Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3415350 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Јас палам кола и за до комшијата погоре...

Тоа моторчињата, пак...
Денес 3 пати се местеа по 2-ца први на семафор.
Секој пат кога ќе се случи тоа, додека тие стартуваат ЦЕЛА ЕБЕНА колона од 20 возила позади е побавна заради нив...

Ебени Титовци...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
Несимнување на раскрсници е апсолутно во ред, мене не ми смета. Ако се почитува семафорот, секако.

Ја не ги ебам ич сеновесните точачари. Вози по тротоар, доаѓа на пешачки пробува да прошиша преку улица качен на точак. Таквите ич не ги штедам, им се улетувам малце да ги исплашам и уште мафтаат као пешачки премин било. Па ти не си пешак бе гањо еден, ем си пешак ем си кола, за тебе не важат никакви правила? Фак, сери у гаќи коа си токмак.

Ja koa sum na tocak na takvite kako tebe im zastanuvam da se presmetame, ako e pojak ja polesno ke izbegam, on nema kola da ostai :)

Sala na strana ima idioti s9 sekakvo prevozno sredstvo, so koli ima poise poso poise koli se vozat

Отсутен MarceCvarce

• Легенда

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513

Тоа моторчињата, пак...
Секој пат кога ќе се случи тоа, додека тие стартуваат ЦЕЛА ЕБЕНА колона од 20 возила позади е побавна заради нив...

Ебени Титовци...

Колоната на семафор трга бавно затоа што тие со колите дремат на фб и интаграм.
« Последно менување: 14 Јули 2021, 22:32:39 pm Спенсер »

• Легенда
  • Малерозен дрводарец

Тоа моторчињата, пак...

Ебени Титовци...

Браос. Оди вамо да дам пиво.
Само пази со ШО доаѓаш... :D

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Не заборавајте дека секој точкаџија е минус една кола во сообраќајните гужви, олеснување. Така да, некогаш може да им се прогледа низ прсти. Некогаш, без претерување секако.

Мене повеќе ми пречат тие што палат кола за километар-два низ градов и прават гужви, однего несовесни точкаџии и моторџии. :) 

Пример ја кога сум со моторче се протнувам напред на колона на семафор, исто и со точак. Со точак сум поминал и на црвено, кога немало ниедна кола на раскрсницата. Јбг момци, тоа е.

Олабаете, не се нервирајте и барајте алтернативни превозни средства, пошо сообраќаот е срање. ;D

Za takvo balkansko protnuenje drugar mi u kanada si popi mala zabrana za vozenje motor i 200 dolara kazna... pa da vidis sea dali se protnue ili si ceka ko kola :)

Redovno popladne tie so "brzite tocaci" vozat po kolovoz... i gi butkam da si se kaci na velosipedska pateka pa makar se mavnal u mene.
@AllMightyMe tie pravila sto gi zboris za zal se promeneti iako bea najpravilni... - tocak i pesacki so butkanje... Arno ama, LGBT i Skopje velo grad ebaa rabota... Nejse, ima crveni linii moze da vozi. Zakonot kje go zastiti ako mu se desi nesto, ali pod uslov da prezivee.. A za da prezivee, prvo treba da pogledne levo desno, da se osigura deka nema da naebe pa nek vozi...

Kaj nas malku e zamajan narodov... Ne gleda, kur go boli, proagja, zatoa sto si vika iam lenta nek me udri...A tebe nema da ti e seedno da go udris, pa zatoa imaat sila zemeno.

Ja si pazam, za vas neznam :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер

Тоа моторчињата, пак...

Ебени Титовци...

Апсолутно. Моторите се веќе на 30кмч додека тргнат колите до 5кмч. И додека убацат во брзина, и додека тргне тој пред нив, па да се одалечи, па они да дадат гас, па полека, полека влечење, влечење...

Инаку lane splitting на семафор е најнормална работа. И очекувано. Гужвата е проблем на автомобилите, кога не сакаат да возат мотор или точак во главен град нека си седат во гужвата. Нема зошто мотори и точаци да страдаат заради одење секаде "со кола".

• Легенда
  • Малерозен дрводарец

Тоа моторчињата, пак...

Ебени Титовци...

Апсолутно. Моторите се веќе на 30кмч додека тргнат колите до 5кмч. И додека убацат во брзина, и додека тргне тој пред нив, па да се одалечи, па они да дадат гас, па полека, полека влечење, влечење...

Инаку lane splitting на семафор е најнормална работа. И очекувано. Гужвата е проблем на автомобилите, кога не сакаат да возат мотор или точак во главен град нека си седат во гужвата. Нема зошто мотори и точаци да страдаат заради одење секаде "со кола".

