Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3422889 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Убаво би било да дознаеме какви пресуди ќе има.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
значи страшно е ова што се дешава во словачка...див запад

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
А јас пак се чудам како до толку неможат да се одбегнат тие сообрајќајки во град, абе 60 -70 се вози, не се вози 200 па да се нема време за реакција, башка што сигурно едниот вози и помалку од тоа, посебно ако е на кривина или слично. Не знаат да возат луѓето, еднставно не знаат, многу пати сум се уверил во тоа.

Кога седиш на столица пред компјутер, изгледа забораваш колку се 60-70 км/ч.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Настрада ферарито ни криво ни дужно од „јоцо со џипо“(тм)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
А ќе речеш џип, висок имало прегледност и бурек да јадеш преку прозор на ферарито. Приказни за мали деца :D

Отсутен The Seventh Son

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
Настрада ферарито ни криво ни дужно од „јоцо со џипо“(тм)

Aha, ni krivo ni duzhno.

Mizhi Mitro tulumbi pagjaat.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Ја би си купил доџ рам, има и добар звук, ради безбедност пред се

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
А јас пак се чудам како до толку неможат да се одбегнат тие сообрајќајки во град, абе 60 -70 се вози, не се вози 200 па да се нема време за реакција, башка што сигурно едниот вози и помалку од тоа, посебно ако е на кривина или слично. Не знаат да возат луѓето, еднставно не знаат, многу пати сум се уверил во тоа.
60-70 км/ч е и те како голема брзина ако не внимава барем еден од возачите :)
Не знам дали си учествувал до сега во сообраќајка, се надевам не, и не ти посакувам да искусиш.
Јас сум имал неколку случки, за среќа сум поминал со лесно и чувал господ.. На око секоја брзина навидум ни изгледа дека сме во целосна контрола, се додека нема потреба од брза реакција.. Окото може да направи само визуелна, приближна проценка. Не физичка и точна...
Затоа на примре новите автомобили на Тесла можат да насетат опасност и да проценат колку да закочат без разлика дали брзината е 50 / 150кмч или дали оддалеченоста е 50 или 150 метри. Сензор, ласерски мерења, точни податоци. Тоа е делот од секундата што машината може да го преработи многу побрзо и да изреагира. Ние луѓето не сме програмирани, превземаме мерка по сопствена проценка која се потпира на претпоставка..
За тоа што кажа дека луѓето не знаат да возат, прав си. Има многу луѓе што немаат појма од возење и општи правила, а се учесници во сообраќај.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
А може и се работело за живот и смрт па тој со алтеата така возел.Не оправдувам,ама многу сценарија се свртеа,никој не пиша за такво нешто.Да била таква ситуацијата,верувам дека многу ќе заобиколат од лево за да искочат пред сите коли и поминат.

Се сложувам. Мора да имало некоја причина. Без причина така преку две полни линии претицаат само возџачи на Ауди, BMW, Land Rover и Phaeton.

чувал господ..

LOL, не си возел доволно брзо а и си имал среќа,

Тоа е делот од секундата што машината може да го преработи многу побрзо и да изреагира. Ние луѓето не сме програмирани, превземаме мерка по сопствена проценка која се потпира на претпоставка..

Машината знае да греши, има многу случаи каде машината на сред прометен автопат мава кочница до даска и прави сообраќајка без потреба. Човек да не знае што е позаебано.
« Последно менување: 02 Октомври 2018, 19:08:21 pm Tischläufer »

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Ја да ви кажам после 4 испиени пива. Знаете сите од форумот што работам и сметам дека на оваа тема можам да пишам.
Кај нас проблемот е настанат од самиот почеток.
7-8 год сум по Европа секој ден по 500-700км правам и гледам секакви дешавки. Од ризични шофери до смртни случаи.
Зошто викам дека е од почетокот, затоа што авто школите се мизерија.
Инструктор може да стане секој, дури и некој кој што у Скопје бил само на лекар. (го спомнав Скопје затоа што тоа е поим за сообраќај во мк)
Самите инструктори немаат поима и немаат видено како функционира сообраќајот во современиот свет.
Часовите се "колку да ги имаш" ќе научиш после да возиш. Тотална глупост.
Не знаат да ја дадат основата на шоферот, на што да се внимава, и до каде се можностите на возилото, и што се последиците од несоодветно користење на возилото.
(после се чудиме зошто Германија не ни ги признава возачките).

