Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3415346 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Да не биде еднострана критиката, има вина и кај пешаците.

Пример кај Телевизија, од кај Рамстор по пешачкиот фаќаат дијагонала кон паркчето и фактички не ни поминуваат на пешачкиот што се наоѓа на лентичето со помошно зелено за десно.

Или па не ни подзастануваат ниту погледнуваат пред стапнат на пешачки, така да никогаш не си на чисто дали некој пешак кој навидум се шета по тротоар, наеднаш ќе сврти да преминува пешачки.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Кај Зелен пазар пензионерине играат рулет. Среќа градска болница им е на 5 метра ако притреба

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Кај Зелен пазар пензионерине играат рулет. Среќа градска болница им е на 5 метра ако притреба

Ја преместија автобуската ради нив и ни тоа не помогна.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Претходно беше шпринт 100 метри, сега 100 метри со пречки :D

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Завчера една девојка на велосипед брзајќи се удри во кола на пешачки, колата ја виде од далеку и кочеше но не докочи, шоферот почна по неа да се дере (со право) и она само стана се истресе и си продолжи, а веќе едната нога и беше преврзана, дали од претходна повреда од велоспиед не знам.

Овие на точак наместо да гњават за нови вело ленти на сметка на сообраќајните, треба да ги едуцираат велосипедовозачите:

1. Пешачки се поминува пешки со буткање на велосипедот, црвените вело ленти ебаа работа.
2. Човек + велосипед не може и не смее да се прави мангуп на возило од 1.5т + , па колку сака нека е во право или мисли дека е во право.
3. Кога има вело патека само по неа се вози велосипед (во насока на движење на останат сообраќај, а не контра), а не на улица/тротоар за пешаци. Ако коли почнат да возат по вело патеката на кеј ќе биде пиштејне+вриштејне. Ова важи за сите велосипедисти, па и за оние со тесни бициклистички и тенки гуми.
4. За оние кои возат по неа, велосипедската патека мора да знаат дека не е на татко им, и да се научат да ја делат со тротинетџиите.

Кога овие работи ќе ги знае и почитува секој велосипедист ќе има помалку бељи.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Значи никогаш. А може ни тогаш.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
...Ако коли почнат да возат по вело патеката на кеј ќе биде пиштејне+вриштејне.
Koли не, ама скутери плус цигани со приколици на мотор (со пробушени ауспуси и кои чадат како локомотиви)... Тоа е секојдневие на кеј.

Нема „вие и тие“, сѐ е колективно доку*ца отидено.
Единствена разлика е колку поголемо возило толку повеќе штета можат да предизвикаат.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
Единствена разлика е колку поголемо возило толку повеќе штета можат да предизвикаат.

Точно. И ако просечен „не ебам ја семафори“ точкаш искористи малку од малку здрав разум и иде со претпоставката дека сите возачи на коли се опасни, и малку внимава на својата безбедност наместо да ја остава во рацете на другите, прилично голем процент од неубавите ситуации би биле избегнати.

Невозење по патека (при патека) е секојдневие. Секој ден на Партизанска. Секој ден. Знам, пошто и јас возам точак. Контрасмер во еднонасочна? Пфф... Возење во спротивна лента? Ехеее... Талентот што ќе го качев на хауба што возеше точак во лева лента во спротивна насока кај Црвен Крст, позади централно зеленило што комплетно го крие? Има милион примери.

Во меѓувреме, школо за деца велосипедисти во (наводно) Копенгахен:

Мислење?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Мислење?
Од мало учено да поминува на црвено светло, да вози по коловозна лента наместо по велосипедска патека, да не општи жива сила, да си го ризикува животот во секоја ситуација, да не пази на автомобили, да не ни врти глава на пешачки, да не се симнува на раскрсници?

Батинци.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
Секој (ама секој) ден велосипедисти и тротинетџии ми возат во спротивна насока на едносмерната улица покрај Холидеј Ин паркингот.

Синоќа една, ем улетана, ем не осветлена, ем во косо ми искочи пред кола.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
Несимнување на раскрсници е апсолутно во ред, мене не ми смета. Ако се почитува семафорот, секако.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Несимнување на раскрсници е апсолутно во ред, мене не ми смета. Ако се почитува семафорот, секако.
Самото несимнување мнооооооооогу влече да не се почитува семафорот. Си влече. Инаку да.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига

Ја не ги ебам ич сеновесните точачари. Вози по тротоар, доаѓа на пешачки пробува да прошиша преку улица качен на точак. Таквите ич не ги штедам, им се улетувам малце да ги исплашам и уште мафтаат као пешачки премин било. Па ти не си пешак бе гањо еден, ем си пешак ем си кола, за тебе не важат никакви правила? Фак, сери у гаќи коа си токмак.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Мислење?
Од мало учено да поминува на црвено светло, да вози по коловозна лента наместо по велосипедска патека, да не општи жива сила, да си го ризикува животот во секоја ситуација, да не пази на автомобили, да не ни врти глава на пешачки, да не се симнува на раскрсници?

Батинци.

Да си ми жив!

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
Не заборавајте дека секој точкаџија е минус една кола во сообраќајните гужви, олеснување. Така да, некогаш може да им се прогледа низ прсти. Некогаш, без претерување секако.

Мене повеќе ми пречат тие што палат кола за километар-два низ градов и прават гужви, однего несовесни точкаџии и моторџии. :) 

Пример ја кога сум со моторче се протнувам напред на колона на семафор, исто и со точак. Со точак сум поминал и на црвено, кога немало ниедна кола на раскрсницата. Јбг момци, тоа е.

Олабаете, не се нервирајте и барајте алтернативни превозни средства, пошо сообраќаот е срање. ;D