Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140401 пати)

Отсутен Zizi

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 204
Одг: Велосипед
« Одговори #5490 на: 19 Јули 2019, 16:55:47 pm »
Tourney и 29.000 ден некако не ми идат во иста реченица. За 30.000 јас зедов точак со фул деоре.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Половен или нов?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #5491 на: 19 Јули 2019, 17:44:05 pm »
Subvencii njama, traat 3-4h

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #5492 на: 19 Јули 2019, 17:47:48 pm »
Tourney и 29.000 ден некако не ми идат во иста реченица. За 30.000 јас зедов точак со фул деоре.

Половен или нов?
Нов

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #5493 на: 19 Јули 2019, 18:01:55 pm »
Jas imav mehanicki diskovi i ne kocea dobro. V-brake so pakni od 300 denari kocat mnoogu podobro. Potoa kupiv cool-stop pakni (950 denari od disk) za da koci kolku tolku podobro. Problemot e sto treba mnogu silno da stegas na kocnicata za da koci podobro, a na hidraulicni kocnici mnogu pomalku treba steganje i kocat scetlosni godini podobro.

Do tie pati baraj V-brake i nemas maka.

Или ти беа мрсни, или несоодветно штеловани. За разлика од хидрауличните каде двете пакни притискаат на дискот, кај механичките само едната е подвижна и дискот го притиска на другата. Тука финтата е да се штелова таа неподвижната поблиску до дискот како се троши.
Sajlite isto taka trebit da se dobri i podmackani, hhs 5000 e najdobro shto sum sretnal do sega za sajli i lanci (i sve shto mrda) mackanje.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5494 на: 19 Јули 2019, 19:34:53 pm »
Да почнеме со ред.

Механички диск кочници:
  • Механички диск кочници се нешто кое јас не го препорачувам на луѓе кои сакаат само да се качат и да возат. За жал, механичките диск кочници (освен 2 модели на пазарот) функционираат со тоа што само едната страна на шепата се придвижува, другата стои фиксно на место.
    Поради ова, сопственикот на точакот или ќе мора константно* сам да врши подесување на шепите за идеално кочење и идеален 'reach' на рачката за кочење, или ќе мора да го носи во сервис точакот.
    *константно = 350-400 километри, @kalimero е голем човек, па можда и почесто.
  • Механички диск кочници, за да кочат како што треба, мора да се спарени со рачки за кочење со соодветен 'pull ratio', односно должина на сајла која се влече при притискање на рачката. Овој момент не се запазува кај поефтините точаци од причина што специфичните рачки се поскапи.
  • Механичките диск кочници, да не се сфатиме погрешно, кочат, и тоа добро, ако горенаведените услови се исполнети.
Тип на велосипед за во град:
Лесно е да се каже само „точак е точак“, и би сакал да е така, ама не е:
  • MTB точаците имаат дијаметрално различна геометрија на рамот од точаци наменети за градско возење. Кај MTB позицијата на седење е кон напред, навален си кон предниот дел на точакот, како сакаш подесувај го.
  • Кај наменски градски велосипед, возачот седи далеку поисправен при што имаш поголема удобност, не ти се лепи облеката за (евентуално) испотениот грб поради што си исправен, и генерално е многу попријатен за справување со градски тротоари и нерамнини.

Предлози:
  • Иако немаат диск кочници, следниве велосипеди се комплетно опремени за градско возење: динамо во предна главина кое ги напојува двете светла, заден багажник за ранец или детско седиште, градски гуми со заштита од дупнување, исправена геометрија пријатна за низ град, и така натаму:
    - https://nomadmobility.mk/product/raise-rt4/
    - https://nomadmobility.mk/product/square-trekking-1-al/

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #5495 на: 19 Јули 2019, 19:48:27 pm »
Стар е огласов, не знам дали уште е валиден, но вреди да се ѕирне - http://forum.carclub.mk/index.php/topic,22771.msg1040943.html#msg1040943

Specialized Crosstrail XL.

Кога веќе даваш 25.000, овој сигурно со попуст толку ќе дојде, ем субвенции ако уште има.

https://pro-sport.com.mk/product/specialized/hybrid/crosstrail-mechanical-disc/

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас го имам стариот модел, со овични кочници, Зеро малце поновиот, сите презадоволни.
За на Водно и низ град ми е супер.

Точно, јас си го возам редовно мојот. Проквичуваат кочниците од време на време и ми одат на нерви, ама па кул ми изгледаат дисковите. Супер е. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5496 на: 19 Јули 2019, 20:12:31 pm »
Да почнеме со ред.

