Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1141169 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
Одг: Велосипед
« Одговори #3495 на: 09 Април 2016, 19:15:06 pm »
Дечки, ми треба помош и совети.
Сакам да се активирам малку во велосипедизмот, рекреативно секако. Сакам да купам нов велосипед од околу 400 евра. Сеуште се двоумам дали да земам Road или Mountain...  Приоритет ми е возење на подолги релации но имам мерак и на 'off road' авантури :D
Бидејќи немам речиси никакво искуство секој совет и препорака би била добредојдена. Исто така ми треба и информација за продавници во МК за велосипеди. Веќе најдов неколку линкови во темата и ги разгледаувам но секој што има искуство со одредена продавница би го замилил да коментира. Поздрав

Ти треба Хибрид.
Да го бичиш за подолги релации и ако сакаш да одиш оф роуд.
Види овде шо можиш да најдиш за парите...

http://www.pro-sport.com.mk/Default.aspx?id=715cea87-aafb-4b74-b6c1-3c4acb297b9c

Разгледај Capriolo, Merida, Polar ....

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #3496 на: 09 Април 2016, 21:07:51 pm »
Половен хибрид за тие пари. ;) Или половен планински велосипед. Со нов од толку пари, освен ако не ти е судбина да го засакаш велосипедизмот, многу брзо ќе ти се одмили и точак и све.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #3497 на: 10 Април 2016, 14:56:06 pm »
Дечки, ми треба помош и совети.
Сакам да се активирам малку во велосипедизмот, рекреативно секако. Сакам да купам нов велосипед од околу 400 евра. Сеуште се двоумам дали да земам Road или Mountain...  Приоритет ми е возење на подолги релации но имам мерак и на 'off road' авантури :D
Бидејќи немам речиси никакво искуство секој совет и препорака би била добредојдена. Исто така ми треба и информација за продавници во МК за велосипеди. Веќе најдов неколку линкови во темата и ги разгледаувам но секој што има искуство со одредена продавница би го замилил да коментира. Поздрав
Ако одиш на тури или водно нагоре,само Роад му е мајката.Не се мачи со мтб,бидејќи ниту еден мтб не оди подеднакво добро како роад.Разликата во тежина е најчесто дупла помеѓу роад и мтб,па едноставно иако многумина се одлучуваат за мтб,баш за скопје мислам дека не е добар избор.

Ако би сакал најдобра комбинација помеѓу мтб и роад и за секакви терени да можеш да возиш и на сите да бидеш брз земи си крос цикл.Toa се роад бајк само со поголеми гуми и со некои други мали измени со кои што можеш да возиш и на земја.Доброто е што доколку не ти се допадне(а тоа тешко да се случи)можеш во секој момент да ги смениш гумите и да имаш роад.

Речиси никој не ги продава,бидејќи имаат широка намена но пиши на спорти сале дека купуваш крос и можеби ќе начекаш нешто.
Слика како изгледа.
http://cycling-passion.com/wp-content/uploads/2013/08/Pinarello-FCX-Disc-2014.jpg

По италија,германија и швајцарија се возат многу,дури и специјални натпревари има

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #3498 на: 10 Април 2016, 18:59:44 pm »
Абе јас сум повеќе за роад ама мтб или нешто измеѓу доаѓа во предвид како што рече zeroSignal за нашите патишта-калдрми :D
Баш се прашував шо се тие хибриди што ги гледав по страни еве сега знам или таков ќе барам или предлогот од malinamamun, тоа би било идеално решение но верувам дека тие се и малку поскапи?
Баш овој примерот од сликата ми изгледа екстра, malinamamun некој линк или контакт од продавница кај нас што имаат вакви модели?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #3499 на: 10 Април 2016, 20:01:55 pm »
можеш и роад да земеш зависи каде возиш. За на водно на никој не би му препорачал роад. На тој асфалт со гума камен напумпана никако.

Ако возиш некои меѓуградски релации според мене роад, ако сакаш низ град повеке, па водно матка хибрид или мтб

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #3500 на: 10 Април 2016, 20:09:54 pm »
Роад и ф1 болид е исто. Кај што можеш ф1 болид да возиш, таму можеш и роад да возиш.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3501 на: 10 Април 2016, 21:58:58 pm »
А да пробаш да позајмиш еден точак мтб од другар, пријател, и офроуд повози си некоја тура?
После тоа шо знам, полесна ќе ти биди одлуката си велам.

