Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1244554 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Одг: Велосипед
« Одговори #4005 на: 25 Јануари 2017, 16:00:30 pm »
Не знам колку искуство имаш ти ама на времето немаше ни ланци ниту пак сме имале пари да мењаме на 5к ланци за профи возачи како тебе во новиов век и сме биле деца на времето.

Мене не ме интересира internal hubs.. ама ич, јас сум ориентиран на брзина, endurance и тркање. За жал последниве 2 години немам време како порано.

Користам Stages Power meter за лева нога само, ефтино решение за паметен тренинг иако не е некогаш многу прецизен.
Париран е со SRAM Force карбонска група на 53/39 со 12/25 и тој ми е единствен пренос.

Повеќе биди на бајк отколку да докторираш само на теорија. Место да понудиш дружење на некоја долга роад тура ти ми солиш памет за некаков ребраст каиш за модерен фенси бајк за гикови.

Значи сега, на SRAM карбонската група цепаше 900W со ланец возен 20.000 километри? Или на времето мислеше дека вртиш 900W? Некако нејасен си ми.

За долга роуд тура, Скопје - Гостивар - Дебар - Струга - Охрид. Те чекам на влез во Гостивар, препорачувам да го користиш споредниот пат Тетово - Гостивар од левата страна на автопатот, има нов ултра мазен асфалт за убава просечна брзина. За накај Охрид ќе се снаоѓаме некако, не е лош патот. :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #4006 на: 25 Јануари 2017, 16:08:20 pm »
Се правиш нешто чукнат со сила ти.

Ланец возен 20к на времето се вртело, сега на SRAM група ќе ти извадам и 1200W на брдски спринт.
На времето никој ништо не мерел освен брзина на движење.

Избегнувам такви ексцентрични тури од по 200км со 5000м висинска скоро поради контра ефектот кој го имаат на некои мои потреби.
До 150 може било што.

Али нема везе ги знам таквите како тебе што освен што читаат, не возат ништо.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #4007 на: 25 Јануари 2017, 16:15:09 pm »
Значи на крај, само си мислел дека си вадел 900W со ланец возен 20.000км. Јасно, значи и остатокот од информациите во твоите постови со таква резерва треба да се сфаќаат.

Си возат тие што „ги знаеш“, само не се пуваат дека некогаш, можеби се надевале дека ваделе 900W со стари истегнати ланци. :)

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #4008 на: 25 Јануари 2017, 16:35:19 pm »
Најдобро е ти дечко да се задржиш до теоријата.
Остај го возењето на другите.

Можеби и никогаш се немаш качено на роад бајк.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #4009 на: 25 Јануари 2017, 16:48:50 pm »
Најдобро е ти дечко да се задржиш до теоријата.
Остај го возењето на другите.

Можеби и никогаш се немаш качено на роад бајк.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Се качив, го извозив нешто ситно под 12.000 километри (три ланци, јебига неискусен, не сум знаел дека може и со истегнат ланец), го продадов. Сега сум на ист пат со MTB, па ќе го продавам кога ќе стигнам до целна километража, и ќе барам gravel bike да ми довлечка некој од странство (јер во МК од што се сите експерти и искусни, никој не носи нови).

Од возење точак искусен не се станува, исто како што од кола возење искусен не се станува. Другари возат по 20.000 годишно со коли, поим немаат каква функција вршат турбините кои ги имаат во колите.
Си треба понекад да седне и да прочита човек, не е на одмет ;)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
« Одговори #4010 на: 25 Јануари 2017, 16:51:24 pm »
Коа ќе решите да престанете да си ги мерите, кажете...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #4011 на: 25 Јануари 2017, 16:55:54 pm »
Затоа не се генерализира, не ми е целта да се докажувам или да пишувам цифри, целта ми е да помогнам ако може на некој овде со избор или со пари за поефтина варијанта на бајк.
Искуството се гради и со возење а и со менување на бајкови а и со паметот кој го носиме.

Јас имам сменето неколку, последниот го сменив поради тоа што паднав на спуст на тренинг на Водно, конкретно го качував по 2 пати за трката Прв до Врв и скршив клучна коска и кацигата и 10 конци на фаца поради „шлајка“ во асфалтот ( јебига у сенка не се гледаше ). :)

Инаку кога сме на тема за менување бајк, се мислам да продадам и да купам Цикло Крос, некако се повеќе ми се прават рекретивни тури на асфалт низ Македонија  а да не се замарам дали е лош или добар асфалтот. Гледав на canyon bikes за да порачам некој пошто се нови а се ефтини.
Како што и сам кажа никој овде не носи нови а сите експерти станаа последниве години.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #4012 на: 25 Јануари 2017, 16:56:52 pm »
Коа ќе решите да престанете да си ги мерите, кажете...

