Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3415679 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Цитат
алкотестирани се вкупно 272 возачи од кои кај 102 е утврдено присуство на алкохол над дозволеното

Ова не е жално, ова е катастрофа од невидени размери. 37% е ненормално голем процент. Јас се чудам уствари како нема повеќе жртви ако ова се смета нормално во вечерни часови.

Мислам дека не е стварно толку голем процентот, колку што џандарите застануваа и казнуваа околу кафичи/кафани. Мислам, во ред е тоа, и најверојатно и така треба да биде - но нереално го искривува процентот.
Ја разбирам поентата дека околу кафичи процентуално ќе имаш повеќе алкохолизирани возачи. Без разлика, оваа бројка е страшна.

Најпроост пример јас кај што сум важи за дел од Европа каде што алкохолот е огромен проблем ама кога прават рација обично на викенди 5.000 возачи и само 0.5% од нив се под алкохол/дрога тука се смета за висока бројка. Што би му дошло 25 од 5.000 биле во алкохолизирана состојба. Ова е срамота и самата реакција односно нереакција во јавноста, а и на форумов укажува колку е општо прифатено да се вози под алкохол, без разлика што декларативно сите се против. Се кладам дека знаете барем една личност од ваша фамилија која што редовно вози пијан. Ете до толку е свеста.

Повеќе се крена галама кои кафичи ги затвориле место фактот дека 1/3 од проверените возачи биле пијани.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Да застанат летно време кај Министерство за земјоделие и да застануваат коли од Маракана и дискотекиве во 1-3ч навечер, процентот ќе е 100% од возачите дека се под дејство. Сме збореле. Ама тоа не е реална слика.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Нека се казнува, остај ти реална слика, нереална слика, невини страдаат од пијани во кола.

Само се нема почит кон џандариве наши, премногу се меки, да сме во Америка има да не млатат секој ден.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Брозовци по затвори ќе лежеа до сега во Америка.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Да застанат летно време кај Министерство за земјоделие и да застануваат коли од Маракана и дискотекиве во 1-3ч навечер, процентот ќе е 100% од возачите дека се под дејство. Сме збореле. Ама тоа не е реална слика.

Редовно си чекаат таму летно време, бар така беше до пред некоја година кога почесто излагав во диско :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
Пореална слика од статистикава, амин. Нема прогрес без активни контроли секој викенд цела година без престан. После нема на биде 100 и кусур пијандури од 300 туку ќе биде еден или двајца. Нема лесно решение, само редовни контроли, казни и за година две се може да се постигнат добри резултати. После година дена може контролите да се намалат но редовноста е многу битна работа. Место секој викенд прави си секој трет викенд и рандом контрола на работен ден на прометна улица во рок од 1 час.

Повеќе кампањи од АМСМ, МВР за безбедно возење, билборди, презентации по училишта и може да се направи каков таков ред.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
Ја разбирам поентата дека околу кафичи процентуално ќе имаш повеќе алкохолизирани возачи. Без разлика, оваа бројка е страшна.

Најпроост пример јас кај што сум важи за дел од Европа каде што алкохолот е огромен проблем ама кога прават рација обично на викенди 5.000 возачи и само 0.5% од нив се под алкохол/дрога тука се смета за висока бројка. Што би му дошло 25 од 5.000 биле во алкохолизирана состојба. Ова е срамота и самата реакција односно нереакција во јавноста, а и на форумов укажува колку е општо прифатено да се вози под алкохол, без разлика што декларативно сите се против. Се кладам дека знаете барем една личност од ваша фамилија која што редовно вози пијан. Ете до толку е свеста.

Повеќе се крена галама кои кафичи ги затвориле место фактот дека 1/3 од проверените возачи биле пијани.

Easy there, tiger. Земи воздух.

Европскиот просек е 5%, не е 0.5%. Далеку од нашиов пола-се-пијани-по-улици просек, но не е 0.5%.

