Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3427553 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
lugevo sto vozat u gradso 30 se misalt deka se otkrile nesto
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8949
  • Пичлеме
Ќе си купам Југо и ќе го газам дури не почнат да тресат вратите и воланот (70-80 км/ч), ќе се осеќам како предатор на нашите „автопатишта“.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Не дека не се криви, криви си се. Ама има уште еден крив изгледа, што го нема во ситуацијава.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Минималната брзина на автопат е 60км/ч. Се друго е право на избор и преценка (се разбира во границите на ограничувањето на одредена отсечка на автопатот).

Многу често во Македонија возам во десна лента со 80-90км/ч иако со колите кои возам можат слободно да држат темпо од 160-200км/ч.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
Не си пожелен во Македонија повеќе, овде се возат само луксузни возила со големи брзини. Ај чао.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 899
  • Am386 DX/DXL-40
Ако возел 99кмч, и претекнувал, а е дозволено 120кмч сосема е возможно причината да е преспоро возење.
Никако не може да е возачот крив што возел со 100км/ч, а не 80км/ч. Исто така нема везе што не биле исправни системите за кочење.
Криво е некое возило што возело побавно. Него треба да го осудат и да го пикнат во затвор.
Ако ти се вози 70/80 имаш регионални патчиња, не загрозувај безбедност на автопат.
Извини тркач, сеа ќе паркирам колата. ;D

Како процени дека тој што вози 80 ја загрозува безбедноста на автопатот?! Или такви ликови ти создаваат проблеми ако леташ со 150+?
Друго, што ако во дадена ситуација ти се случи некаков дефект и мораш привремено да ја намалиш брзината?

Автопатот е јавен и го немаш правото да ги ограничуваш другите со која брзина ќе возат. Тоа си го прави законот. Е сега, ако планираш да леташ со поголема брзина од ограничувањето, или пак не држиш дистанца, ти си тој кој што ја загрозуваш безбедноста и ќе ја преземеш одговорноста за евентуалните последици.

Не велам дека никој никогаш не ја пречекорил дозволената брзина. Ама кога се прави тоа, треба со усул, а не блендирање од 5 километри да ти се тргнат луѓето, притоа никако да се поднамали брзината и да се види што е работата, па лепење на браници и слични глупости.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
Јас мислам дека најопасен е некој бавен со скопски таблици што константно вози на најлева лента заради што таа лента е без дупки на нашите неприкосновени автопати. Затоа што често сум на релација Битола-Скопје и обратно, одговорно тврдам дека ова е ептен честа појава и 8 од 10 такви возила се со скопски таблици (како и тие на Плетвар што надминуваат на полна) :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Ајде сега 60 на автопат бидејки било дозволено...

Лани ми се дупна гума на автопат, ставив резервна (инвалидска) и возев 80/90 скроз десно од лентата со вклучени 4 жмигавци.
Опасно е бидејки никој не очекува некој да лази по автопат, да не спомнувам специфични ситуации... 

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Drug ja ogranicil min.brzina na avtopat, ne ipkisija....

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
Точно, јас не сум ја ограничил, жими сите пожари во Понди Панди!

Отсутен Mikius

• Легенда
Drug ja ogranicil min.brzina na avtopat, ne ipkisija....
Општо коментирав...

Пред некое време имав пишано како ме изненади еден дибек на влез во Скопје кој возеше 70 (да не објаснувам како) јас 130, кој потоа ме стигна низ автокоманда и пичеше 80 (дозволено 50).

386ка, на времето со фичовци цепаа барем со 100, ама сега се бркаат цифри на потрошувачка... вози си крајно десно и вози и 40 ако сакаш, но остави ме на средна лента да си возам барем 120/130 без да бидам на штрек дали ти текнало да возиш тој ден во исто време, на исто место :)

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 899
  • Am386 DX/DXL-40
Гледам дека пак си правиш претпоставки за моето возење, иако тоа воопшто не е темата на муабетов. :)

Во сообраќај има и добри и просечни и лоши возачи. Затоа, онака како што ги земаш предвид оние кои возат побрзо од тебе, така ќе ги земеш предвид и оние кои заради било каква причина возат побавно.

Отсутен Mikius

• Легенда
Гледам дека пак си правиш претпоставки за моето возење, иако тоа воопшто не е темата на муабетов. :)

Во сообраќај има и добри и просечни и лоши возачи. Затоа, онака како што ги земаш предвид оние кои возат побрзо од тебе, така ќе ги земеш предвид и оние кои заради било каква причина возат побавно.
Ти почна со претпоставки дека возам 150, а тие што возат поспоро од 90 од какви и да се причини нека се тргаат скроз десно со вклучени 4 жмигавци.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Секој ден дознаваме нешто ново. На автопат 80км/ч не смеело да се вози. Тие што така размислувате марш повторно на полагање.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
Секој ден дознаваме нешто ново. На автопат 80км/ч не смеело да се вози. Тие што така размислувате марш повторно на полагање.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
Аман бе баби ;D