Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3832457 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore

А чекај, вие не гасите traction control кога возите? :)

Ливинг он ди еџ!

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
Пак ќе кажам, можеме само да шпекулираме за конкретниот случај. На видеото (барем колку што јас можам да видам) се гледа дека прво е даден десен жмигавец, и не би имало ама баш никаква причина LKA системот да го спречи комбето да се врати во десната лента. После тоа се гледа лев жмигавец. Не се ни дрзнувам да претпоставувам што се случувало, а ние од позади тастатура можеме да се преправаме дека сме експерти колку што сакаме.

Се согласувам со тебе дека не знаеме што се случило.
Но не знам зошто сум мноогу скептичен дури и да има најголеми докази дека автоматскиве системи утнале никогаш ниту еден истражен орган нема да го стави тоа во официјална документација. Замисли ти да напишеш дека еу регулативата не чини или дека некоја мултимилјардна компанија е виновна за смрта на неколку луѓе.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7780
Пак ќе кажам, можеме само да шпекулираме за конкретниот случај. На видеото (барем колку што јас можам да видам) се гледа дека прво е даден десен жмигавец, и не би имало ама баш никаква причина LKA системот да го спречи комбето да се врати во десната лента. После тоа се гледа лев жмигавец. Не се ни дрзнувам да претпоставувам што се случувало, а ние од позади тастатура можеме да се преправаме дека сме експерти колку што сакаме.

Но не знам зошто сум мноогу скептичен дури и да има најголеми докази дека автоматскиве системи утнале никогаш ниту еден истражен орган нема да го стави тоа во официјална документација. Замисли ти да напишеш дека еу регулативата не чини или дека некоја мултимилјардна компанија е виновна за смрта на неколку луѓе.

Не би требало да е така. Кога еден Боинг го најдоа виновен за таков автоматизиран систем, директно одговорен за 2 авионски несреќи, овие не би требало да се заштитени.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон

Не би требало да е така. Кога еден Боинг го најдоа виновен за таков автоматизиран систем, директно одговорен за 2 авионски несреќи, овие не би требало да се заштитени.

Боинг го најдоа виновен после повеќе несреќи и инциденти. И таму притисокот е поголем бидејќи се возат многу луѓе одеднаш.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359

Ливинг он ди еџ!

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Мене пола од возењето ми е во MDM мод (упола исклучени системи), пола со сѐ исклучено. Сѐ приклучено ептен само низ град кога возам кај што и не ми менува.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Све Off само со летни гуми на подмрзнат асфалт :D

Шала на страна, 98% од времето, возам зошто морам да се движам, 2% возам за уживање. Тогаш е ок све да е угасено, а за оние 98% ич не ми пречат напредните системи за безбедност.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20376

Ливинг он ди еџ!

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Мене пола од возењето ми е во MDM мод (упола исклучени системи), пола со сѐ исклучено. Сѐ приклучено ептен само низ град кога возам кај што и не ми менува.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7649
  • French diamond
Шознам Алфата е старомодна и нема такви чуда, ама со комбето од работа 2025 Ман сум возел многу пати по 120 километри на автопат, со гас до даска и освем што мрднувал воланот на престројување балкански без жмигавец, не било ни приближно за да можам да речам дека сум имал било каква борба за да држам правец на каде што сакам...а ме спасило од гребаници со тоа што закочи нагло само при враќање рикверц и објект зад него.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Шо да пишам тука?🤔
^
Од сите нови комбиња што сум ги возел - Мерцедес, Рено, (Тојота, Фиат, Пежо, Цитроен, Опел се потполно исти) и Форд, Манот има најдобри системи (најверојатно и VW иако не сум возел бидејќи се исти).

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5380
Sve e toa lajno sto moze da ima bug u toa kodot pomocan praen za poevtino od kuznae koj. Da ne se lazeme site proizvoditeli se udreni na profit.
Posle slucka kade golf so 190 na tempomat na avtopat se utepa od kocenje da namali na 90 zatoa sto vide znak na sporedno patce....na nisto ne veruvam. Srekja nemase druga tacka pozadi da vozi isto brzo

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111
Според мене сите овие нови системи и асистенции создаваат се поглупи и поглупи генерации на шофери. На крај ќе дојдеме до ситуација каде луѓето нема да знаат да возат рикверц или да паркираат паралелно ако немаат помош од самата кола. Не велам дека не треба да се користи технологијата за да се подобри и олесни секојдневието, ама се тоа треба да биде со мерка, а не скроз да се потпреш на неа и да не користиш мозок воопшто.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
И јас не знам да терам воловска кола, ни магаре да јавам, па не ме прави тоа нешто поинфериорен во однос на моите предци кои ги владееле тие вештини. 
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3342
Комбе полно со навивачи, на магистрален пат, претекнува камион во крајно хазарден маневар.

Комбето на лимит од маневарски способности. Товарено.

Сигурен сум навивачката екипа внатре е добро подмачкана со алкохол, трева, цртки.

И секако дека системите за безбедност се криви.
« Последно менување: 29 Јануари 2026, 12:01:12 pm zlatkoa »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
Тоа со комбето не го коментирам.

Коментирам правото на избор кој ЕУ режимот во името на демократијата ми го одзеде и ме поистовети со малоумни кои не би требало да имаат возачка дозвола.

Друг пример,
Кај Веро центар кај феријалното, на 2 места улицата има нешто као легнати џандари од бекатон. Толку се имаат деформирано и претворено во длабнатини што правам маневар да ги заобиколувам од десна страна, навлегувам вдесно а тука паркинг и често покрај улицата паркирана кола.
 Тој маневар е потполно безопасен и под контрола, меѓутоа системот регистрира можен судар и почнува да пишти и на дисплеј пораки...
Кој кретенизам, во тој момент наместо да си продолжиш со замислата да фатиш да читаш пораки од системот...

Мене тие неколку системи воопшто не ми се потребни да ме вознемируваат, само џабе поскапени колите поради нив.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ја па едвај чекам да си го одземам правото на управување на своето возило, со еден фул автономен систем на следниот електричар што ќе го купам. :)
За возачки вештини тренирање, ќе се чува нешто античко од крајот на минатиот или почетокот на овој век.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!