Да беа триесе-и-кусур посто по улиците пијани, Скопје навечер ќе беше Carmageddon. Не е. Не е дека имаме најбезбеден сообраќај, ама дааааааааалеку од тоа дека триесе-и-кусур-посто се пијани.

Повторно - бројката е абнормално висока поради локациите каде се застанувало. Во реалноста, сигурен сум дека таа бројка е барем дупло пониска - иако, признавам, и таа е превисока.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Не била реална сликата, кога за викенд ловат пијаници зад волан..... пореална амин....  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Бог да чува. Муабетов, у Кучевиште е чист воздухот, значи Скопје не е загадено.
Брука е тој процент. Се надевам дека уште повеќе контроли ќе прават и ќе казнуваат без пардон.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
Секаде во западна европа за викенд има алко-контроли околу центар, рестораните и кафаните. Не го измислија во Скопје сопирањето за алкохол на викенд во строг центар околу кафиќи, ресторани, барови. Сигурно Ханс нема да лови на аутобан во три часот сабајле во сабота пијаници. Ќе пушти мобилни тимови со дрегер и ќе прават контроли низ централното подрачје.

Во Франција на пример, возачите мораат да имаат сопствен дрегер во кола. Со свој камен по своја глава е ако си поднапиен. 

Отсутен vlatko.klp

• Сениор

Easy there, tiger. Земи воздух.

Европскиот просек е 5%, не е 0.5%. Далеку од нашиов пола-се-пијани-по-улици просек, но не е 0.5%.

Да беа триесе-и-кусур посто по улиците пијани, Скопје навечер ќе беше Carmageddon. Не е. Не е дека имаме најбезбеден сообраќај, ама дааааааааалеку од тоа дека триесе-и-кусур-посто се пијани.

Повторно - бројката е абнормално висока поради локациите каде се застанувало. Во реалноста, сигурен сум дека таа бројка е барем дупло пониска - иако, признавам, и таа е превисока.
Абе ти ако сакаш тигар, лав, слон, зебра што сакаш пиши ама џабе ти е. Или ме читаш меѓу редови или одбираш што сакаш да прочиташ и потоа го извртуваш. Факт е дека таа ноќ во Скопје ќе возеле преку 100 пијани возачи. Па луѓе бре, знаете ли што значи 100 пијани возачи во исто време во ист град? Како што реков, се гледа по самата (не)реакција или релативизација каков бил европскиот просек, како СЛИКАТА не била реална, па тоа било навечер касно. Се читате ли што пишувате?! :D

Мешаш европски просек на годишно ниво (претпоставувам) со конкретен пример од контрола на одреден датум. Значи рандом вечер или наутро сабајле се спроведува контрола. Тука 30 и кусур % се пијани над дозволено. Крај на прикаската, бателете слики, реалност и нереалност.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
37% е катастрофа од невидени размери. Дали биле ѓон пијани или испиле по чашка ракија или пиво уопште не е битно. Битно е дека возеле под дејство на алкохол.

Да го тргнеме Скопје на страна, најсвеж пример некни од Подареш. Од тројца возачи на славата кај Луки сите тројца или 100% од нив возеа накај Скопје под дејство на алкохол. Не беа пијани, барем ја не бев :) @t0m1cA @Спенсер . Домаќинот не влегува у статистика.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
У Швицарска не чекаат на паркинг, дуваш уште пред да влезеш у кола..Ако имаш повише од дозволено, си ја оставаш колата кај што си е и си тераш дома другачие...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
@Дибидус Јас бев цел ден под гас (сабајле од 8 ), па си бев пешак низ Подареш. За моја безбедност.  ;D

У Швицарска не чекаат на паркинг, дуваш уште пред да влезеш у кола..Ако имаш повише од дозволено, си ја оставаш колата кај што си е и си тераш дома другачие...

Нормално. Подобро и за нив и за тебе. Ем помалце бирократија, документи, ем побезбедно во сообраќајот.  :)

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Нормално. Подобро и за нив и за тебе. Ем помалце бирократија, документи, ем побезбедно во сообраќајот.  :)

Ем џебот пун ко брод :)