Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1062373 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Велосипед
« Одговори #2400 на: 23 Август 2014, 20:14:02 pm »
Ја би зел SPD за мојот точак само за скокање :) И нормално, кога ќе земам некој точак што е срамота да го возиш без SPD.
Само напред Дики, осеќам за брзо време ќе го одраснеш точакот. :)

SPD е добро од повеќе аспекти, не само ради скокање:

1. Возиш во точно одредена позија каде што треба да си (ова дури се наместиш како треба ти се е*а мамата, ама кога ќе се наместиш стварно е добро).

2. Постабилен си на спуст (не ти рипаат нозете од педали, поготово на каменит терен)

3. Подобро притискаш и ја распределуваш силата на педали

4. Како што туркаш, така и влечеш, автоматски подобро возиш.

Секој точак што се вози повеќе од по леб и на кафе, заслужува да се вози со SPD и со патики за возење точак.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2401 на: 23 Август 2014, 20:23:24 pm »

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #2402 на: 23 Август 2014, 22:36:55 pm »
Еден апдејт со педалите..денес возев доста ги поднаучив и се суепр. Само сватив дека левата нога ја вадам без никаков проблм а десната со многу мака, требаше да правам unreal физички потези за мене. И дури сега вечерва ми текна да ги подместам малце клитовите и сеа е супер :D
Уште едно големо Фала до Крел за се :) и за патиките и за педалите и за многуте совети :)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2403 на: 23 Август 2014, 23:31:56 pm »
Клитовите ќе ги наместиш уште поубаво со тек на време, намерно вчера не чепкав таму зашто нема поента уште не знаеш што сакаш :) Ќе ги навикнеш топ ќе ти биде.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17845
« Одговори #2404 на: 24 Август 2014, 01:39:13 am »
Со SPD движењата на нозете додека притискаат на педали се перфектни кружни движења, додека без SPD завегуваат во мали елипси и со тоа се губи ефикасност. Барем јас така сфаќам.

А тоа со "леб и на кафе", стварно незгодно ќе ми биде педалите и патиките да коштаат дупло од точакот :) :) Затоа викам дека со првата посериозна машина обавезно ќе ви се придружам во clipless друштвото. :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2405 на: 24 Август 2014, 08:05:52 am »
Со SPD движењата на нозете додека притискаат на педали се перфектни кружни движења, додека без SPD завегуваат во мали елипси и со тоа се губи ефикасност. Барем јас така сфаќам.

А тоа со "леб и на кафе", стварно незгодно ќе ми биде педалите и патиките да коштаат дупло од точакот :) :) Затоа викам дека со првата посериозна машина обавезно ќе ви се придружам во clipless друштвото. :)

Па не баш. Кај педалите со голем float како CrankBrothers Или Time, пак имаш слобода на движење во нозете, односно не си до толку цврсто фиксиран (не чини тоа, страдаат колена и сакаш да имаш мала можност да се подесиш во твоето педалирање), и имаш одреден агол што си слободен (и ако сакаш пак можеш да правиш погрешни вртења, ама се трудиш да педалираш правилно).

Ама па позицијата ти е дефинирана, како што кажав можеш и да влечеш и да буткаш на педалите, и самиот трансфер на сила е подобар ради покрутите патики, и што вртиш педали позицониран во оној дел каде највеќе од силата пренесуваш.

Инаку сериозните машини доаѓаат без педали, односно треба да се докупат :)

Зашто ти не почнеш прво од SPD педали/патики, па после тоа само машината сериозна? :) На секој точак ќе се подобрат перформансите со SPD во однос на обични педали, нема врска колку чини. Или барем пробај пар денови чисто да видиш од прво лице како изгледа.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2406 на: 24 Август 2014, 11:02:33 am »
Ова ми се врти у глава у пм :)

Алфисти, кој од овие два повеќе ви се допаѓа? Баш ме интересира :)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30269
    • CARclub.mk
« Одговори #2407 на: 24 Август 2014, 11:10:27 am »
Не се разбирам ич.

На изглед, вториот.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2408 на: 24 Август 2014, 11:12:47 am »
Не се разбирам ич.

На изглед, вториот.

На прва и мене вториот ми се бендисуваше повеќе, ама како ги гледам ко да почнува првиот.

Со перформанси треба да се тука некаде, ама имаат различен маркетинг и пристап. Првиот е Hard Core (имаат доста соработувано со Ferrari пошто се у комшии), вториот е малку повеќе шминка (Соработуваат со Јагуар, ама мислам дека е тоа сами маркетинг не соработка ко првиве со Ферари).

Алфисти? :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2409 на: 24 Август 2014, 11:18:59 am »
Првиот.

Ако не знаеше дека се во соработка со Ferrari, пак првиот, или ради што е со Ferrari гени во него? :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2410 на: 24 Август 2014, 11:24:34 am »
Алфисти ќе одат на Пинарело, кое уствари е Алфа/Масерати во вело-светот.
Јас иако Алфиста, доколку дозволува буџетот, би одел на Colnago, Ferrari во вело-светот. Секој маж кој се смета за страствен љубител на велосипеди, еднаш во животот треба да извози Colnago.

Во поглед на дизајн, искрено C59 ми се допаѓа повеќе од C60 иако навидум делуваат слични. Ако евентуално се одлучиш за Dogma F8, обавезно Campagnolo група - уствари си знаеш :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44594
  • Il Moderatore
« Одговори #2411 на: 24 Август 2014, 11:30:21 am »
Првиот.

Ако не знаеше дека се во соработка со Ferrari, пак првиот, или ради што е со Ferrari гени во него? :)
Од мобилен сум, само ги видов, првиот е  по хц, вториот е за низ дебармаало
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2412 на: 24 Август 2014, 11:37:20 am »
Све што има Ферари гени во себе е џабе да му читаш спецификации. :)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #2413 на: 24 Август 2014, 11:39:01 am »
@onak, тоа е при купување на велосипед од Вучко, при овој избор и те како играат уште елемнти

Искрено Пинарелото ми е некако по шмекерски и се тоа, арно ама Колнагово ми е по сериозно, елегантно и заради таа своја убавина ја би Colnago-то. Стварно незнам зашто, пошто Пинарелото е најсекси дизајнче што сум го видел, ама ипак ова другово има посебна убавина.

А знам во една прилика имаш кажано дека не би ти било лошо и за вакво нешто:

Или ипак ова поред другиве два не доаѓа у обзир?

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16765
  • Keep it 100
« Одговори #2414 на: 24 Август 2014, 13:25:18 pm »
Ова ми се врти у глава у пм :)

Алфисти, кој од овие два повеќе ви се допаѓа? Баш ме интересира :)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Не сум алфиста, али би го избрал вториот велосипед со боите од првиот. ;D