Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3422811 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
1. Кога во моторот има дотур на гориво има согорување. Кинетичката енергија ослободена при согорувањето ја претвара во вртежен момент, и при процесот се ослободува топлина (дел низ ауспух преку издувни гасови, дел преку системот за ладење)

2. Кога во моторот нема дотур на гориво нема согорување. Моторот работи како компресор. Всисува воздух, испушта низ ауспух воздух. Дизните не впрскуваат гориво.

Под кец е во услови на возење и лер

Под два е возење у брзина со не притисната папуча за гас.

Истото се случува и за дизел, бензин, плин.

За електрични возила не објаснувам, можете дома сами да пробате со мискерот или блендерот. Сите се на струја, сите исто се понашаат.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Татко ми три совета ми дал у живот, немој да љубомориш никому, кога ќе ти дојде вади го и немој никад у лер да возиш .... ;D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
nestabilno e voziloto vo ler ... kraj ...

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
Ретка слика (rare photo) од Пежо кое пија вода во Охридско езеро:

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
Јас имам еден тетин,имаше Рено меган 1.6 од 96 година,вика мојо меган троше 4-4.5/100км,викам додека не видам неверувам 😊,и така после неколку дена ме вика да одеме за Скопје со меганоооо,убрза 110-120 стави у лер додека да дојде до 60 па ставе у 5-та и повторно 110-120 и така клањање по пато 😁,после патарината Велес коа го искачииме тоа брдото надолу ја стави у лер и го угасна моторот 😂 ,даде само контакт да не се заклуче волано 😁😂

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
Не е толку лошо да ставиш во лер на 130 ако знаеш како да го изведеш застанувањето.

Еве на пример јас некогаш ставам на 110/120 во лер во удолницата пред втора патарина на Скопје - Тетово, и до долу ќе изгуби малце брзина и ќе се спушти до 80/90. Ама никогаш не сум стиснал кочница да застанам, туку кога ќе почнат знаците за намалување на брзината, ставам во 4та и притискам минимално кочница, па после 3та и така застанувам користејќи го моторното кочење. 

А зашто уопште ставаш у лер ?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
Не е толку лошо да ставиш во лер на 130 ако знаеш како да го изведеш застанувањето.

Еве на пример јас некогаш ставам на 110/120 во лер во удолницата пред втора патарина на Скопје - Тетово, и до долу ќе изгуби малце брзина и ќе се спушти до 80/90. Ама никогаш не сум стиснал кочница да застанам, туку кога ќе почнат знаците за намалување на брзината, ставам во 4та и притискам минимално кочница, па после 3та и така застанувам користејќи го моторното кочење. 

А зашто уопште ставаш у лер ?
Не ставам, обично кога ме мрзи да возим ставам во лер :D

Иначе тоа се случило максимум 5 пати.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
ја убацив у лер - скопски регион
исфрлив во лер - централно македонски, Велес
ја стаиф (кладов) влер - прилепско/битолски регион
у лер ја ставих - источно македонски, Виница, Кочани, Радовиш (и Пехчево кога имаше луѓе во него)

Отсутен BigBull

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 425
^
Струмица - “избацих га”.  Зборот лер не се користи кај нас. 

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
Па добро теоретски ако шибаш у лер, еквивалентна економија, добиваш помала потрошња, ама ќе си надокнадиш амортизација со нови плочки и ете ти ја заштедата, ќарот и зијанот се браќа.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
Штипски, онадех ја у лер 😁

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
 Избацих а фоф лер, додуша лер не мора ни да се каже  ;D 

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
ја убацив у лер - скопски регион
исфрлив во лер - централно македонски, Велес
ја стаиф (кладов) влер - прилепско/битолски регион
у лер ја ставих - источно македонски, Виница, Кочани, Радовиш (и Пехчево кога имаше луѓе во него)

Го (или ја) кладов влер :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Или што би рекле кумановци, држ се сваќо ќе га бњу у треќу ;D

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
Или што би рекле кумановци, држ се пријо ќе га бњу у треќу ;D