Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1244198 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
Одг: Велосипед
« Одговори #3990 на: 20 Јануари 2017, 20:53:13 pm »
Ги намалија конечно?

Мислиш позлатени се тие шипките.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3991 на: 22 Јануари 2017, 20:53:53 pm »
Električni bicikl koji postiže brzinu 70 km/h

Not a valid youtube URL
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #3992 на: 23 Јануари 2017, 20:37:08 pm »

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
« Одговори #3993 на: 25 Јануари 2017, 12:56:36 pm »
Rammstein официјален велосипед

Која факин маркетиншка глупост

Иначе како точак е добар

Само 1650 евра

This looks nice

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #3994 на: 25 Јануари 2017, 14:57:04 pm »
Да, кога ќе се нацица прашина и кал у запците уште по nice ќе биде :D
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3995 на: 25 Јануари 2017, 15:02:50 pm »
Да, кога ќе се нацица прашина и кал у запците уште по nice ќе биде :D

Конвенционални ланци повеќе страдаат од тоа што си навел отколку ремени како гореспоменатиот.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #3996 на: 25 Јануари 2017, 15:08:14 pm »
Нема врска, конвенционален ланец има тенденција да се шири после одредена километража и да го возиш без проблем, ова горе глупоста наречена како „каиш за точак“ е тотална нонсенс, башка што е изложена на сонце, вода, и ладно ако возиш точак и векот би бил краток.

Да не спомнувам ако го ставиш на MTB и случајно паднеш и удри на камен па да се скине.
Трета работа е што нема таков грип како конвенционален ланец.
Четврта работа е што ова нема теорија да биде поставено на пренос за менување брзини а да не се оштети во процесот.

Али колку да се пише само нешто.

Ова може да пројде за до работа-дома, повеќе од тоа е тежок fail.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3997 на: 25 Јануари 2017, 15:24:48 pm »
Али колку да се пише само нешто.

::) ::) ::) ::) ::)

Нема врска, конвенционален ланец има тенденција да се шири после одредена километража и да го возиш без проблем

Истегнат, а не проширен ланец кога ќе возиш „без проблем“, титни ми на мобилен. Е сега, твоите маргини за „без проблем“ возење може се многу широки, па скокање запци, лошо менување, бучен пренос се нормални, па не ти претставуваат проблем.

Да не спомнувам ако го ставиш на MTB и случајно паднеш и удри на камен па да се скине.

Затоа, ова е изум кој се користи на градски велосипеди, со предности како нула одржување, нула можност за паднат ланец, чисти ногавици на панталони и слично.

Како дополнителна информација, традиционалниот систем за менување од два менувачи, од кои задниот виси на алуминиумска „ушка“ специјално дизајнирана да се скрши со цел да го спаси менувачот од штета при мали-до-средни удари, би рекол со сигурност дека точката на ранливост на двата системи е иста.

Трета работа е што нема таков грип како конвенционален ланец.

Немаш ти друже толкава ватажа во нозе за да стигнеш до лимитот на ременскиот пренос (а лимитот е многу, многу висок).

Четврта работа е што ова нема теорија да биде поставено на пренос за менување брзини а да не се оштети во процесот.

Токму за таа цел измислени се internal gear hubs, за кои убаво може да се образуваш тука: http://www.sheldonbrown.com/internal-gears.html

Ама колку да се пише само нешто.

П.С. За коли и мотори и други превозни средства не се мешам со самодоверба, бидејќи има работи што не ги знаам. За точаци и се што вклучува велосипедизмот, дипломски, магистерски, а со малку истражување и докторати можам да ви напишам :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #3998 на: 25 Јануари 2017, 15:28:50 pm »

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #3999 на: 25 Јануари 2017, 15:30:19 pm »
Абе можеш колку сакаш да пишуваш ти, од тоа што си прочитал на интернет а тоа колку искуство имаш е друго прашање.

Ти пишав горе дека може да биде само градски точак ништо више а изумот е непрактичен.

Јас поминувам по 15,000км годишно на road bike и се имам тркано со години професионално и јас влечам поента од таму, од што влечеш ти поента ? Од интернет странички.

Сум возел ланец со поминати 20.000км ( проширен ) и сум вадел на спринт по 900W на истиот, со истиот сум се тркал на брдски трки и да не наведувам каде уште не.

Internal gears a за granny ride онака по леб да отидеш евентуално туринг некој лабав.

Само неам потреба да се докажувам со некој на интернет како тебе, така да имај убаво попладне.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
« Одговори #4000 на: 25 Јануари 2017, 15:32:44 pm »
На колку време мењаш ремен и затегач на точациве? :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #4001 на: 25 Јануари 2017, 15:40:44 pm »
Абе можеш колку сакаш да пишуваш ти, од тоа што си прочитал на интернет а тоа колку искуство имаш е друго прашање.

Ти пишав горе дека може да биде само градски точак ништо више а изумот е непрактичен.

Јас поминувам по 15,000км годишно на road bike и се имам тркано со години професионално и јас влечам поента од таму, од што влечеш ти поента ? Од интернет странички.

Сум возел ланец со поминати 20.000км ( проширен ) и сум вадел на спринт по 900W на истиот, со истиот сум се тркал на брдски трки и да не наведувам каде уште не.

Internal gears a за granny ride онака по леб да отидеш евентуално туринг некој лабав.

Само неам потреба да се докажувам со некој на интернет како тебе, така да имај убаво попладне.

За годините што ги имам, искуство со точаци имам... огромно. А од „искусни“ што се „тркаат“ со ланци со 20.000 километри како тебе, мачнини имам.

Ти изглеа си заглавил во времето кога единствени internal gear hubs биле оние на ROG тробрзинец.

Али ај, да не се докажуваме поарно. Туку, со кој powermeter возиш?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #4002 на: 25 Јануари 2017, 15:42:10 pm »
Коливе како издржале со толкава моќност на каиши.  :D

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #4003 на: 25 Јануари 2017, 15:51:41 pm »

За годините што ги имам, искуство со точаци имам... огромно. А од „искусни“ што се „тркаат“ со ланци со 20.000 километри како тебе, мачнини имам.

Ти изглеа си заглавил во времето кога единствени internal gear hubs биле оние на ROG тробрзинец.

Али ај, да не се докажуваме поарно. Туку, со кој powermeter возиш?

Не знам колку искуство имаш ти ама на времето немаше ни ланци ниту пак сме имале пари да мењаме на 5к ланци за профи возачи како тебе во новиов век и сме биле деца на времето.

Мене не ме интересира internal hubs.. ама ич, јас сум ориентиран на брзина, endurance и тркање. За жал последниве 2 години немам време како порано.

Користам Stages Power meter за лева нога само, ефтино решение за паметен тренинг иако не е некогаш многу прецизен.
Париран е со SRAM Force карбонска група на 53/39 со 12/25 и тој ми е единствен пренос.

Повеќе биди на бајк отколку да докторираш само на теорија. Место да понудиш дружење на некоја долга роад тура ти ми солиш памет за некаков ребраст каиш за модерен фенси бајк за гикови.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #4004 на: 25 Јануари 2017, 15:52:05 pm »
Колите не користат каиш за погонување туку полуосовини.