Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3183477 пати)

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
Вечерва околу 1 кај Мида, едно црвено Хјундаи Акцент - сол предница паркирано на островот за пешаци. Еден од дечките од паркиран Ровер (???) остави некаква порака на предно ветробранско и отиде.
20тина минути претходно згмеченото Хјундаи не постоеше на тоа место.
Од скршените стакла по коловоз и изгледот на Хјундаито ќе да беше директен судир...

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
И јас го видов тоа, салам беше удрено. И кај Хубо маркет имаше некоја дешавка, имаше кола излетана во тревникот, преку тротоар...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14189
Смеат да поминат на црвено но со зголемена претпазливост. Предност во таква ситуација има обична кола што поминува на зелено.

Цитат: Закон за безбедност при сообраќај
Тие возила имаат право на првенство на минување во однос на сите други возила (член 42), освен во однос на возилата под придружба (член 143) и возилата што се движат низ крстосница на која сообраќајот е регулиран со светлосни сообраќајни знаци или со знаци на униформиран полициски службеник, под услов да не ја загрозуваат безбедноста на другите учесници во сообраќајот.

Тоа значи дека јас ако си поминам на зелено, доаѓа џандар од лева страна со запалени ротациони, ...треба да ме пропушти така, а ова не важи за тие под придружба, тогаш јас треба да се вкопам на сред раскрсница? :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
Ај една молба до лицата што знаат да пребаруваат закон да ми извадат закон за полукружно вртење, пошто се убив од расправање со луѓе што трдат дека секаде смеело да се врти полукружно по тоа булеварите и семафорите, демек не сечеш дупла пуна и нема гајле. Ништо чудно што има толку сообраќајки...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
Ако не е забрането, дозволено е.

На некои булевари има ваков знак, и тој значи дека таму не смее полукружно да се врти:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
Некни вртев вака полукружно на партизанска кај соборна, за да се вратам накај Броз кафе и забележав дека има цевка (постоље) но на него нема знак и претпоставувам дека е за забрането полукружно вртење. Ама изгледа таксистиве ги вадат и полицијава не би требала да има основа на што да те казни. Сигурно има и други раскрсници кај што се вака извадени знаците. Како што ги вадат за едносмерни улици за да можат да кратат. А дека се прават глупости со ова полукружново вртење, се прават.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
Ако не е забрането, дозволено е.

На некои булевари има ваков знак, и тој значи дека таму не смее полукружно да се врти:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Па не баш. ако гледаме така, немаш ни забрането паркирање знак, па несмееш да паркираш на многу места.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
За полукружно е така. Нема врска со паркирањето. Во Законот точно пишува каде ти е забрането паркирање.

Не најдов наше, ама исти сме со северните соседи во однос  на правилата за полукружно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Ај една молба до лицата што знаат да пребаруваат закон да ми извадат закон за полукружно вртење, пошто се убив од расправање со луѓе што трдат дека секаде смеело да се врти полукружно по тоа булеварите и семафорите, демек не сечеш дупла пуна и нема гајле. Ништо чудно што има толку сообраќајки...

Чинам дека плавиот знак со стрелка кој се наоѓа карши тебе, диктира како треба да се движи сообраќајот и дека не смее полукружно.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Член 28
(1) Возачот не смее со возилото да врши полукружно свртување на
преслап, кривина, патен премин преку железничка пруга во ниво, на мост,
надвозник, подвозник, тунел или на други места на патот каде што нема
доволна прегледност.

Член 135
(3) На автопат и на пат резервиран за сообраќај на моторни возила
возачот не смее да врши полукружно свртување со возилото од една
насока на сообраќајот во спротивната насока, ниту движење со возилото
наназад.

Член 141
(1) Возачот кој се движи со возило низ тунел не смее да го запира
возилото во тунелот, ниту смее со возилото да врши полукружно
свртување или движење наназад.

Не се спомнати булевари....

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
И ја знам дека таму кај што нема знак смееш да свртиш. Битно е вртењето да се изведе после пешачкиот а не пред или на самиот, затоа и ставаат на некои места стубчиња, еве како овде што има.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Значи може :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
Хммммм.... интересно... незнам како дошле до вакво решение, али стварно ништо чудно што има толку сообраќајки.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
Луѓето се уште не научија да возат на кружен тек. Во ѓорче има 2 убави кружни текови, џабе е. Мислат дека кружниот тек  е ЕДНА ЛЕНТА, а не ДВЕ. Влегуваат во една лента, возат во другата, излегуваат од која лента и каде им текне. :)  А убаво има стрелки нацртано, која лента за каде и за кој излез е. Ама за која стока... Налет

префрлете во што ве изнервира во сообраќајот ;D :D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
е поради таквите ми е страв и ја да влезам во кружен, појма немам другиве што планираат да прават и преку која лента тоа да го остварат! Кога ке видиш што се прават на идиот-пруф кружниот кај католичка, кој е толку добро смислен без можност да згрешиш, ама не бре, и таму ке прерипаат преку огради и се остало.