкупно возачи во Скопје претставуваат не 37% туку 3.7% е толку небитно поради самиот факт што ако го земеш град Скопје како целина, преку 100 возачи (а замисли колку имало непроверени) таа вечер биле пијани и решиле да возат после журкање во град. Бројката како бројка од преку 100 пијани е катастрофален показател. Скопје е, не е Париз. 

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Не е точно. Ти вика звони друг да дојде да ти ја вози колата.

Значи се сменило нешто последниве 2-3 години, баш се радувам. До тогаш и мене и сите други што ги знам што не сопреле не оставаа да си извозиме до дома со алкохол и без возачка.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Мене лично уопште не би ми сметало да се вратам со јавен превоз доколку го има... И да не мора да вадиш посебна карта за вечерните, секако еден вид кедит ставаш. Мада ако начекам "жртва" за пешадија ич не му се мислам освен ако не врни дожд.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Ноа каа си праен у газот...

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Шоферот е за утепување.  На нецели 15м пред да застане имаше ширинка  каде му е местото за стоење. Вол.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Али тоа не значи дека треба да загинеш :)

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
она кога шлеперот е нов и шоферот не е балканец. Али можда ако е толку глупо детето да претрча така па и не мора да живее дагоее...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Шала на страна одлична реакција на возачот ама и волвово кочници...секоја чест.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Дали камионот сам закочи или возачот закочи?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Волвото има EB - emergency braking систем, возачот изреагира и среќа што и детето дополни со реакција. Фалеа 5 плус км/ч на камионот и да биде вечна јапамија работата.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
она кога шлеперот е нов и шоферот не е балканец. Али можда ако е толку глупо детето да претрча така па и не мора да живее дагоее...

Ништо чудно шоферот да е некој наш ...