Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146043 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
Одг: Велосипед
« Одговори #4365 на: 23 Јули 2017, 01:58:01 am »
Немаше коментар напишано за видеото, а тоа е малце контраверзно именувано. Ја да си кажам што ми лежи на душа ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #4366 на: 23 Јули 2017, 02:20:56 am »
Огледала. Многу топ работа.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
« Одговори #4367 на: 24 Август 2017, 20:22:44 pm »
Дали видеово важи и за Gila RST Plus - SL виљушка, и ако важи која каква и од каде маст да купам?

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4368 на: 25 Август 2017, 12:48:14 pm »
Мутирано го изгледав видеото со прескокнувања, можеби ќе утнам нешто, ама вака мое мислење:

Постапката е со голема веројатност иста,
федерите можиш да ги премачкаш со маст за лагери, литиумска графитна каква е појма немам секаде што ја има,
ама за гумиците за телескопите ти треба „растителна“ маст оти од овие другиве можат да се подујат, извиличат, не одма ама со тек на време.

Ваква маст да најдиш во мк единствено од SRAM во пробајк или работилница ооо, ако имаат мали паковања или да ти дадат во некое кремче да ти турат, ама рачунај мало паковање беше мислам 10-20 евра, така да пошто вилушката не вреди колку маста што ти треба терај си со обична насекаде.

Другите бајк продавници би требало да имаат слична маст, од друг производител можеби ама кој ги знај...

Јас на Rock Shox Recon му ставив едно +10години стара Ина маст за лагери на гумиците, па засега добри се веќе една година, пошто не можев ваква соодветна маст да најдам.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #4369 на: 25 Август 2017, 13:06:07 pm »
На ствари од гума се става силиконска маст, така да слободно можеш таква да користиш за оваа намена.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #4370 на: 01 Септември 2017, 10:43:03 am »
Дечки го бива ли ова за нешто?

http://www.ebay.de/itm/Fahrrad-Kettenreiniger-Reinigungsgerat-Reinigungswerkzeug-Kettenreinigungsgerat-/202034609315

Најдов и уште едно вакво (навидум) исто на Амазон, ама е со цена х3, па не знам дали си ги вреди парите тоа од Амазон, или е истата ствар, само со напукана цена...

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #4371 на: 01 Септември 2017, 11:18:36 am »
Не се замарај со вакви глупости.
Оди со на томе-колт финтата.

Две четки залепени една до друга со изолирбан.

Прскаш некое средство за разредување на мрснотии (во мк Арис) и ланецот влегува измеѓу и вртиш со педалата.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4372 на: 01 Септември 2017, 11:28:31 am »
Арисот ја не би... некни заборавив четка во арис само дршката остана :)
Нафтиче, бензин, чистач за кочници на вурт.... нафтата треба да се пребрише со крпа или  ја помиш со бензин/нитро. Гледај кај осовините да не влага многу нафта (било што) стави крпче некое.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #4373 на: 01 Септември 2017, 11:39:57 am »
Тоа алатчето за чистење ланец ти е опција што прави најмалце неред. Све се дешава внатре, додека со брејк клинер си прскаш, па дел од мрсното оди на бандаж, па не кочат кочници... Арис за велосипедски делови - не. Нагризува боја, нагризува прсти, бетон... све ;D

P.S. тоа со четките е буџет финта ама пак кога го вртиш ланецот низ нив летаат мрсни капки насекаде. Ако немаш проблем со тоа, супер финта е :) Ја лично преферирам да си го извадам ланецот од точак, да си го однесам во тоалет и со жешка вода и детергент за садови да го светнам како нов. :)

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #4374 на: 01 Септември 2017, 11:46:33 am »
^ чиста работа.

Топлата вода најлесно ја разредува мрснотијата од ланецот.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4375 на: 01 Септември 2017, 11:53:58 am »
Од ѕвездите пак ќе се извалка за 10 метри. Вака се ќе исчистиш, па на крај може и со сјајче цел на крај да го поминеш и нормално да го подмачкаш. Инаку да вадиш све да расклопуваш многу работа е...
Ќе си постелиш новини/ билтени да не го рибаш и двпрот после :)
Само топла вода? Тешко дека ќе го очисти скроз или ќе ти теба многу вода...
Овај чистачов за кочници е најдобар али и нај скап. Предпоставувам во тоа апаратчето за чистење треба да се стави нешто....

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
« Одговори #4376 на: 01 Септември 2017, 12:01:06 pm »
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4377 на: 01 Септември 2017, 12:10:31 pm »
Го имам јас тоа кинеското, многу фушарска изработка ама брка работа, тоа од парктулс сигурно е направено како што треба да биди, ама за 20 евра...

Му ставам едно средство за чистење маснотии пред фарбање, некое антисиликонско појма немам, не нагризува ништо и испарува брзо.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5384
« Одговори #4378 на: 01 Септември 2017, 13:54:02 pm »
Чистете со петролеј

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #4379 на: 01 Септември 2017, 14:08:36 pm »
Од ѕвездите пак ќе се извалка за 10 метри. Вака се ќе исчистиш, па на крај може и со сјајче цел на крај да го поминеш и нормално да го подмачкаш. Инаку да вадиш све да расклопуваш многу работа е...
Ќе си постелиш новини/ билтени да не го рибаш и двпрот после :)
Само топла вода? Тешко дека ќе го очисти скроз или ќе ти теба многу вода...
Овај чистачов за кочници е најдобар али и нај скап. Предпоставувам во тоа апаратчето за чистење треба да се стави нешто....

кога се чисти ланецот, се чисти и касета и шајбните напред. не сум видел до сега некој да чисти само ланец а касетата да ја остави...