Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3870081 пати)

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
Денес пред мене удрија пешак со кола... :-\ 10 минути лежеше без свест чоекот јас си реков го отепа, арно ама има уште арни луѓе, застанаја 3-4 коли и еден знаеше прва помош, па му стави нешто под глата и го сврте на страна, и се разбуди по некое време чоекот. Брзата помош ја немаше едно 20 МИНУТИ и тоа за 2 км пат од болница до местото... и зеде тој што го удре го крена, го легнаја в кола и го однесе на болница со колата

Прва помош треба секој да знае не само еден !
Затоа  се полага прва помош пред возачка, ако не повеќе странична положба да се намести како што постапил тој едниот.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
A ако му бил вратот повреден?

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
Џиџи, муабетот ми беше дека секој треба да знае и задолжен е да пружа прва помош...
Не мора тука  да одржуваме часови по прва помош ;) Секој има полагано прва помош и секој го има прирачникот за прва помош.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
treba sekoj da znae, a ne znae nikoj, zatoa sto si slusal 45 minuti predavanje i na toa demek treba da se sekavas cel zivot.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Се проверува со прстите од вратот надоле. Ако е скршен се осеќа.Ама може и да е напукнат па да не се осети со прсти, затоа најбезбедно е 2ца да го свртат без померување на рбетот.

Ако негде има некој инструкции пишани убаво би било да се пиишат негде сите да ги видиме. Јас отприлика знам ама сум подзаборавил.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
Го имам случајот - скршен врат - во фамилијата, не би му посакал такво нешто на никој..

Прво и најосновно е добра имобилизација на вратот. Најдобро е да не се гиба повредениот се до пристигнувањето на соодветна помош. Ако вратот е скршен, секое движење може да предизвика повреда на малиот/рбетниот мозок, во зависност од тоа каде е кршењето. Доколку има Шанцова кравата кај некој од прво дојдените (ова го немаме никој во кола, а треба!), нека ја постави правилно, и нека го остави така повредениот, или со големо внимание и помош од неколку лица, нека го извадат и да го легнат на грб, со нешто под главата. Ако не е при свест, е тогаш се врти настрана (и за тоа има процедура како)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Како ќе го свртиш настрана ако има повреден врат? Ако е без свест и може да се задуши од јазикот - прво му се вади истиот, НЕ се врти настрана туку се проверува вратот, па понатаму спрема приоритетот на повредите. Не е едноставно, а треба да си и присебен.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
Затоа реков, имобилизацијата на вратот е еден од најбитните делови...загледајте ги оние на ски скокови, или на скијање кога ќе имаат потежок пад, или пак во автомобилизмот...препорачано е да не мрдаат/ да не пробуваат да излезат од можни вратни повреди
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
sabajlevo vo 8-30 kola ja butnalo bratucetka i na zena mi i si prodolzila, mora da ne ni ja setila, padnala na trotoar, ima otok na lev gluzd grebanica i rana na desna kolenica, nabienica na dvete race kako sto se zadrzala da ne se zakova so glavata.... kako i da e dobo prosla zasto samo sto ja pominala kolata parkirana na trotoarot, da bila izmegu ne i begalo pod trkala da otide....

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Застанал тој со колата ?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Imalo Gospod. Aman od nekadarnici.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
Мене ми изгледа ко да се спаси  :-[
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
^^Таква експлозија му се има случено на другар при претекнување на камион со приколка, голема среќа што била задната гума и што другарот сеуште не се беше доближил паралелно со гумата, настрада само фарот и браникот.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Лани летоска на враќање од грчка, на автобусот му рокна предната лева гума и почна да бега у лево према колите у спротивен правец, успеа шоферот да го исконтролира автобусот и се да помине без последици. Али ја више не се качуем у бус.