Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3863204 пати)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Аууу страшно е ова со градов, ај кола се праи, ама да те затекне негде на отворено, ако те лупне ова има глаата да ти ја расцепи, ќе те потепа. Него баш ме интересира како иде со осигурањето, при вакви или слични несреќи.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Смотан камерманов. Ако ти речат да не снимаш, треба да се оддалечиш малку и да си ПРОДОЛЖИШ ДА СНИМАШ. Он ќе ми каже што да правам.

Па уште се сили! Лелееееееееееееее!!!! ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!! (Тргни ја камерата ОООООДМА- абеееее се потресов)
Камерманот прави кривично дело. НИКОЈ не смее да те снима без твоја согласност, а уште помалку снимениот материјал да го пушти во промет. Вработениот во паркинзи и зеленило да има малку мозок ќе му стегне пријава, ќе го гони снимателот и за тоа ќе му земе пристојна оштета. Читнете го законот за заштита на лични податоци. Сосема е во ред!
Пред некој да ме нападне, не го оправдувам диктаторството на паркинзи и зеленило. Меѓутоа од дурга страна:
1) Како може некој да си даде слобода против твоја воља да те снима и покрај тоа што јасно му укажуваш на тоа?
2) Со кое право тоа сељачиштето паркира на тротоар? Ако е симнат од планина нека си ги облече опинците и да си се врати назад во планините каде што му е местото.
3) Вози кола од 30.000 евра (карикирам, не знам колку кошта, ама знам дека не е ефтина) и за да не плати 20-30 денари паркинг ја загрозува безбедноста на пешаците?

Последно, снимкава е жална...колку ли прост народ трпи земјава.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Гојдо никој неможе да ти забрани да сликаш и снимаш на јавно место освен на местата каде тоа е експлицитно забрането.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
гојдо на тој тротоар наплаќаат зонско и шепа е ставена затоа што не платил

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Муабетот дека вози кола од 30.000 евра а нема 20 денари, држи најмалку вода на светов. А што ако беше 5.000.000.000 денари 1 саат паркинг? Тогаш може? А ако беше 60 денари саат? Тогаш може? Или само за инает да се зборува? Значи градскиот паркинг Е ДАЛЕКУ ПРЕСКАП, од тоа што логично би СМЕЕЛО да биде. Неможе да се плаќаат грдни пари дневно, до кај што се паркирало бесплатно до вчера. Извини ама ако имаш 100 денари во денот за паркинг јас немам. А тек па што пораките се уште 10 денари. Значи да искочиш вечет накај 20ч, треба да дадам 205 денари за паркинг?

Извини ама за 205 денари да ми се зафатат. А ако ваков дебилен коњ ми се закани, ќе му ја извадам вилицата. Смеам да го сликам и снимам и се што сакам. На јавна површина е, и тоа се вика репортажа. Ниеден политичар не би се согласил, да го има на циркуз видео. Ама немаат избор.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
mene nekako ne mi pominala porakata so s na krajot, ne ja primilo, i vecerta vo 00-00 mi stigna naplaten parking 175.00 denari mamicata prevarantska >:( ... doznav deka na mnogu luge toa im se desavalo pa zatoa ic ne mi nedostasuva centarot i ne ni idam tamu...

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Дени дали знаеш во кој закон беше регулирано ова со снимањево и сликањево, порано го имав и неможам да го најдам сеа.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Нека дое мене да ми удри камера, шапата у гз ќе му ја напикам пизда им материна клошарска.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
A be lugje sto se pravi. Ne e ova nisto. Ne im teknalo da ponudat paketi za parkiranje na primer ako sakas kolata da ti e bezbedna t.e. osigurana ke si doplatis da receme 50 denari od saat. Mozat da pocnat da naplakjaat i po drug sistem na primer:

Cena na parkingot e: cena po izminat cas + taksa za obezbeduvanje na voziloto (opcionalno)+cena na porakata (ako plakjas so SMS) a ako plakas vo cash (taksa za procesiranje na naplatata).

A be ima nacini.

A za snimanjeto iskreno veruvam deka moze da im se plesne tuzba za neovlasteno snimanje. Mislam deka moze da ima nekoj efekt no ne sum Jurist (Advokat). Ajde advokati kazete nesto..

