Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1016492 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Велосипед
« Одговори #4470 на: 16 Октомври 2017, 00:17:23 am »
А хеланки? :)
Се зезам, со здравје да си го возиш.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #4471 на: 16 Октомври 2017, 06:43:32 am »
не мора хеланки,ама бициклистички или гаќи со гел не е лошо да си земе,бркаат работа :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #4472 на: 16 Октомври 2017, 09:23:38 am »
Треба да докупам:

- ABUS катанец
- Patch kit за лепење гуми
- Некакво ситно multitool-че
- Држач за шише (шише имам, најрозево на свет)
- Држач за телефон
- Предно светло
- Пумпа

Али полека, здравје, понатаму..

Моеш пар ствари да земеш од Али. Би ти препорачал и задно светло да си имаш, евентуално и некоја рефлексивна лентичка. Паметно е да се направиш видлив пред другите, првенствено заради сопствена безбедност.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4473 на: 16 Октомври 2017, 13:50:18 pm »
И по закон. Задното црвено, предно бело. И да, пред се ради безбедност. Има доста интересни трепкави светла кај али за 3-4$ за позади, би требало да се по воочливи него ли обичните.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14715
« Одговори #4474 на: 16 Октомври 2017, 13:58:15 pm »
Јас си зедов сијалички предни и задни од Агротехна.

Имав и таков ремен рефлектирачки.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #4475 на: 16 Октомври 2017, 14:59:46 pm »
Задно светло си купив веќе, прва работа. Обавезно е тоа.

Само никогаш нема да го пуштам да трепка, нормално.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4476 на: 16 Октомври 2017, 15:15:02 pm »
Треба да го пуштиш да трепка, а ако нејќеш да смета симни го малце снопот надоле. Далеку позабележлив си со трепкач отколку со константно светло.

Навечер може да возат и изморени возачи, со опадната концентрација, и полесно привлекува внимание нешто што трепка (и те тера да го заобиколиш) отколку нешто што свети константно и (во споредба со возачот на кола) не се движи.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #4477 на: 16 Октомври 2017, 15:22:53 pm »
Нормално. И напред и позади со трепкач е многу подобро за останатите да тe приметат. 
Од Јуни месец кога мерам со гарминот, месечно возам 200км само до работа и назад. Сосема солидна километража што нема врска со активно возење т.е. спорт.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4478 на: 16 Октомври 2017, 15:43:51 pm »
напред и тебе ќе ти смета оти го гледаш цело време, а на тој зад тебе ќе му поблешти 15 секунди... ем напред и ти ќе ја согледаш опасноста, а на тилот немаш очи.
Е сега гледав едни фенси кациги, многу добра работа им беше што имаа уградено мало ретровизорче во самата кацига.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #4479 на: 16 Октомври 2017, 15:48:02 pm »
Ја имам овакво за напред https://www.gandrs.lv/en/lights/12652-torch-high-beamer-3w/ со 3 функции јако, послабо и што трепка. Ако е на првата или втората функција џабе - значи толку јако блешти што ме фаќа срам дека можам да ослепам некој пред мене. Со трепкање колку толку не замарам.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4480 на: 16 Октомври 2017, 16:43:25 pm »
ќе гу спуштиш на доле и нема да има проблем :) а може и на виљушка да го наштафиш крај краева...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #4481 на: 16 Октомври 2017, 18:45:35 pm »
Бидејќи мене ми сметаат трепкавите светла, не сакам јас да сметам на други. Најобично црвено светење е сосем доволно. Истото важи и за предното светло. Кога вози со точак некој кон мене со светлото дигнато у небеса, па уште трепка, ми иде ја да го светкам у истиот ритам со палица у глава.

Just because you can, doesn't mean you should. Можете да правите цело време пали гаси со фаровите на колите, го правите тоа?

Плус - и ова не го измислувам, туку е вистина - кога светлото е трепкаво, многу е потешко некој во кола да погоди точно што правите и колку сте далеку.

Јас ќе си возам со константно запалено светленце. Нека не трепка.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4482 на: 16 Октомври 2017, 19:37:03 pm »
Бидејќи мене ми сметаат трепкавите светла, не сакам јас да сметам на други. Најобично црвено светење е сосем доволно. Истото важи и за предното светло. Кога вози со точак некој кон мене со светлото дигнато у небеса, па уште трепка, ми иде ја да го светкам у истиот ритам со палица у глава.

Just because you can, doesn't mean you should. Можете да правите цело време пали гаси со фаровите на колите, го правите тоа?

