Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3178200 пати)

Присутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16734
  • Keep it 100
Се изглупира камерманов, си го доведе животот во опасност само за да се прошета во трета лента, а може и намерно му напраи барикада на аудито.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Случкава е снимена на аутобан каде што нема ограничување на брзината така да коментарите зашто возел брзо па не требало толку паѓаат во вода, се слушна јако кочење кочење на аудито а ако веќе го удреше одпозади тој со камерата имаше карамбол да се направи ама прост народ толку разбира.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
и испод 150 нема што да бараш во лева лента на аутобан

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
ovoj glupiov so kamerata sto napraj ne miseverue deka e svesen, sigurno od magare simnat tip i ne e svesen deka e na autoban...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700

и испод 150 нема што да бараш во лева лента на аутобан

Хех 150... Ние со 130-140 идевме у втората десна, со камионите и автобусите :)

Овој пут не е до Ауди драјверот, туку до буљашот од чие возило се снима.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
Абе зошто зборите глупости? Уклучете малку мозок.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Ќе го расипеш мозокот со тоа цело време уклучи исклучи.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Последно менување: 01 Август 2015, 05:49:03 am lans »
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
Зошто отишол ТТ-то во првата лента ако немало кола во средната? И зошто закочи а не продолжи по следната?
mozda da se zblagodari na svojot kreator sto prezivea 'near miss'?
i da opcue zdravo vakvi kreteni sto vlagaat vo brza lenta.
klipot e pederski skraten,snimacot najverojatno namerno go objavil samo ovoj del, ne se gleda dali on preteknuvase nekoj. i najcesto ima dupli kamer,mnogu retko nekoj da stavi samo pozadi.
se na se,seceni,lepeni i montirani materijali.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Интересно е како убедливото мнозинство симпатизираат со фаст&фјуриус пациенти, иако убедливото мнозинство од нив возат секојдневни коли, и со нормални брзини (у превод, истите тие се потенцијални жртви на фаст&фјуриус пациенти).

Не знам колкумина од вас имаат возено на германски аутобан. Вистина е дека нема ограничувања на брзина, вистина е дека има ултрабрзо возење од некои аута. Но тоа не значи дека нема и такви што со ~100км/ч си возикаат на средна лента... И што да правиш со таквите, да успориш и да возиш позади таквите (затоа што демек лева лента била за тие што можат да возат над 200км/ч) - или да ги претицаш со ~120-140км/ч?

Вистина е дека треба да се погледне позади кога се менува лента, ама кога некој вози доволно бргу - има време да дојде до тебе буквално за времето додека се трга погледот од ретровизор и се менува лента.
Мене таму ми се има десено да ме претицаат толку брзо, да само црн блур видов како ми пролетува од лева страна. Повеќе го слушнав, одошто го видов. А ако јас возев со ~120 до 130км/ч (а колку да возам со Голф3), тогаш тој што ме претица возеше барем над 200км/ч, а сигурно и многу повеќе.

Ај сега малку математика:
200km = 200*1000m = 200,000m
1hr = 60m = 60*60 = 3600 sec
200km/hr = 200,000/3600 = 55.6m/s

Ебате, тој за две секунди поминува повеќе од 111 метра... а што правиме ако фаст&фјуриус пациентот иде и побрзо, на пример изнад 250км/ч? Погледнуваш, гледаш дека нема ништо блиску и додека се свртиш напред да дадеш жмигавец и да почнеш да менуваш лента...

Затоа ајде погледнете ја снимката уште еднаш, и кажете искрено дека не е можно и самите вие некогаш потполно идентично да реагирате, и исто така да смените лента за да претицате некој поспор од вас??

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29793
    • CARclub.mk
Секаде и секогаш, ама особено на автопат треба фино да се види во ретровизори, ако треба и повеќе од еднаш за човек да биде сигурен дали нешто доаѓа или не.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
На видеото многу убаво се гледа кога се појавува аудито и секој нормален или секој што прати ретровизори ќе го види и ќе го почека да си прелета, и тоа пази на видео се глеа, во живо имаш многукратно подобра претстава.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Ван ти си крив што прво гледаш на ретровизор, па враќаш поглед напред, па даваш жмигавец и после почнуваш со претицување, и се тоа на автопат каде што дозволено и неретко се вози далеку преку 200.

Затоа откако ќе дадеш жмигавец уфрли си уште едно погледнување на ретровизор, па додека со едно око гледаш во ретровизорот престрој се во лентата за претицување.

Јас на времето кога одев со ZX 1.1 со 60 коња на одмор, пред да претицам на автопат едно 15-20 пати погледнував да не има некој позади. И мене ми се случи да ме прелета едно Ферари во Хрватска, ама среќа јас прво гледам позади, давам жмигавец, па пак гледам позади, особено кога возам значително поспоро од тие во левата лента. Ако возиш преку 150 веќе друго е.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Ваљда не мислеше така, таман работа ако глеаш еднаш у ретровизор, па вртиш поглед напред, па даваш жмигавец, па претицаш, така може и некој 140 шо вози да се збрца у тебе.
Иначе, страшно колку не се прати ретровизори кај нас, вчера претицав 20 странски коли на скопје-велес и сите што е можно побрзо и нормално, безбедно се тргнаа, и таман почнуваш да се осеќаш фино и удобно и ете ти го македонското јуначе си шета по ленти и вози на сред пат и нормално треба да го почекаш некое време дур да му текне дека има ретровизори.