Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3832366 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
Дозволува вртење воланот. Секогаш воланот има предност пред жмигавецот или пред било што, исто како што притискањето на кочницата има оверајд над сите системи во секое возило.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Секакви коментари има...

Depends on the car. Stellantis models (PSA, Fiat, etc) actively try to steer back to the lane you came from.
... in Europe, it is mandatory on each start of the car and it actively tries to mess with your driving if you get near (not over!) the line. On our smaller lanes, that is very annoying. Older systems indeed only warn you with a wheel shake or sound. Newer systems countersteer.
« Последно менување: 28 Јануари 2026, 10:34:44 am Van »

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7122
  • Бенве сие бенве
Некои коли што сум ги возел реагираат по агресивно и враќаат назад во лента дури и при поголем отпор. Затоа штом влезам во кола ги гасам тие системи па тргам да возам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Цитат
Had the same with a Peugeot.
A thin UK B-road, with white lines at each edge.

I wanted to squeeze over to the left side, because of an opposing truck. But the lane assist steered me to the right, straight towards the truck.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
После неколку месеци возење возило со вакви системи во масл мемори ти влегува на секое палење гасење на лајн асист, старт стоп, спид лимитер и останати срања.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6692
Имам стелантис нема врска муабетиве. Да, дава малце воланот отпор но не е ништо страшно и кога возачот дава отпор веднаш се исклучува самата функција.

Плус на самото видео јасно се гледа како дава десен жмигавец и наеднаш одлучува да даде лев жмигавец. И во двете постапки кога жмигавците работат лејн асист е деактивиран.

Ова повеќе ми личи на невнимание,  користење телефон, или залутан некаде со паметот.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Некои коли што сум ги возел реагираат по агресивно и враќаат назад во лента дури и при поголем отпор. Затоа штом влезам во кола ги гасам тие системи па тргам да возам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Бељата е ако мора на секое возење да се исклучуваат овие „бенефити“.
Инаку оној си го бараше со онакво агресивно возење, ама тоа не го оправдува дизајнот колата да ти влијае вака во возење. Дури и да е моментално и да не треба многу сила за да се присили воланот, овде таа една секунда беше фатална (во комбинација со одлуките на возачот).

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30609
    • CARclub.mk
Имам стелантис нема врска муабетиве. Да, дава малце воланот отпор но не е ништо страшно и кога возачот дава отпор веднаш се исклучува самата функција.

Плус на самото видео јасно се гледа како дава десен жмигавец и наеднаш одлучува да даде лев жмигавец. И во двете постапки кога жмигавците работат лејн асист е деактивиран.

Ова повеќе ми личи на невнимание,  користење телефон, или залутан некаде со паметот.

Апсолутно. Може да има отпор, може да има и маааалку повеќе отпор. Ама секој отпор се надминува прилично лесно.

Дозволува вртење воланот. Секогаш воланот има предност пред жмигавецот или пред било што, исто како што притискањето на кочницата има оверајд над сите системи во секое возило.

Точно.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1923
Со пуштен десен жмигавец нема да го врати во левата лента. Во овој случај слободно може да се престрои во десната лента без да има отпор од воланот или вибрации.

Нешто друго е проблемот во конкретниов случај (најверојатно возачот).
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
Пишав/прашував пред неколку месеци...
Многу беше конфузна ситуацијата, да не беше системот немаше никаква опасност, но ете,  ме цимна/ме врати назад при што мавнав ретровизор со ретровизор со паркирана кола...

Среќа во Королата не е толку агресивен :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6692
Џабе празни муабети кога во видеото јасно се гледа дека жмигавците работат. Лејн асист не функционира под такви околности.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
Не е толку проблем отпорот, мал е.

Проблем е изненадувањето дека нешто друго освен ти, како возач, контролира каде ќе оди колата во таа милисекунда. Поготово ако си занесен нешто или ако мислиш дека си го исклучил претходно, а си пропуштил.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Можеби пробувал со жмигавците лево/десно да добие повеќе контрола. Миг е тоа. Можеби немал искуство со вакви „технички благодети“.

Пишав/прашував пред неколку месеци...
Многу беше конфузна ситуацијата, да не беше системот немаше никаква опасност, но ете,  ме цимна/ме врати назад при што мавнав ретровизор со ретровизор со паркирана кола...

Не била критична ситуацијата како во видеото, ама ете и ти кажуваш искуство како многумина под видеото на твитер.

Ова со лејн асист но уште повеќе кочењето кога детектира препреки напред (или кога се преминувало повеќе линии), буквално многу ме плашат. Наместо да едуцираат возачите они ги заглупуваат, посебно новите генерации, дека „паметен“ компјутер ќе мисли наместо нив. Наметнуваат прости алгоритми да земаат контрола а сообраќај е сложен склоп од околности, не 2-3 ситуации кои имаат само неколку можни решенија.
Скроз им личи на фашистичка ЕУ ова да го наметнуваат како нешто што не може трајно да се исклучи... Интересно е како ова не се бојкотира повеќе. Знам дека е побарување за сите возила што се продаваат во ЕУ, ама ваљда паметни произведувачи остават (или даваат по неформални канали) нормален фирмвер.

Не е толку проблем отпорот, мал е.

Проблем е изненадувањето дека нешто друго освен ти, како возач, контролира каде ќе оди колата во таа милисекунда. Поготово ако си занесен нешто или ако мислиш дека си го исклучил претходно, а си пропуштил.

Се виде дека почна да иде на десно, па цимна на лево и толку беше времето. Кога аутото почетно го заврти лево и после овој остана збунет таа пола секунда.

Моментот дека после претекнување почна да се враќа на десно ми кажува дека имал внимание на патот (дури и ако правилната одлука била да чека подобра прилика да претекнување). Самоубиство исклучувам. Дека не го видел камионот напред, и тоа го исклучувам. Дека гледал на мобилен исто, ни најголеми идиоти не гледаат во телефон кога влагаат во макази.
« Последно менување: 28 Јануари 2026, 12:06:33 pm Van »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
Среќа немам ниеден од овие системи, а да имав, ќе ги гасев сите на секое влагање во кола или ќе барав да се кодираат да се исклучени.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
По се изгледа кај мнозинството аута и не е можно трајно да се исклучат да не се губат сетинзите после гасење на моторот.