Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3181715 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
Глупо е да има две ленти. Никој нема да ги користи правилно, никогаш.
Или турбо или една лента. Јасно е како ден.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
Значи може :)

Освен ако не видиш ваков знак:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
Тоа е зависно од начинот на работа на семафорот. Некои семафори немаат добар термин за полукружно вртење и согласно тоа има знак за забрането. Оние, пак кај кои има погоден термин при кој би можел да завртиш полукружно немаат знак и се дозволени.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
Па не баш, конкретно на овој семафор, нема некоја пречка за полукружно вртење, пошто кога е зелено за лево, зелено е и за право, а на сите останати им е црвено. Исто и на многу други семафори го имам приметено. Некој од нашиве сообраќајни инџелерци оценил дека тука не е погодно за полукружно и го тртнале знакот. На другиот семафор од Мавовка према стоковна „Мост“ е далеку полоша за полукружно вртење - па не е забрането...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI

Член 135
(3) и на пат резервиран за сообраќај на моторни возила
возачот не смее да врши полукружно свртување со возилото од една
насока на сообраќајот во спротивната насока, ниту движење со возилото
наназад.

Ова што кажува? На меѓуградски пат, да речеме Штип-Пробиштип, Куманово -Паланка несмееш да свртиш полукружно?

А за овие полукружниве вртења на семафори, и покрај тоа што знам дека смееш да си свртиш доколку нема знак, пак ми е некако страв да не има некоја финта/дупка у законите ;D
Simo може дека има две ленти за лево е забрането, да не проба некој од вторава да врти... :D
Aма па ако е така и по патот од саем за накај стоковна мост ќе имаше знак.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9107
Vceta ushte edna zrtva na tocak. Na ilindenska dete na tocak bilo idreno. Neznam kako se slucilo ama premnogu zrtvi vo soobrakjaj ima bez razlika dali peshak velosipedist ili pa avtomobil mnogu.
Premnogu vozila ima a gradov ne e predviden za tolku dodadi na toa i soobrakjajna kultura ednakvo na partal pravenje.

Ova oci treba shiroko otvoreni kaj i da odish

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
На тема полукружно, кога одиш од под стоковна куќа мост накај битпазар, тука на првите семафори нели несмее да се врти лево, а воедно и нема знак за забрането полукружно, а постојано гледам дека ги прават и двете ствари. Е тука смее ли да се врти полукружно? Ете нема знак.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Значи може :)

Освен ако не видиш ваков знак:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Или ако на семафорите не се врти лево а ти сакаш полукружно да завртиш и тука е забрането.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
^

Според мене само на тие би забранил полукружно бидејќи семафорите се синхронизирани со тие од спротивна насока ..

Од сликава на раскрсницата не глеам потреба од знакот .

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Според некоја логика на секој булевар треба да биде забрането за вртење полукружно каде што таа лента служи и за право пошто тие што вртат полукружно ја намалуваат брзината скроз на 10 км/ч и доведуваат во опасност некој друг да се закуца во нив. Пример за такви булевари се цела партизанска и јане сандански.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
Не е толку проблем кога се врти од место, на пример црвено е стоиме и тој пред тебе врти полукружно кога ќе се упали зелено. Лошо е тоа шо го кажа ахтунг, али ќе му даеш до знаење ќе прикочиш повеќе на време а не нагло пред да вртиш.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1482
Вчера , тоест сабајле околу 4 саат у автокоманда кај кулата , превртен џип имаше , стакло скршено од најлевата до најдесната лента..што како било господ знае
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Според некоја логика на секој булевар треба да биде забрането за вртење полукружно каде што таа лента служи и за право пошто тие што вртат полукружно ја намалуваат брзината скроз на 10 км/ч и доведуваат во опасност некој друг да се закуца во нив. Пример за такви булевари се цела партизанска и јане сандански.

Не е толку проблем кога се врти од место, на пример црвено е стоиме и тој пред тебе врти полукружно кога ќе се упали зелено. Лошо е тоа шо го кажа ахтунг, али ќе му даеш до знаење ќе прикочиш повеќе на време а не нагло пред да вртиш.
Toa uopste ne e loso.
Loso e sto mislite deka ste na trkacka pateka a ne ns bulevar.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20144

Toa uopste ne e loso.
Loso e sto mislite deka ste na trkacka pateka a ne ns bulevar.

Пошто на тркачка патека возиш 60 и тој пред тебе без трепкач нагло кочи и врти полукружно. Кој спорт е тоа Миле?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Миле неможам нзс да ти најдам со постот.