Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3884274 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
ok ja najdof, oho hoo... :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
ok ja najdof, oho hoo... :D

утепав 15-тина минути и јас изгледав.. еве го:

патем речено... на линкот од нова македонија:
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=81315849324&id=12&prilog=0&setIzdanie=23541
го прочитав и ова:

Цитат
во секој случај, носењето шлем е задолжително за сите возачи на скутери и мотори, па доколку пред извесно време имаше мал пропуст во законот, сега полицијата сигурно ќе ве казни ако шлемот го носите на кој било друг начин освен онака како што е наменет, на вашата глава.

имав заборавено да напишам дека го сменија законот пред некој месец, т.е. кога го донесоа правилникот со “поскапување“ на казните во сообраќајот, тогаш и ја поправија грешката што ја имаа во претходниот закон, во кој велеше дека е ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПОСЕДУВАЊЕ И НОСЕЊЕ НА БЕЗБЕДНОСЕН ШЛЕМ ПРИ УПРАВУВАЊЕ НА МОТОРЦИКЛ, без притоа да биде прецизирано дека треба да се носи на глава... па така, сите несовесни моторџии го почитуваа законот и кога сакаа да возат без кацига, едноставно ја закачуваа на мотор било каде, и ти си чист пред законот.. ти носиш кацига со себе, ја поседуваш, твоја е.. јбг, сега нивна грешка беше... дури и лист имаше еден со цитат од законот, на некој од мото форумиве, да си го отштампа кој сака, со дополнување од правник кој фино и законски објаснува дека НЕ Е ПРЕЦИЗИРАНО КАДЕ ДА СЕ НОСИ ШЛЕМОТ... мислам дека и со армекс го дискутиравме истово дека во правилникот во војската исто така (пред незнам колку години) е увидена грешката и корегирана откако многу војници ја увиделе истата и почнале да ја практикуваат.. за капата збориме.. си ја закачувале на ремен-каиш и велат дека го почитуваат правилникот...

е сега го изменија тоа, па во истиот заон уфрлено е дека шлемот мора да биде на глава... толку од луксузот на несовесните моторџии...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Не е од пред некој месец, туку година дена па и повеќе мислам дека има поминато од измената околу кацигите. Не можам сега да проверувам, али и така е небитно, сега мора на глава да биде, каде што и е и место :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
На глава...... а може ли на опачки да се носи?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
На глава...... а може ли на опачки да се носи?

Може и наопачки!

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
Можело ете. Ајде сега сите моторџии пошто се најпаметни нека го кршат пак законот, ем нема да ги казнат ем колите после ќе им бидат криви шо гинат.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Сликава е од интернет, кога поминав Бмв-то гадно беше мавнато, од цртаното на полицијата удрил десно во тротоар па отишол лево во бетонското. Иначе од Ченто спрема Автокоманда, после Лукоил.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
nikad ne sfativ zaso gi nosat na raka/lakt shlemovite.
niti te stiti,a moze da ti napravi problemi pri maneviranje.

затоа што закон бараше да се носи.. а верувај, понекогаш е стварно непријатно да носиш кацига... многу непријатно.. денес имам поминато околу 50-тина км на мотор низ градов.. првите 10-15 ја носев кацигата, се додека не ми зовре главата.. после или на лакт или на седиште позади закачена ми беше, па повремено пак на глава и така ротирам цело време...

на вакво жешко, порано да ме заустави и да ми пише казна, одколку да добијам мозочен излив...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
од цртаното на полицијата удрил десно во тротоар па отишол лево во бетонското. Иначе од Ченто спрема Автокоманда, после Лукоил.

Каков нагиб има тука, нерамнини и мазен асвалт... Не сака многу брзо возење.
« Последно менување: 15 Август 2015, 11:49:37 am Allexxander »

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
znaci onoj sto ke izmisli klimatronik kaciga ke stane "tezok bogatas" ... :D jas na skijanje na ladnoto pa glavata kupus mi se praj u kaciga,  (ne)mozam da zamislam kako vi e na +40 so aroma na asfalt i izduvi od dizeLJ-kislorod ...  ::)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
не викаш +50 а некад и +60 на асвалт...  ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
од цртаното на полицијата удрил десно во тротоар па отишол лево во бетонското. Иначе од Ченто спрема Автокоманда, после Лукоил.

Каков нагиб има тука, нерамнини и мазен асвалт... Не сака многу брзо возење.
Најверојатно фатил прво кај нерамнинине и шахтите што се вдлабнати па изгубил контрола, не треба да се вози брзо, али никогаш не сум видел некој со мерцедес, бмв или ауди да вози под 100кмч тука

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
не викаш +50 а некад и +60 на асвалт...  ;)
ne vikam ete od kurtoaznost :D ne deka ne mislam... :-[

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Имам забележано кацигата народот практикува да ја стави на глава само, без притоа и да ја врзи.
Чевел врзан за нога лета при сообраќајка камоли кацига така ставена.