Плус - и ова не го измислувам, туку е вистина - кога светлото е трепкаво, многу е потешко некој во кола да погоди точно што правите и колку сте далеку.

Јас ќе си возам со константно запалено светленце. Нека не трепка.

Класен, само не забегувај многу бидејќи за безбедност се работи. Штоп од кола има десетици пати поголема површина на црвено светло од велосипедско светло, а колата ги има два такви штопови. Тие две да ти трепкаат во фаца - е тоа е иритирачки и смета. Задно светло од точак што трепка, а е соодветно усмерено да не блешти директ во шофершајбна е најдобар начин да бидеш приметен - сакал ти или не. :)

Ја не ти кажувам за да докажам поента дека сум надркан точкаџија и сакам да им сметам на колите. Ти кажувам зашто одамна те знам и не сакам ништо лошо да ти се случи. :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4483 на: 16 Октомври 2017, 20:52:56 pm »
по таа логика и жмигавците треба да светат констатно :) Таа е поентата, да му одвче внимание на шоферот зад тебе и да припази на велосипедистот. на велосипедска нека свети константно. Секако 15-20 секунди ќе му потрепка, нема ваљда да вози зад тебе :) Крај краева пробај и така и така, едно дугме е работата...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #4484 на: 16 Октомври 2017, 23:52:15 pm »
по таа логика и жмигавците треба да светат констатно :) Таа е поентата, да му одвче внимание на шоферот зад тебе и да припази на велосипедистот. на велосипедска нека свети константно. Секако 15-20 секунди ќе му потрепка, нема ваљда да вози зад тебе :) Крај краева пробај и така и така, едно дугме е работата...

Па не, жмигавците се користат за информирање на другите учесници во сообраќајот за твоите намери. Кога си на точак тоа го правиш со раце, и тоа изгледа некако вака.

Светленцето на точак гледај го како позиција. Како пуштени задни светла на колата. Задните светла ти светат цело време, и тие се таму за да бидеш забележан во сообраќајот.

Класен, само не забегувај многу бидејќи за безбедност се работи. Штоп од кола има десетици пати поголема површина на црвено светло од велосипедско светло, а колата ги има два такви штопови. Тие две да ти трепкаат во фаца - е тоа е иритирачки и смета. Задно светло од точак што трепка, а е соодветно усмерено да не блешти директ во шофершајбна е најдобар начин да бидеш приметен - сакал ти или не. :)

Си праиме муабет бе, јас пренесувам мој став за работите, ти пренесуваш твој. Повеќе би избрал подобро LED сијаличе за позади (што свети посилно од 90% од разно-разните дотрајани халогенки по улициве) наместо да го ставам сијаличето да трепка.

Понатаму, не е само да бидеш приметен, туку да можат другите учесници во сообраќајот точно да проценат каде си, во која насока се движиш и колку си оддалечен. Ама добро, нема поента да се убедуваме, имаме различни ставови. Мене трепкањето на сијаличките на точак ми е као кинески ксенон на кола. „Мене да ми е поарно, другите кој ги е*е.“ Ама пак, не мора да се согласиме.

Ја не ти кажувам за да докажам поента дека сум надркан точкаџија и сакам да им сметам на колите. Ти кажувам зашто одамна те знам и не сакам ништо лошо да ти се случи. :)

:*

EDIT:

Еве едно фино истражување од Холандија.

Ќе потенцирам неколку делови:

- Without flicker all tested modern rear lights are just as, or even more, conspicuous than the conventional rear lights that served as a reference.
- The conspicuity of a rear light that shines straight ahead is independent of the way in which it is mounted (i.e. whether it is attached to the bicycle or attached to clothing).
- The conspicuity of a modern rear light that is not mounted straight (i.e. diagonally, vertically, or slanted) is usually less than the conspicuity of one that is mounted horizontally.
- Flicker does not contribute significantly to the conspicuity of rear lights.

- There is no need to increase the conspicuity of front light by using flicker.
- Visual perception suggests the following disadvantages of flickering bicycle lights:
   -Flickering bicycle lights make it harder for other road users to estimate the speed and trajectory of a bicycle.
   -Flickering bicycle lights may reduce the conspicuity of emergency services.

Recommendations:

- Front bicycle lights should be white.
- Bicycle lights should not flicker.
- When attached to clothing, bicycle lights should be visible at all times.
- The importance of proper ways of attachment and alignment should be communicated to the user
« Последно менување: 17 Октомври 2017, 00:14:04 am zeroSignal »