Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3427817 пати)

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Дете, џабе си го ставил Џери Дрејк на аватар, уште имаш фурни леб за јадење.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Признавам само прасе од фурна ;D, сине ;D

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7228
  • French diamond
Колку е дозволено да возат полни автобусите ? Не ќе да е 120

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 899
  • Am386 DX/DXL-40
Полн или празен, тој таму не смеел да вози повеќе од 80 км/ч.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8949
  • Пичлеме
За возила над 3.5 тони максимална дозволена брзина е 80 км/ч.

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
На автопат што делница има ограничување со 100 и до 130 вие кажувате дека е нормално у средна лента да возиш 120/30 со цел памет?
Hyundai Elantra 6th G

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
На автопат што делница има ограничување со 100 и до 130 вие кажувате дека е нормално у средна лента да возиш 120/30 со цел памет?

Како да ти кажам, секогаш кога си одам за викенд/одмор во Македонија секој ден најчесто возам на некаде. На секое возење/без разлика дали е на автопат, магистрален или регионален пат мора барем еднаш (а некогаш и повеќе пати) да закочам од 70-90 до 40-60 за да ме престигне некој самоубиец за да не биде сообраќајка. Нон стоп сум на штрек и нон стоп бегам десно.

Сега во февруари еден пасат со татко мајка и две дечиња позади  мене кај Кочани према Штип (кај мостот) дозовелно е 60 бидејќи има два регуларни и три диви приклучоци ќе отидеа на оној свет. Јас возам со мечето околу 80-85 оти таму многу често има полиција со троножец и има бришан простор да те упеца од 3-4км далечина во правец на Штип. Времето е околу 17:00-17:30 смрачено. Будалата ми се лепи зад браник. Во далечина гледам како едно црно ауди ќе се уклучува во спротивна насока према Виница/Делчево (и тоа уклучување со гас до патос). Овој позади се спрема да ме престига. Му давам лев жмигавец за да престане со маневарот. Нормално, воопшто не ме изрецка. Излезе и гаас... И јас што ќе правам. Најдесно бегање и укопување... За влакно избегна директен судир. Ќе требаше дечињата јас на раце да му ги вадам од тенекиите. Ако не си го цениш сопствениот живот, барем не го загрозувај животот на другите поради сопствената глупост.

А таму широко е, кога нема сообраќај може комотно темпо 100-120 да си држиш тие десетина километри.
« Последно менување: 14 Март 2019, 18:18:55 pm Luki Junior »
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
Многу бргу возите по автопат, како дизел драјвери со 3.9 литри на 100 потрошувачка

Лаже некој нешто тука, мајката.....

едит:
Многу бргу возите по автопат, како дизел драјвери со не-бели возила и со 3.9 литри на 100 потрошувачка

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
@Luki Junior овде зборат за „нормално„ возење со 120/30 на автопати каде што не е безбедно да ја возиш максималната брзина тоа ми е баш чудно безразлика што кола возиш тоа прашував јас
Hyundai Elantra 6th G

Отсутен zlatkoa

• Сениор
Знаците ја прикажуваат максималната брзина, дозволена на секој автопат.
Законот за безбедност во сообраќај (мислам дека беше тој) ја утврдува минималната брзина дозволена за учество на возило во сообраќај според типот на патот.

Тоа значи, на автопат, максималната брзина е 130, минималната 60.

Сите што возат во тој брзински дијапазон возат прописно.

Тие што имаат проблем што некој им се влече со 130 на автопат можат да го решаваат кај Чепреганов.

Тие што имаат проблем и се движат побавно од 60 на автопат, нека отворат тема на форум да видиме што и е на колата, ќе и најдеме што е маката и е препорачаме мајстор.

Ако е исправна колата и пак возат под 60 на автопат, нека се обратат кај Чепреганов и тие.

Simple as that.

