Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3861421 пати)

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1296
Да нема недоразбирања ќе ја опишам ситуацијата.

Возам 130 на средна лента, празен автопат, приметувам поспори две возила, се престројувам на лева лента да ги претекнам, едно од возилата почнува ист маневар но во ист момент приметувам дека брзо им се приближувам, одземам гас но и покрај тоа сеуште се доближувам брзо односно возат поспоро од моите очекувања за движење по автопат, кочам благо сметајки дека оној што претицува ќе забрза но и тоа не е доволно па кочам малку појако и ја спуштам брзината под 80.
Тој во средна лента си возеше ноншалантно 70 а тој што претекнуваше едвај 80 и претекнуваше цела вечност без да забрза.

Некој ќе рече се е по закон и прописи но има милион непредвидливи моменти кои може да доведат до сообраќајка. Сепак разликата во брзините беше 60-70 и најважно, неочекувано.

Слични случки имам повеќе и повеќе ме плашат претерано спори коли отколку тие што возат над ограничување.
Способноста на луѓето како шофери и на нивните возила за маневри е релативна.
Постојат секакви луѓе, паметни, глупи, ќори, сакато,брзи, неспособни...
Има секакви коли БМВ, голф, стоеден, опел, ферари, брзи, спори, стабилни, нестабилни.
За жал кај нас конфигурацијата е таква да има повеќе од полошите типови комбинации, и возила и луѓе😁

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4290
Пред некое време во тунелот кај катланово камион товарен со дрва си возеше со 30-40. Прилично опасна ситуација ако не намалиш во тунелот на 90-100 и прелаташ со 130
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Пред некое време во тунелот кај катланово камион товарен со дрва си возеше со 30-40. Прилично опасна ситуација ако не намалиш во тунелот на 90-100 и прелаташ со 130

Едно време пред влезот во тунелот имаше знаци 80, не знам дали има уште.

Тоа не значи дека камионот требало да вози 30-40, но сепак треба другите да ја адаптираат брзината. 
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Skywalker

• Сениор
Јас си намалувам ама има други кој пролетуваат со 120+
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)

Тоа не значи дека камионот требало да вози 30-40, но сепак треба другите да ја адаптираат брзината. 
50 мислам дека е пред и во сите тунели.

Отсутен Skywalker

• Сениор
80 е пред тој долгиот во насока Велес - Скопје

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General

Стои. После Отовица е 110. После базата на Македонија пат и спустот према тунелот е 100. На три км пред тунелот има знак 80. После тунелот до Катланово е 100. После е 120 до клучката кај Скопје. После клучката па речиси до кумановската патарина е 100.

Сосема ОК ограничувања со оглед на условите на патот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
50 е само во тунелот после катланово накај Велес. И онака тој „автопат“ е мизерни ограничувања, не пречи и 20 да стаат таму...
https://www.google.com/maps/@41.8585039,21.697346,3a,75y,140.34h,86.32t/data=!3m6!1e1!3m4!1sU4AsZvTdnBBhLVP6mkz9sQ!2e0!7i13312!8i6656

На тунелот пред катланово накај Скопје е 80 (од 110 претходно на патот).

https://www.google.com/maps/@41.8760597,21.7129092,3a,75y,358.29h,89.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1szVY7ksnqHFc_hw5BGM9sjQ!2e0!7i13312!8i6656
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Цитат
A bus explodes in the center of Stockholm,Sweden as the driver didn't notice the bus was too high to enter the tunnel, making the gas tank on the roof of the bus to explode.

Luckily noone got hurt.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7663
  • French diamond
Клабери имав една дешавка и сега мислам дека некој од Винер или Гишон (сервис во Битола), ме прави малце будала...се работи за  удар со ретровизорите помеѓу мене и друго возило, кое влезе во моја лента и фино лепо си призна вина другиот учесник.

Бевме во Винер кај што е осигуран, пополнавме европски и све тоа и сега по некое време, ми даваат записник од Винер и Гишон и при тоа ми кажуваат дека ЈАС треба да си купам ретровизор и со фактурата да одам да ми го плателе... мене не ми е јасно, зошто ЈАС сам да си барам, купувам и малтрерирам со ретровизор, кога не сум виновен, па дури испаѓа и сам да си го наместам, наместо тоа да го направи Гишон сервисот, кој соработува со Винер, или па ако ништо друго, друга опција би требало да е да ми испатат кеш колку што кошта ретровизорот, па јас потоа што ќе правам моја работа.

А најмногу ме нервира арогантниот однос на одјебување, од страна на двете "фирми". Затоа ќе водам и јас инает. Еве и @kalimero  нека се изјасни како претставник на Винер.

п.с незнам како процени тој експертот од Гишон, што ги сликаше возилата, дека се е во лоша состојба на возило од 2011 во кое не ни влезе  :D Ама небитно... затоа имаат "полни раце работа"

« Последно менување: 15 Март 2019, 11:25:04 am n1kola »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
fijat бе............ fijat

fi J  at.....

Леле колку неписмени има по фирмиве.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1900
Гишон знаат да кажат и со изолир да си го залепиш, не се зафркавам, серизно ова.
Оди испичкарај ги, Винер ќе ти дадат пари, нека не те дриблаат Гишон.

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 462
Кој е тој автопат на кој не е безбедно да возиш со максимално пропишаната брзина и тоа на средна лента?
Освен ако безбедноста не ја нарушуваат оние што возат прекумерно брзо  (над 150) и тие што се влечат со 80 или помалку?
Алооо, магистрални делници како Куманово- Паланка е 80 , Прилеп- Битола е 100, (Партизанска неограничено :)), па кога ќе излезеш на автопат згази ја колата барем 100ка, ќе и годи по којзнае колку време угушена во градски метеж.
Си возел задње време Тетово-Скопје да видиш делници од по 1км се какви не дупки има или како се дешава по некој камен кај карпалак да има одронето ? обновија по малце делови и оп викаат обновен автопат
Hyundai Elantra 6th G

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10593
Тоа е веќе друга тема зошто некој дозволил толку да биде запуштен патот и не поставил соодветна сигнализација.

Муабетот тргна дека според очевидец автобусот направил изненаден маневар за избегнување поспоро возило. Тука јас се надоврзав со мој коментар дека релативно преспорите возила на автопат во одреден склоп на околности можат да претставуваат опасност.

И уште еднаш, без посериозен метеж во сообраќај, по автопат на средна лента да возиш 80 при знак дозволено 130 е еднакво на возење 30 по Партизанска или сличен булевар.

Се е согласно закон и прописи, нели ;D колку пати сме ја слушнале таа фраза ;D