No sepak centarot e mal i nedostasuva parking prostor. Mislam deka konecno treba da se svesti vladata da napravi kategorizacija na komunalnata taksa spored:

-Tezinata na voziloto
-Goleminata na voziloto (gabariti).
-Golemina na motorot
-Golemina na nagazna povrsina na gumite
-Prisustvo na kuka ili ne

Isto taka ne e fer na primer nekoj so seicento da plakja ista cena za javna komunalna taksa i nekoj so mercedes. Toj so Mercedes zazema pogolemo mesto, potezok e. Ne e fer parkingot za Seicento da e ista cena so onoj na Mercedes.

Za da se stimuliraat lugjeto da vozat pomali koli moze da napraat da receme sistem na vinetki za vozenje nadvor od grad (pokraj patarinite koi se odnesuvaat na upotreba na magistralite) a vinetkite se odnesuvaat na upotreba na regionalnite patista. Ne bi bilo loso na primer da vovedat registracija na vozila koi ne se vo vozna sostojba i nivno osiguruvanje.

I sekako ako po semejstvo (adresa na ziveenje) ima povekje od edno vozilo danokot da raste na primer ako se 2 vozila za prvoto se plakja nominalen danok a za vtoroto 50% povisok danok, za tretoto 150% i aka nataka...

Vo nekoi zemji na svet vo nekoi gradovi I DA SAKAS ne mozes da kupis pogolema kola ako nemas obezbedeno parking mesto prethodno. Ti doagjaat od danocnata uprava i go merat parking prostorot i spored nego ti davaat da izberes vozilo od listata.

Inaku vo cel svet se plakja parking. Da zaboravime na besplatnoto parkiranje.

Duri i na nekoi sto ziveat vo centarot mora mesecno da si plakjaat za parking na kolite. E pa stvarno e glupo vozi kola od 15000 EUR a nema pari da si kupi garaza.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
Закон за заштита на лични податоци мислам.
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Колку за споредба во Констанца, Романија, се плаќа 35 денара дневна паркинг дозвола за определените зони во центарот на градот. Најинтересно е што во текот на денот можеш да смениш неколку паркинг места. Ко за илустрација, си паркирал сабајле у Дебар Маало си пуштил порака, после можеш да се паркираш и карши Беверли а покасно и на паркингот кај ТЦ Бисер.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
A be kakva Konstanca. Idi vidi vo Sofija kolku e parking vo sina zona ( po saat).

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Гојдо никој неможе да ти забрани да сликаш и снимаш на јавно место освен на местата каде тоа е експлицитно забрането.

точно... а исто така не смееш да ме снимаш ни мене на тоа јавно место ако јас ти кажам дека несакам да бидам сниман... рачунај дека во тој момент таа локација е експлицитно забранета за знимање...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Забегавате со снимањетво. Значи РАЗЛИЧНО е „снимање“ и „објавување“. Незнам дали го сфативте тоа, ама секој може да снима надвор кого сака. Без разлика дали тој ќе се буни или што кој пенис сака. СЛОБОДНО можеш да тужиш и остали ствари ако ги објави некој сликите или снимката. Ама тоа е на судијата задача, а не твоја. Поготово ако се работи за дебилен насилник - од кого несмее да се примаат наредби, на ниеден начин. Никој неможе да ти забрани да снимаш било што, освен ако има знак за забрането сликање.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Не се работи за снимање на јавно место туку за снимање на физичко лице + снимање на работно место. Првото не се сеќавам со кој закон е регулирано, а второто е регулирано со закон за заштита на лп.

Муабетот дека вози кола од 30.000 евра а нема 20 денари, држи најмалку вода на светов.
Неможеш или несакаш да ја сватиш поентата. Поентата е деак сељакот се паркира на тротоар! Тротоарот служи за да можат пешаците да се движат по него, а не говеда да паркираат по него и да ја загрозуваат безбедноста на пешаците! Сумата од 20 денари, колку и да е, ја спомнав како сума која мислам дека на говедото му е најмал проблем да ја плати.

Цитат
А што ако беше 5.000.000.000 денари 1 саат паркинг? Тогаш може? А ако беше 60 денари саат? Тогаш може? Или само за инает да се зборува? Значи градскиот паркинг Е ДАЛЕКУ ПРЕСКАП, од тоа што логично би СМЕЕЛО да биде. Неможе да се плаќаат грдни пари дневно, до кај што се паркирало бесплатно до вчера. Извини ама ако имаш 100 денари во денот за паркинг јас немам. А тек па што пораките се уште 10 денари. Значи да искочиш вечет накај 20ч, треба да дадам 205 денари за паркинг?
Те молам мрдни од државава и посети некоја метропола. Потоа кажи ми дека некаде паркингот е ефтин...Уствари не треба подалеку, појди до Солун или Белград.

Ум шо идит отпосле не јет ум!