Отсутен Mikius

• Легенда
Кој е тој автопат на кој не е безбедно да возиш со максимално пропишаната брзина и тоа на средна лента?
Освен ако безбедноста не ја нарушуваат оние што возат прекумерно брзо  (над 150) и тие што се влечат со 80 или помалку?
Алооо, магистрални делници како Куманово- Паланка е 80 , Прилеп- Битола е 100, (Партизанска неограничено :)), па кога ќе излезеш на автопат згази ја колата барем 100ка, ќе и годи по којзнае колку време угушена во градски метеж.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
Мислам дека сите го имаме истиот заклучок во глава, ама различно ги искажуваме ставовите.

На автопат има 3 ленти.
Крајната десна е за застанување во случај на потреба и возење со брзина под 60 кмч.
Средната лента е таа каде што треба да се движат сите возила што сообраќаат по автопатот.
Крајната лева лента е за престигнување. Таа е помошна лента за да ги заобиколиш сите возила кои возат побавно од тебе во средната лента. Во оваа лента не треба да се вози НИКОГАШ освен кога престигнуваш споро возило.

На експресен пат имаш  1.5 лента.
Половината лента десно се користи за да се поместиш и направиш растојание да те помине побрзото возило зад тебе.
Целата лента се користи за да возиш по експресниот. Во случај кога ќе наидеш на побавно возило, тоа треба да се помести малку на десно за да можеш да го поминеш од левата страна.
По потреба можеш да ја користиш и лентата од спортивната насока доколку при претекнувањето нема возило кое наидува од спротивната насока.

На магистрален пат имаш 1 лента за користење.
При претекнување на побавни возила кои се движат пред тебе, можеш да ја користиш лентата од левата страна која ја користат возилата кои се движат од спротивниот правец.
Притоа треба да донесеш разумна проценка и одлука дека маневарот на претекнување нема да го загрози возилото кое се движи пред тебе, дека во спротивен правец не наидува возило кое се движи во ленатат која ја користиш за претекнување.

Сите овие три случаи ќе функционираат беспрекорно и без никаква опасност доколку некој вози над или под пропишаните брзини АКО сите ги почитуваме овие правила.

На партизанска нема брза спора лента, во сите е дозволено максимано 50 километри на час. Толку е во градска средина.
Ако имаш проблем со тоа, обрати се кај Методиј Чепреганов.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
Во оваа вукојебина нути имало правила и прописи на автопат ниту пак ќе има. Секој вози како му е по ќеиф. Некој 80 во лента за претекнување, некој 150 во десна, некој блицка и се лепи браник до браник јер вози 20кмх плус од тој пред него, некој се влече измеѓу ленти, насекаде испаѓаат кучиња и разни диви животни по аутопат, ненајавени преслапи, работа на пат обележана само со знаци без никакви рефлектирачки светла. Надвор од аутопатите не се почитуваат семафори, се вози над дозволеното, не се почитуваат пешаци и секој се паркира каде што ќе посака. Кој како му е по ќеиф. Жално, небезбедно и крајно идиотски. Ех нашата чудесна земја.

Отсутен Mikius

• Легенда
Да нема недоразбирања ќе ја опишам ситуацијата.

Возам 130 на средна лента, празен автопат, приметувам поспори две возила, се престројувам на лева лента да ги претекнам, едно од возилата почнува ист маневар но во ист момент приметувам дека брзо им се приближувам, одземам гас но и покрај тоа сеуште се доближувам брзо односно возат поспоро од моите очекувања за движење по автопат, кочам благо сметајки дека оној што претицува ќе забрза но и тоа не е доволно па кочам малку појако и ја спуштам брзината под 80.
Тој во средна лента си возеше ноншалантно 70 а тој што претекнуваше едвај 80 и претекнуваше цела вечност без да забрза.

Некој ќе рече се е по закон и прописи но има милион непредвидливи моменти кои може да доведат до сообраќајка. Сепак разликата во брзините беше 60-70 и најважно, неочекувано.

Слични случки имам повеќе и повеќе ме плашат претерано спори коли отколку тие што возат над ограничување.