Јас ја закопав секирата Симо :D
Го канам Мартин на пиво и кратка вожња на пролет а да не го смараме форумот :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #4013 на: 25 Јануари 2017, 17:16:19 pm »
Покана прифатена, и те охрабрувам за Canyon Inflite, како и препорка да погледнеш нешто алуминиумско од BTwin (на Decathlon). :)

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #4014 на: 25 Јануари 2017, 17:49:13 pm »
Ох, баш тој модел го гледав! :) Се заљубив во него, ама во оној алуминиумскиот, со карбонска вилушка, SLX PRO мислам дека беше, таква џиш зелена боја! Ама некако неодлучно уште а имам рок до Мај:)

Знаеш она чувство кај што не се замараш дали има добар пат или не со роад, па калдрма, па се треска све.. ова баш слобода дава!

А инаку не сум ги гледал баш моделите на BTwin, имаат они нешто цикло крос или ?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #4015 на: 25 Јануари 2017, 18:07:58 pm »
Немаат ама за 750 евра имаат алуминиум со карбон вила, со 105ка што собира големки гуми 700-30c и поради гумите тешко се крши дури и по нашиве патишта ;D

Други предлози за убави а ефтини Cyclocross модели имаат PlanetX, кога ќе имаш време отвори им ја страницата.

Ова е за тебе:
http://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXXLAAPEX1/planet-x-xla-sram-apex-1-hydraulic-disc-cyclocross-bike

А мене во животот ми треба едно вакво оружје :
http://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXFMAPEX1/planet-x-full-monty-sram-apex-1-hydraulic-disc-gravel-bike

Интересно е со овие што имаат одлична програма за персонализација, што значи можеш да си бираш ширина а волан, различни гуми од фабричките, стем, и слично и излегува поефтино отколку да купуваш посебно.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #4016 на: 25 Јануари 2017, 18:16:51 pm »
Ценава е џабе. Сериозно.
Пошто за ваков бајк и не ти игра улога каков групсет ќе имаш се додека е бар до 105ка, повеќе од тоа и не треба.

Ова што го препорача е бадијала, испорака нема глеам .. си порачувал, некој знаеш да порачувал ?

Ова е најбитно у свет, 29"/ 700c disc brake wheelset. За туринг низ цела држава а у исто време имаш и перформанси и геометрија на роад бајк.

У ова се заљубив, за овој ти зборував погоре. И убав групсет и вилсет.
https://www.canyon.com/en-mk/road/inflite/inflite-al-slx-8-0-pro-race.html

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #4017 на: 25 Јануари 2017, 18:31:39 pm »
Претпоставував веќе си нашол ЕУ адреса за да си нарачаш Canyon, па на истата можеш и PlanetX да нарачуваш.

Зошто ако тргнеш со нарачка на Canyon, цената што им ја гледаш на сајтот е МНОГУ далеку од реалната што ќе те пречека кога ќе го подигнуваш точакот во DHL :D
Прво, поштарината е 300 евра за non-EU држави. Второ, на точак+поштарина имаш 5% 7% царина, и на таа сума на крај, 18% ДДВ. Ѓаол-и-пол. :)

Иначе за овде, единствен најефтин road со дискови што може да се нарача е Scott Speedster 10, прашав во Bike Market и ми кажаа цена од 1250-тина евра со тоа што ќе треба да го почекам троа.

За циклокрос, за некоја стотка плус треба да може да се нарача Scott Speedster 10 CX.

Во истиот дуќан треба да може да се нарача и Merida Cyclocross 500, ама бидејќи нема хидраулични кочници одма го исклучувам од опција. Откако возам хидраулика на точак, назад на механика више никогаш. :D
« Последно менување: 25 Јануари 2017, 18:48:45 pm MartinAlfista »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #4018 на: 26 Јануари 2017, 09:40:38 am »
Еве ви еден локален....

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=2353190

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #4019 на: 26 Јануари 2017, 09:53:44 am »
Ау, браво осмица.

Меѓутоа овој делува во многу лоша состојба, по сликите гледам дека го фатила корозија.