Еве и Дени тврди дека немам очи и разум.

Оди вамо, Дени, златен - и за тебе едно пиво! :)

И намалете со тврдењето! :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
Skopje e najopasen grad za motor. Jas mislam deka ne bi vozel nikogash

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
Многу нервоза има во сообраќајот во Скопје, која мислам дека е набилдана од секојдневните срања кои се случуваат на секое поле. И во Германија возат на улица некогаш, поготово тие со тенки гуми, ама или ќе ги заобиколиш со голем лак или ќе си почекаш додека се створи прилика. Ми се дешава скоро на секое возење кола да има такви со точаци, ама нервоза ич не ме фаќа. И другите учесници во сообраќајот не се нервозни, едноставно не се ствара тензија, и тоа е тоа. За разлика од возењето во Скопје каде штом искочиш од гаража веќе е напната ситуацијата и нема лезет возењето.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Секаде има морони, златен.
Синоќа гледав 3-4 видеа од оние Idiots in cars или така нешто...
Цел свет е лајно.

Штосот е што немаат никаков изговор мороните... :)
Јас кога ќе излезам да возам сакам да завршам одредена обврска и да уживам во возењето.
Тој/таа/тие другите ако претпочитаат кавга или прават тешки прекршоци:

- 1) да ги мочам
- 2) во законот стои дека при загрозување на други учесници во сообраќајот, на сторителот може (а и треба) да му се укаже укор за дејствието.
- 3) да ги мочам 90% од точаци/тротинети/мотори, без разлика.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
Не заборавајте дека секој точкаџија е минус една кола во сообраќајните гужви, олеснување. Така да, некогаш може да им се прогледа низ прсти. Некогаш, без претерување секако.

Мене повеќе ми пречат тие што палат кола за километар-два низ градов и прават гужви, однего несовесни точкаџии и моторџии. :) 

Пример ја кога сум со моторче се протнувам напред на колона на семафор, исто и со точак. Со точак сум поминал и на црвено, кога немало ниедна кола на раскрсницата. Јбг момци, тоа е.

Олабаете, не се нервирајте и барајте алтернативни превозни средства, пошо сообраќаот е срање. ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Правилото е едноставно
2 тркала < 4 тркала

Ако тоа велосипедистите, скутерџии/моторџии не го имаат на ум пред да се впуштат во сообраќај, имаме вакви последици.

Инаку, во дилема сум (шо би испеал Ламбета наш) што повеќе ме нервира во сообраќај, дали овие со ел тротинети или со велосипед...

Во секој случај, ние како клаберско друштво овде имаме должност да се потрудиме колку што е можно повеќе да бидеме совесни учесници во сообраќајот, уз пат да убедиме некој реднек да се припои кон нашата кауза, со надеж дека добрите манири на долг рок ќе преовладат.
Мирниот сон навечер дека некого не си качил на хауба, нема цена.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Преземено од Твитер.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Единствена разлика е колку поголемо возило толку повеќе штета можат да предизвикаат.

Точно. И ако просечен „не ебам ја семафори“ точкаш искористи малку од малку здрав разум и иде со претпоставката дека сите возачи на коли се опасни, и малку внимава на својата безбедност наместо да ја остава во рацете на другите, прилично голем процент од неубавите ситуации би биле избегнати.

Невозење по патека (при патека) е секојдневие. Секој ден на Партизанска. Секој ден. Знам, пошто и јас возам точак. Контрасмер во еднонасочна? Пфф... Возење во спротивна лента? Ехеее... Талентот што ќе го качев на хауба што возеше точак во лева лента во спротивна насока кај Црвен Крст, позади централно зеленило што комплетно го крие? Има милион примери.

Примери со разноразни идиоти има многу, во сите аспекти на сообраќајот, и не може да ги нема искусено некој што живее во оваа средина. Никој не ги оправдува идиотите на точак или на патики. Но да не заборавиме дека муабетот почна со несреќата пред Олимписки и дека во таа конкретна ситуација идиот во Корса уби велосипедист на пешачки премин. Истата ситуација може да се деси и со пешаци (и се дешава, за жал).

Конкретната ситуација е незастанување на пешачки премин додека во другите ленти има застанати возила, а такви моменти гледам многу повеќе од поминување на црвено светло (што ни самото не е ретка појава). Поентата е дека работиве континуирано одат надвор од контрола и стануваат се полоши и полоши... Треба многу пазење, и камера. Знам дека иритира да мора да се пази и за идиотите кои не пазат, ама подобро е тоа отколку (скраја да е) главоболките и нервозите кои би можеле да се десат ако не се пази најмногу што може.