Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3869201 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Требало да се буни и да не плаќа...

Бар јас колку што сум упатен, трактор е споро возило, и како такво се води во законот (мислам дури и као посебна категорија дека е), и не треба да чекаш испрекината за да го претицаш, туку можеш да го „заобиколиш“ во било кој соодветен момент.

Е рецимо, спор камион е друга работа, и колку што знам, не се карактеризира исто со тракторот, и за него, во таква ситуација, можеш да јадеш казна.

Нека види некој од правнициве па нека каже.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
Тоа не е претицување, тоа е заобиколување.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
Член 2 од ЗБСП

62. "Обиколување" е возење покрај запрено или паркирано возило или
друг објект што се наоѓа на сообраќајната лента по која се движи
возилото;

И јас мислев дека има одредба дека можеш да поминеш на полна возило што се движи до 20 км/ч, ама ете што вика законот, нема таква одредба.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Е рецимо, спор камион е друга работа, и колку што знам, не се карактеризира исто со тракторот, и за него, во таква ситуација, можеш да јадеш казна.

Нека види некој од правнициве па нека каже.

Шо ќе ти правник, еве ти информација од прва рака. Јас испив казна од 300 евра и 3 месеци земање на возачка поради таков случај. Сеуште не ми стигнува решение од судот после скоро две години. Значи заобиколив стар стар стар, прастар камион мерцедес преполн со дрва. Не знам со колку се движеше но беше мнооогу бавен. Чекав зад него да мине кривината па да го претекнам (не сум будала да правам акробации со Спарк и бебе во кола). Имав целосно чиста ситуација да претекнам но не ја забележав полицијата во шумата со камера лево од патот. После 200 метра ме запреа и мене и цела редица од 10-тина коли кои претекнаа по мене.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Имав слична ситуација пред некоја година во Црна Гора, на кањон Морача се влечам позади еден шлепер добри 20 минути, здогледав мал правец го поминувам на пуна линија и неколку метра подоле излага цајкан ме стопира ;D. Где журиш македонац, и го гледа шлеперов се доближува и вика, ајде вози вози ;D ;D ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
Го мрзело да пише казна :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Go mrzi da stoi be. A be Crnogorci se zakon.

Отсутен velestrumf

• Легенда
„Тракторот требало да се исклучи од главниот пат во споредните улички, а мотоцилкистот не го предвидел тоа, при што директно се удрил со предниот дел од тракторот, изјави портпаролот на СВР Охрид, Стефан Димоски.“

http://www.kurir.mk/makedonija/crna-hronika/73934-Motociklist-zagina-vo-soobrakajka-so-traktor

Ете го случајот... Само што не требало мотоциклистот да „предвидува“, туку веројатно трактористот требало да сигнализира... Лесна му земја на чоекот.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
Затоа скоро секогаш возам со долги светла .... Гледам до 200 метри пред мене, и трактор, велосипед, мотокултиватор, ги поминувам со блицање ...

Нека пцуе, барем знам дека нема да му текне да ми задене во страничниот дел на колата, или пак уште полошо, да ми исече пат...

Врв на глупост и нетолеранција е да му пишеш казна на некој затоа што заобиколил трактор на полна линија, под услов како што рече Фаланга, да имал чиста ситуација, и не предизвикал опасност за никој ...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
+ Spark и бебе позади......

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
A ѓубрето што го оставаат тракторџиите? Го заборавивте? Tоа треба најбрзо шо може у брзините да стое како нешто побрзо од брзото за брзо да стое како, треба да се нешто делува за да делувањата стојат како дел од дел за деловите!

http://on.net.mk/makedonshtina/shtipska-misla-na-divi-vodi

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
+ Spark и бебе позади......

До џандарот било :)
Мене бебчо ме извади од казна, бар таков впечаток добив.
Се враќавме од Охрид, со сопругата, Марко и другарка една. Сите испозаспаа во кола. Јас пред Желино малку така како да се улетав 140 и ситно, на дозволено 100 и го видов џандарот дека ме фати. Си реков, го јадев стапот.
На мостот пред Сарај од цела колона возила, само мене ме издвои, ОК се помирив, знам зошто ме вади само мене. Му дадов документи, ѕирна позади Марко спие, другарката спие, жена ми спие, гледа сообраќајна вика за 2 дена ти истекува. Му велам, знам затоа порано се враќам од одмор. Ај терај, имајте убава вечер.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Јас се извинувам, сега се сетив. Тогаш мислата ми беше во безбедноста и затоа чекав чиста околина да заобиколам но не бев со бебето туку жена ми беше сеуште бремена. Малата не беше родена. Ова беше Јуни 2010-та.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Без разлика, од табиетот на џандарот зависи дали и за што ќе те казни.
Сум се расправал и јас со тупамароси каде на 60 дозволено јас сум возел 65 и сум брзал според нив, па радар да ти покажам, па лаже километража, па 10% толеранција...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Ima lek za toa so radar. Baraj mu dokument za atest na radarot. I ako nema ne potpisuvaj zapisnik nikako, i baraj da odite na sud. Sekako policaecot mora da navede deka si baral dokument za atest i kalibracija na radarot. Ako go nema ili e istecen ne smee da te pipne.

Spored Zakon za metrologija mora da ima takov dokument za merna oprema.