Народот е многу лош, не знае да комуницира за своите проблеми, се срами да се консултира со психолог и целата нервоза гледа да ја истури на некој непознат за да дома глуми среќа.

Новопечени богаташи и татини синови. Немаат друг начин да легнат нешто па мора да се покажат преку материјалното. Имаат многу врски и пари па можат да купат се па дури и човечки живот (знам минимум 3ца што не отидоа затвор а убија човек во пијана состојба)
За врските, ќе кажам и за нив, ако некој џандар случајно чита, не го пуштај, му правиш лоша услуга. Правам моабет на бербер, беше присутен и полицаец. Вика не пуштам повеќе никој под алкохол. Зошто му викам?
Епа 3ца ми се јавија за да пуштам едно лајно, пијано, по 50м удри во паркираните коли и искрши 4, ете затоа.

Ние бе луѓе смрдиме од почетокот, исфрустрирани сме ко нација, тешко ни е да признаеме вина, полесно е да ја бараме во друг, не знаеме да кажеме извини, секогаш сметаме дека сме во право, а во суштина сме едни големи пички, што доколку дојде момент да се бара одговорност од нас или да извршиме некоја ДОЛЖНОСТ гледаме да фатиме кривина.

Гледам дека предложувате бесилка, ќотек и слично, џабе е не помага, ние сме осудени на самоуништување.

Веќе станаа 6 пива, може некој нема да разбере, некој ќе разбере. Да испратам некоја порака немам, можеби нема ни цел ова што го пишав, ама сеедно ми е, бар сметам дека сум свесен за тоа што го гледам околу себе. Мој совет, стара поговорка, ако не можеш да ги победиш, придружи им се. Ќе додадам, ако не можеш да им се придружиш бегај од таа вукојебина северна Македонија.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
Да си жив! @MAPJAH
Инаку за муабетот погоре далеку од тоа дека автономно возило има подобри маневри и реакција од човекот. Јас воопшто не му верувам на тој систем. Меѓутоа факт е дека при услови каде што може да изреагира правилно, неговата проценка е далеку подобра.
- Да се надоврзам на неговиот муабет. Сјебани сме уште од почеток со воењето каде што стварно добиваме многу малку од тоа што стварно треба. Понатаму страдаме од лош сообраќај, лоши услови, лоши возила. Неколку пати сум возел во Германија, буквално од авион се познава кога некој локални баја балканец вози... Непредвидени маневри, не прати ретровизори,спие у лева лента...

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Шоферско курчење со пива и бројот на испиени. Двои од другите пошто не го обелоденува брендот.

Колку пати се здробил на Травемунде, бе-нл граница, Свинејушце, Ирун, ла џанкуера и други пристаништа и паркинзи, само тој си знае.

Вииш и ја можам
Ама шала настрана, доста точен Марјанот освен тоа дека нема ни 2 испиено и дека се под 30 денари за лименка

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Во Германија пред се 90% имаат респект кон останатиот, се почитува  жмигавец, уклучување на автопат, со еден збор целата сигнализација. Со исклучок на балканци и демонизовани млади људи.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Народот е многу лош, не знае да комуницира за своите проблеми, се срами да се консултира со психолог и целата нервоза гледа да ја истури на некој непознат за да дома глуми среќа.

Не сум доктор ама да не мислеше на психијатар наместо психолог? Just saying.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Шоферско курчење со пива и бројот на испиени. Двои од другите пошто не го обелоденува брендот.

Колку пати се здробил на Травемунде, бе-нл граница, Свинејушце, Ирун, ла џанкуера и други пристаништа и паркинзи, само тој си знае.

Вииш и ја можам
Ама шала настрана, доста точен Марјанот освен тоа дека нема ни 2 испиено и дека се под 30 денари за лименка
Види пират, у зеволде сум сега и чекам утре товар, а знаеш дека е празник па можам да си дозволам повеќе од две. Лименки не пијам, добро заработувам за да си дозволам стакло. Инаку минатава недела бев у Шпанија, добри невести за пристапна цена, да не претерам ама речиси на ниво на тие што ги постираш. Се надевам дека околу нова година ќе пиеме по една лименка. Сакам да те запознаам, ради идна можеби соработка, ако не ќе морам да го активирам спенсот