по таа логика и жмигавците треба да светат констатно
Таа е поентата, да му одвче внимание на шоферот зад тебе и да припази на велосипедистот. на велосипедска нека свети константно. Секако 15-20 секунди ќе му потрепка, нема ваљда да вози зад тебе
Крај краева пробај и така и така, едно дугме е работата...
Па не, жмигавците се користат за информирање на другите учесници во сообраќајот за твоите намери. Кога си на точак тоа го правиш со раце, и тоа изгледа некако вака.

Светленцето на точак гледај го како позиција. Како пуштени задни светла на колата. Задните светла ти светат цело време, и тие се таму за да бидеш забележан во сообраќајот.
Класен, само не забегувај многу бидејќи за безбедност се работи. Штоп од кола има десетици пати поголема површина на црвено светло од велосипедско светло, а колата ги има два такви штопови. Тие две да ти трепкаат во фаца - е тоа е иритирачки и смета. Задно светло од точак што трепка, а е соодветно усмерено да не блешти директ во шофершајбна е најдобар начин да бидеш приметен - сакал ти или не. 
Си праиме муабет бе, јас пренесувам мој став за работите, ти пренесуваш твој. Повеќе би избрал подобро LED сијаличе за позади (што свети посилно од 90% од разно-разните дотрајани халогенки по улициве) наместо да го ставам сијаличето да трепка.
Понатаму, не е само да бидеш приметен, туку да можат другите учесници во сообраќајот точно да проценат каде си, во која насока се движиш и колку си оддалечен. Ама добро, нема поента да се убедуваме, имаме различни ставови. Мене трепкањето на сијаличките на точак ми е као кинески ксенон на кола. „Мене да ми е поарно, другите кој ги е*е.“ Ама пак, не мора да се согласиме.
Ја не ти кажувам за да докажам поента дека сум надркан точкаџија и сакам да им сметам на колите. Ти кажувам зашто одамна те знам и не сакам ништо лошо да ти се случи. 
:*
EDIT:
Еве едно
фино истражување од Холандија.
Ќе потенцирам неколку делови:
-
Without flicker all tested modern rear lights are just as, or even more, conspicuous than the conventional rear lights that served as a reference.- The conspicuity of a rear light that shines straight ahead is independent of the way in which it is mounted (i.e. whether it is attached to the bicycle or attached to clothing).
- The conspicuity of a modern rear light that is not mounted straight (i.e. diagonally, vertically, or slanted) is usually less than the conspicuity of one that is mounted horizontally.
-
Flicker does not contribute significantly to the conspicuity of rear lights.- There is no need to increase the conspicuity of front light by using flicker.
- Visual perception suggests the following disadvantages of flickering bicycle lights:
-Flickering bicycle lights make it harder for other road users to estimate the speed and trajectory of a bicycle.
-Flickering bicycle lights may reduce the conspicuity of emergency services.Recommendations:- Front bicycle lights should be white.
- Bicycle lights should not flicker.- When attached to clothing, bicycle lights should be visible at all times.
- The importance of proper ways of attachment and alignment should be communicated to the user