Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3415481 пати)

Присутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Дали има некаква информација од вештаци/сведоци?

Тоа ебено ЈугоДрво ми е едно од најзаебаните места во Скопје.
Ете, да не генерализираме, ама мојата статистика на претрчувачи на пешачки е најголема баш на тој булевар, од семафор до семафор доле кај Веро...

Секако, лоша трагедија - и за починатиот и за возачот.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
На другиот пешачки, тој кај олимписки, направен е така лошо што пешакот секогаш е со грб свртен кон колите што доаѓаат, баш загледајте следниот пат.

Кај Универзална е обратно поставен и секогаш си свртен кон колите и гледаш дали иде нешто, плус има семафор.

Овде кај Олимписки нема ни семафор и многу лесно ако си со точак/тротинет и тргнеш да поминуваш без да се свртиш наназад може да настрадаш. Не е лошо да се смени со време.

Баш на ова мислам:

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Освен големата брзина, на овој пешачки огромен проблем е што има 3 ленти. Мора да се направи решение каде што или ќе направат долги лежечи полицајци пред и по пешачкиот, односно покачување на асфалтот каде што си приморан да прикочиш. Целта е да се смири сообраќајот. Друго решение е спојување на трите ленти на две со помош на пластични стубчиња на пример.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Поглупо нешто од лежечи на булевар - не веруем дека постои. Дури и семафор да лупнат поарно од лежечи...
Како и да е, таму е многу заебана ситуација, пред пешачкиот има автобуска, бициклистичка патека на булевар, раскрсница од лево.... Батинци, небатинци, заебанција е таму... а бајаги пешаци има.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Добрите вести брзо патуваат, лошите 115 х побрзо.

Само што разговарав со пријател што бил сведок, во една од колите што ги пропуштале пешаците да поминат.
Corsa-та дошла на сцена со неприлагодена брзина.

Бемти живот, бе, младичу... :(

Заклучок: џабе решенија, треба превентива - сите да си ја пазат својата улога го сообраќајот.
Или барем да се потрудат малку подобро на вакви фреквентни места...

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
На другиот пешачки, тој кај олимписки, направен е така лошо што пешакот секогаш е со грб свртен кон колите што доаѓаат, баш загледајте следниот пат.

Кај Универзална е обратно поставен и секогаш си свртен кон колите и гледаш дали иде нешто, плус има семафор.

Овде кај Олимписки нема ни семафор и многу лесно ако си со точак/тротинет и тргнеш да поминуваш без да се свртиш наназад може да настрадаш. Не е лошо да се смени со време.

Баш на ова мислам:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ете, на овој чиче некој треба да му нагласи дека _мора_ да се симне од бицикл и да турка преку пешачки.
Не дека мене 16 пати ме извадиле од памет така, туку едноставно затоа што такво е сообраќајното правило.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
Освен големата брзина, на овој пешачки огромен проблем е што има 3 ленти. Мора да се направи решение каде што или ќе направат долги лежечи полицајци пред и по пешачкиот, односно покачување на асфалтот каде што си приморан да прикочиш. Целта е да се смири сообраќајот. Друго решение е спојување на трите ленти на две со помош на пластични стубчиња на пример.

Нека забранат коли низ град, само пешки точак и со тротинет.

Племето после со тротинет и точак ќе дивее, џабе е.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html

Баш на ова мислам:

Ете, на овој чиче некој треба да му нагласи дека _мора_ да се симне од бицикл и да турка преку пешачки.
Не дека мене 16 пати ме извадиле од памет така, туку едноставно затоа што такво е сообраќајното правило.

Ne treba. Ima crveni lenti na kolovozot sto avtomatski e i velosipedska pateka... Ali na toa mesto prvo bi go frlil tocakot da se osiguram deka nema da naebam, pa kje pominam...

• Легенда
  • Малерозен дрводарец

Баш на ова мислам:

Ne treba. Ima crveni lenti na kolovozot sto avtomatski e i velosipedska pateka... Ali na toa mesto prvo bi go frlil tocakot da se osiguram deka nema da naebam, pa kje pominam...

Мислам дека линијата означува каде да се движи тој со велосипедот (туркајќи го), а белите линии на зебрата за пешаците - како би се остварил правилен ред на движење?
Сепак, со движење со точак преминуваш булевар од 3 ленти. Ми нема никаков смисол да ти е дозволено да пресечеш со 20-30 на саат. Тоа е баш голема опасност.

Ама и да е и да не е така - само сонувам дека еден ден ќе бидеме Јапан... до тогаш... јебига :(

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Само што разговарав со пријател што бил сведок, во една од колите што ги пропуштале пешаците да поминат.
Corsa-та дошла на сцена со неприлагодена брзина.

Не разбирам како постојат возачи кои ова не го разбираат.
Кога на пешачки има застанат друг автомобил, едноставно МОРАШ И ТИ ДА ЗАСТАНЕШ. Без исклучоци, без оправдувања.

Ова треба да се нагласува на учење за полагање возачки испит, со иста важност како и застанувањето на црвено светло... И не знам што го жалите мамлазот во Корсата, не ми е гајле што е копиљ, едноставно за вакви прекршоци мора да се уведе казна доживотна забрана за управување моторно возило. Мислам покрај тоа што мора да одговара и за убиство, не се надевам дека ќе лежи којзнае колку - ама барем да не може да убие и некој друг во сообраќај.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Пак доаѓаме до тоа дека многумина сметаат дека левата лента е брза лента :'(

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
90% од простава маса Ск мисли дека левата лента е автопат. Никако да им се објасни дека во град нема брза/бавна десна/лева, дека е градски пат... затоа сообраќајки на секој чекор.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
1. Велосипедист треба со буткање точак да помине пешачки премин, така ќе види коли како надоаѓаат
2. Мислам дека ретко кој инструктор го нагласува моментот колку е важно да го следиш темпото на движење на колите во соседната лента при наближување кон пешачки/раскрсница. Едноставно имаш премногу мртов агол. Ова е една од најчестите грешки на возачи почетници.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
Кога полагав прво нешто што се погоди ситуација поминува пешак од моја лента во другата застанува камион и сакав да продолжам зошто помина од кај мене али ме укопа инструкторот, кај ке идеш ти гледаш помина поред тебе али ако иде некој дург од кај камионот право на хауба и од тогаш ми остана у глава дека секое превозно сретство што ти попречува видик успори почекај тие 1-2 минути нема ништо да ми сменат, а може многу да значат, исто и на пешаки кога стои еден се знае дека мора да успориш, а не да се јачаш, иако сега кај мене гледам младиве тазе положени да се покажат пред девојките се јачаат многу беспотребно и настануваат глупости

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
Мене во Битола ми се има случено слична ситуација.

Четири ленти (Васко Карангелевски).

На двете спротивни ленти две големи комбиња.

Јас доаѓам од спротива, дедо и внуче преминуваат улица позади комбињата, никако не можев да ги забележам (а пешачки).

Чиста среќа што возев побавно па имав време да се вкопам в место.

Нозе ми се здрвија.