Инаку со мтб можиш и на подолги релации, ама со роуд точак, офроуд не е баш интересно.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #3502 на: 11 Април 2016, 07:29:01 am »
Земи си хибриден. На асфалт е релативно брз, плус може да си го возиш по земја (освен екстремни планински патеки, дупки, камења, итн). Јас имам хибрид (веќе две години) и досега освен редовни сервиси, еден скинат ланец, и три пати лепење гуми ништо не сум поправал (за некои си 10-15 000 километри).
И ако нема да возиш премногу (или не ти треба екстремни перформанси, не си ги троши парите за дискови и гуртни). Vbrake  е доволно.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 197
« Одговори #3503 на: 11 Април 2016, 15:21:44 pm »
Ја би МТБ. Доволно брз за секојдневна употреба, а да можеш ќеифот да си го напраиш offroad.

Да не беше некој од тука на турата за Тисовица вчера? Цел ден на гз неможам да седам :)

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • www.imagine.mk
« Одговори #3504 на: 11 Април 2016, 17:20:44 pm »
Мислење за
МОМА ГТТ 27.5
http://momabikes.com/en/bicicletas/gtt-275-2/

Sent from my HM NOTE 1LTE using Tapatalk

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
« Одговори #3505 на: 11 Април 2016, 17:36:53 pm »
Абе јас сум повеќе за роад ама мтб или нешто измеѓу доаѓа во предвид како што рече zeroSignal за нашите патишта-калдрми :D
Баш се прашував шо се тие хибриди што ги гледав по страни еве сега знам или таков ќе барам или предлогот од malinamamun, тоа би било идеално решение но верувам дека тие се и малку поскапи?
Баш овој примерот од сликата ми изгледа екстра, malinamamun некој линк или контакт од продавница кај нас што имаат вакви модели?
Слушај ме добро.Најдобра опција е Cross(Штом на запад ги возат,веројатно не се глупави луѓето)
Тука луѓево земаат мтб,само оти нивниот другар комшија или роднина имал мтб па да не остане и он покус.
Кога ќе го земат и ќе тргнат нагоре накај водно и ќе сфатат дека некој со 3000 денари стар роад ќе ги  направи партал нагоре тогаш јасно ќе им(ти) стане зашто роад или крос цикл е најдобра варијанта.

Хибрид не би купил во никој случај,бидејќи се губи многу во перформанси за разлика од крос цикл.
За тоа дали е скап провери пиши на спорти сале па можеби и ќе добиеш некоја понуда.НИкогаш не се знае.Пријател така си купи пежо 207.Му реков пиши си на оглас дека бараш убаво(не излупано)пежо и можеби ќе ти јави некој.Два дена потоа доби понуда од некој што ќе одел во странство со 25000 км поминати за цена речиси иста како тие со 250000км.Али треба да пробаш

МТБ и брзина заборави?Едното со друго не оди.Особено не на асфалт или на водно,онаму каде што највеќе и се возат.

« Последно менување: 11 Април 2016, 17:43:13 pm malinamamun »

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
« Одговори #3506 на: 11 Април 2016, 17:48:51 pm »
можеш и роад да земеш зависи каде возиш. За на водно на никој не би му препорачал роад. На тој асфалт со гума камен напумпана никако.

Ако возиш некои меѓуградски релации според мене роад, ако сакаш низ град повеке, па водно матка хибрид или мтб
Си бил некогаш на Водно???
Роад не е за водно,а мтб е? Поголема глупост немам слушнато во животов.
Има луѓе кои денес 3 пати одат од средно до крстот со роад,
Ако ти го искачиш или било кој друг 3 пати во еден ден крстот со мтб,дојди јас гратис ќе ти го дадам точакот.
Луѓе што еднаш го искачуваат душа им излага

20-30 минути е разлика најмалку помеѓу роад и мтб на водно,а за уморот и да не правиме муабет.
мтб е трактор кој не е за асфалт,а за до крстот па ич.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
« Одговори #3507 на: 11 Април 2016, 17:49:44 pm »
Мислење за
МОМА ГТТ 27.5
http://momabikes.com/en/bicicletas/gtt-275-2/

Sent from my HM NOTE 1LTE using Tapatalk

Прескапо.

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379
« Одговори #3508 на: 11 Април 2016, 18:00:12 pm »
Me zamisli i mene malinamamun za cross cycle.Stvarno najdobar izbor e crosscycle
Jas doma imam i mountain bike i road,
Prvo kupiv mountain-mtb pa pred 1 godina i road.mtb ne go ni vozam od koga go imam road.
mnogu e pobrz road,a toa deka ne odi na vodno toa treba nekoj pshijatar obavezno da poseti.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • www.imagine.mk
« Одговори #3509 на: 11 Април 2016, 18:02:00 pm »
Линкот што го ставив е за пример цената не е таа го најдов 'половен' (скоро нов) со добра цена но не ми прави ќеф некако мтб сепак изгледа ќе одам на роад или крос.
Ако има некој заинтерсиран за МОМАТА нека ми пише порака.

malinamamun не знам дали пропуштив нешто ама да ми кажеш некоја информација повеќе за "спорти сале" некој линк или нешто? Исто така некоја препорака каде на др место да барам крос?