Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146092 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
Одг: Велосипед
« Одговори #4380 на: 01 Септември 2017, 14:18:14 pm »
Така е.
Ако не ги исчистиш сите ѕвезди, џабе си го чистел ланецот.

После се подмачкува со восок.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #4381 на: 01 Септември 2017, 14:25:50 pm »
Епа ова  е само за ланецот.. тоа ми беше зборот, за касетите па ќе мораш да се шљакаш....
Петролеј-газија? За ламби?
Каков е тој восок? Имам гледано масла за ланци али восок немам видено.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4382 на: 01 Септември 2017, 14:28:35 pm »
Не знам дали ова погоре на осмица е мајтап или...

Инаку од искуство, после 13000км - 8 години, почна да шлајфова, префрла на забци на задна касета, Sram 8 брзини. Менувањето на истите не беше нешто значитено влошено или невозможно да се смени соодветната брзина, со редовно подмачкување и чат пат (1-2 пати годишно) пребришување на синџир, касета со крпче. Па сега видете

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #4383 на: 01 Септември 2017, 15:18:32 pm »

После 30 сек.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #4384 на: 01 Септември 2017, 17:22:03 pm »
И ланецот  касетата и погонските ѕвезди на одреден интервал се абат и крај е со ними односно шлајфоваат и тоа е нормално. Касетата да се чисти, четче крпче-како ќе се снајдеш, не знам зашто да е мајтап... а за восокот првпат слушам, немам поим, јас имам едно уњенце од ктм го зедов, или па ххс 5000, производ од вурт.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #4385 на: 02 Септември 2017, 10:50:31 am »
Вреди ли половен 20.000 денари?

Во одлична состојба е. Рамот одговара за двометраш како јас.

https://www.fahrradgigant.de/fahrraeder/steppenwolf-transterra-4-5-he-30k-sw-1.html

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #4386 на: 02 Септември 2017, 11:10:18 am »
Ако е се во ред, пробај да спуштиш уште од цената, ако не дава, пак земај. Доста булетпруф делови има на него, и ќе трае долго време без проблеми (освен ако некој не го малтретирал више).

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #4387 на: 02 Септември 2017, 11:17:35 am »
Фак, ова ја би го земал за низ град.

Присутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3867
« Одговори #4388 на: 02 Септември 2017, 13:51:55 pm »
Имам ваков, само место плава црвена комбинација, ми стои дома не го возам, треба само редовно сервисче да му се напраи, да се зачисти и да се смени сајла од мењачот. Ако некој е заинтересиран ќе се договориме :D

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #4389 на: 04 Септември 2017, 15:22:51 pm »
Имам ваков, само место плава црвена комбинација, ми стои дома не го возам, треба само редовно сервисче да му се напраи, да се зачисти и да се смени сајла од мењачот. Ако некој е заинтересиран ќе се договориме :D
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Сигурно е добар точаков за на тркачка стаза али ергономијата за во инфраструктурно совршен град како Скопје му е леле мори мајко. Aко си машко, седиш на алатите а врвот на седиштето збрцано у пупак, на подлабока дупка постои ризик да си смениш пол или да се сунетисаш во најмала рака. А со воланот во таа позиција ако акнеш во висок ивичњак со предно или салто или гризење цименто.

Бар така ми изгледа на прв поглед, не сум седнал на ваков точак.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #4390 на: 04 Септември 2017, 15:45:20 pm »
Земав овакво за точакот. Нарачав од интернет се надевам за 2 недели ќе стигне максимум. Ќе ти ебам дождот лом се правам секој ден чистам јакната и плус чистам точакот.
http://road.cc/content/review/174324-zefal-swan-road-rear-mudguard

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #4391 на: 04 Септември 2017, 22:35:49 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Сигурно е добар точаков за на тркачка стаза али ергономијата за во инфраструктурно совршен град како Скопје му е леле мори мајко. Aко си машко, седиш на алатите а врвот на седиштето збрцано у пупак, на подлабока дупка постои ризик да си смениш пол или да се сунетисаш во најмала рака. А со воланот во таа позиција ако акнеш во висок ивичњак со предно или салто или гризење цименто.

Бар така ми изгледа на прв поглед, не сум седнал на ваков точак.

Само така изгледа, верувај :) Плус, секогаш пред ивичњак се поткрева предното тркало, не се иде директно фул спид ахед :D

Присутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3867
« Одговори #4392 на: 05 Септември 2017, 08:48:38 am »
@Molec изглед вара :P Точакот има крута вожња да, алатот не се секирај не страда, седиштето има убава ергономија, рачките се прави и плус што бараш да се пентариш по тротоари со ваков точак, не е за на тротоари, или на патека или по улица се вози со него. :)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
« Одговори #4393 на: 05 Септември 2017, 09:04:52 am »
На кој не му се чекаат браници од интернет има во џамбо многу ефтини и си вршат работа. Подмачкување со восок е добро ама за летно време и многу кратко трае. Јас за мене земав Muc-off и може макс 100 км да трае пред да почне ланецот да се слуша.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #4394 на: 05 Септември 2017, 09:19:49 am »
На сабајле кога тргам со точакот или кога не е возен подолго време првите неколку вртење се осеќаат мали крцкања и чудни вибрации преку педалите кога вртам. После 50тина метра се намалува, ама кога возам со педалите од време на време се осеќаат мали вибрации кои што верувам идат од ланецот. Што е чарето?! Си шалтам брзини без проблем.