Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3886288 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
do togas ke ja ima celata pocit koja treba, nema da povisuva ton i se nadevam ke e razbrano dete...se nadevam...za negovo dobro se raboti...vremeto ke pokaze ;)

Отсутен BEST

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 270
  • BMW 330D facelift
...Нека има малиот пари колку сака, нема да вози кола со 500 коња на 19 години! АЛО!

Хах... да речеме дека јас сум ти син, како ке ми забраниш да си купам ШТО САКАМ со СВОИ ПАРИ ? ;D

После 18 години можам да си отидам од дома и никогаш повеќе очи да не ми видиш...
Што значи не ти држи баш вода муабетот, како ТАТКО си должен да ме научиш ПРЕДХОДНО дека тоа НЕ ТРЕБА да го направам (да купам кола од 500 коња на 18 години) а пак е МОЕ дали ке купам или не (со мои пари)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Да не навлегувам во кој бил крив кој бил прав, иоанака мање битно е сеа тоа.

Него, за купувањето кола, со свои пари...алал да им е на оние 18-19 годишни деца што можат да заработат толку пари, свака част. Али ја би го поврзал ова со уште нешто, додека моето дете живее под мој покрив, има да биде како ја што ќе кажам, кога ќе живее сам, неможам ништо веќе да му забранам, крај точка.

Али мање битно веќе се муабетиве. Генерално се слагам со мнозинството, не сум за тоа родителите да купуваат јаки коли и слично.

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7665
  • French diamond
А што ќе му е на татко ми сега на 50 години Нисан ГТР со 500 коња?  А јас да возам пример 75 коња на 21 година?

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm

Зошто? Затоа што е дете. И не го кажувам тоа ради реда, него стварно е така. Делот на мозокот кој се занимава со „добро расудување“ се вика Prefrontal Cortex, и тој дел се развива се до 25-тата година. Извор.
е.

Не ми е јасно како ова не го сваќате. Значи до 21 година тој дел тоа чуство воопшто и не е развиено, од таму и законот за полнолетство во некои држави после 21г.

Сетете се што сте правеле на тие години кога ќе поминете 25 и ќе ви стне јасно (за помалите зборам) ќе се чудите како сте можеле. Затоа на дете не се дава кола таква, опасно многу е. Јас не би го кривел татко му не би ни сакал да помислам како му е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Татко ми, ми лепеше една добра кога го терав натаму муабетот,за бесна кола или мотор:
"Шо ќе плачам јас,плачи ти :)"
Шо убаво ти кажал!

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
Лесна му земја на дечкото-нека почива во мир!

Дечкото возел кола од 500 коња, погинал во сообракајка со голема брзина и по него се фрла со дрва и со камења и веднаш заклучивте дека татко му е крив што му дал пари.

Би сакал да ги слушнам размислувањата на Банзаи и на С-16 за кој што знам дека имале несреќи со возила со ~200 коња, дали тие членови ја гледаат кривицата во нивните родители што им дозволиле да управуваат со тие возила.

Јас лично не ја гледам вината во родителите пошто несреќа може да се случи на секого, во секое време и со секоја брзина без разлика на коњажата, возраста и искуството

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Чудно, кога ја објавив веста (кога се случи) не се крена галама.
Изгледа кога дознавте дека е со македонско потекло одма се распламна ситуацијата.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

19 годишен си ибал мајката во Швајцарија.

Како и да е, точно дека татко му требало од мал да го воспита како требa (а детето да е доволно паметно за да разбере), па и да му купи гтр детево ќе се сети на зборовите или ќе се самоконтролира каде може да вози толку а каде не. Е сеа може и годините биле последица, незнам, не би знаел да кажам затоа што немав ГТР на 19. Не би навлегувал понатаму затоа што не го знам ни детето, не го знам ни таткото, како и сите овде (освен дечкото на кој му бил братучед). Како и некои што кажаа, гинат деца и со 101, со 10 пати помала моќност.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk

Зошто? Затоа што е дете. И не го кажувам тоа ради реда, него стварно е така. Делот на мозокот кој се занимава со „добро расудување“ се вика Prefrontal Cortex, и тој дел се развива се до 25-тата година. Извор.
е.

Не ми е јасно како ова не го сваќате. Значи до 21 година тој дел тоа чуство воопшто и не е развиено, од таму и законот за полнолетство во некои држави после 21г.

Сетете се што сте правеле на тие години кога ќе поминете 25 и ќе ви стне јасно (за помалите зборам) ќе се чудите како сте можеле. Затоа на дете не се дава кола таква, опасно многу е. Јас не би го кривел татко му не би ни сакал да помислам како му е.

Конечно, некој ме разбра.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Не е само тој шо те разбрал, ама не сите земале учество...

Според мене, да се збори вака или онака за чоек што починал, или за менталната развиеност на истиот или неговите родители, БЕЗ РАЗЛИКА кој дали и колку е крив и што како требало или не требало да се направи, е на исто ниво на безобѕирност како да викнеш на џогирање човек на кој што му ја ампутирале ногата.

Сите знаат да делат памет тука, а ретко кој пробува да се стави во кожата на оној за кој се дели паметот.

Нека почива во мир.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Се согласувам со колегата штрумф.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Познавам човек со две ампутирани нозе.

Повеќе пати сме го викале на трчање...

Се смее, нормално.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Не се слагам дека не би требало да се збори ако некој починал. Човечно е да се збори убаво за тој што починал, ама тука контекстот на муабетот не е за човекот (односно детето) што починал, него како починал, зошто починал и дали тоа можело да се избегне.

Ако не дискутираме за околностите при несреќата, муабетот би се свел на „јебига, лесна му земја“, односно „после ебење нема каење“, а не треба да биде така. Баш бидејќи загинало дете треба да се утврди причината, за да се сносат последици. Да, родителите ќе ги си сносат последиците цел живот - изгубиле син на крају краева, ама ние можеме комотно да напраиме муабет и секој да си го каже мислењето.

Е сега, не сме ние експерти за да можеме да даваме стручно мислење, ама сме луѓе што сакаат коли и што го бранат брзото возење пред оние кои го критикуваат, а богами и знаат нешто повеќе за колите од просечниот весникар/новинар.. Конкретнава несреќа е една (сериозна) последица од брзо возење. Не е дека со 50 коња не може да се напраи беља - може, ама со 500 може многу полесно, без разлика на годините и искуството на возачот. Тоа што во конкретниов случај се работи за дете е уште еден од факторите кои придонеле да се случи тоа што се случило.

Мојот став е следниот - родителите не требале да му дозволат на 19 години да вози кола со 500 коња. Жал ми е за детето, како и за секое друго дете што ќе погине на овој или оној начин. Ама можело да се избегне.

---

Со други зборови - да ја изземеме несреќава од целата ситуација. Да се преправаме како да не се десило, и да дискутираме за следнава работа - Дали треба на 19-годишно дете да му се даде кола со 500 коња?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
1. Само со полициска придружба.

2. Тоа не е легално.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Зависи од детето.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.