Механички диск кочници:
  • Механички диск кочници се нешто кое јас не го препорачувам на луѓе кои сакаат само да се качат и да возат. За жал, механичките диск кочници (освен 2 модели на пазарот) функционираат со тоа што само едната страна на шепата се придвижува, другата стои фиксно на место.
    Поради ова, сопственикот на точакот или ќе мора константно* сам да врши подесување на шепите за идеално кочење и идеален 'reach' на рачката за кочење, или ќе мора да го носи во сервис точакот.
    *константно = 350-400 километри, @kalimero е голем човек, па можда и почесто.
  • Механички диск кочници, за да кочат како што треба, мора да се спарени со рачки за кочење со соодветен 'pull ratio', односно должина на сајла која се влече при притискање на рачката. Овој момент не се запазува кај поефтините точаци од причина што специфичните рачки се поскапи.
  • Механичките диск кочници, да не се сфатиме погрешно, кочат, и тоа добро, ако горенаведените услови се исполнети.
Тип на велосипед за во град:
Лесно е да се каже само „точак е точак“, и би сакал да е така, ама не е:
  • MTB точаците имаат дијаметрално различна геометрија на рамот од точаци наменети за градско возење. Кај MTB позицијата на седење е кон напред, навален си кон предниот дел на точакот, како сакаш подесувај го.
  • Кај наменски градски велосипед, возачот седи далеку поисправен при што имаш поголема удобност, не ти се лепи облеката за (евентуално) испотениот грб поради што си исправен, и генерално е многу попријатен за справување со градски тротоари и нерамнини.

Предлози:
  • Иако немаат диск кочници, следниве велосипеди се комплетно опремени за градско возење: динамо во предна главина кое ги напојува двете светла, заден багажник за ранец или детско седиште, градски гуми со заштита од дупнување, исправена геометрија пријатна за низ град, и така натаму:
    - https://nomadmobility.mk/product/raise-rt4/
    - https://nomadmobility.mk/product/square-trekking-1-al/
Прекрасен предлог. Откога седнав на поисправен точак неможам да замислам ниски рачки. Класи поудобно седење.

Далеку од удобно се разбира, сепак е точак, ама поудобно од рамни рачки каде-каде.

Јас би вакво нешто искрено.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5497 на: 19 Јули 2019, 22:02:49 pm »
Јас имам Avid BB5, проста и одлична механичка кочница. Да, треба малце внимание при штелање но „простотата“ е предност во случајов. Ни воздух, ни глицерини, ни скупотија... Единствено нешто што ќе напраам е следниот пат предната да ја сменам со 180 или 210, пошто малце ми се загрева при агресивно возење, па има fade. Само внимание при штелка, а не е тешка штелката, и кочниците се "spot on".
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
« Одговори #5498 на: 19 Јули 2019, 22:08:17 pm »
Јас имам Avid BB5, проста и одлична механичка кочница. Да, треба малце внимание при штелање но „простотата“ е предност во случајов. Ни воздух, ни глицерини, ни скупотија... Единствено нешто што ќе напраам е следниот пат предната да ја сменам со 180 или 210, пошто малце ми се загрева при агресивно возење, па има fade. Само внимание при штелка, а не е тешка штелката, и кочниците се "spot on".
Avid BB5 е еден од единствените два модели на механички кочници што работат како што треба, се друго е 6 класи полошо.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5499 на: 19 Јули 2019, 22:26:33 pm »
Avid BB5 е еден од единствените два модели на механички кочници што работат како што треба, се друго е 6 класи полошо.

BB5, BB7, и TRP Spyke и Spyre моделите, кои се единствените механички кочници за масовна употреба на кои им се мрдаат и двете страни (како кај хидрауликата). И Шимано ваљда има некој модел океј, ама јас не би.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1900
« Одговори #5500 на: 20 Јули 2019, 09:40:31 am »
@MartinAlfista  фала ти на објаснувањето, вчера бев до Про Спорт и во голем од ова ти што си го пишал ме советуваа и таму.

Скоро и да бев решен денес веќе да одлучам и да купам еден од точаците, се тоа беше од гледање на нет.
Вчера бев до Про Спорт и видов уствари дека на лице место и на нет е сосема различно.
Од точаков  https://pro-sport.com.mk/product/specialized/hybrid/crosstrail-mechanical-disc/  немаа со ХЛ рам, така да одма отпадна.
Пробав други МТБ модели од кој имаше ХЛ рам за да и јас а и продавачот утврди дека мене и ХЛ рам ми е мал и плус седењето на МТБ точак не ми се допаѓа, несакам да сум толку навален напред.
Ме советуваа да земам ХХЛ рам, ми кажаа и од кој модел ама тоа тек во Септември ќе стигне и ќе биде 36.000 ден.
Поради мојата тежина од 120кг ме советуваа да земам хидраулични кочници, не дека другите нема да кочат ама ако сакам малку поагресивно да возам посигурен ќе сум со хидраулични пред се поради тежината.
Се изненадив колку ми беше неудобно седењето, јас и сега го имам истото седење само на помал рам.
Ми се избистри малку главата и се решив сега убаво да разгледам и да пробам, ќе купам тоа што ќе ми одговара.
Денес ако стигнам ќе одам до Велосипед.мк и до Вело Спринт (овие во маало ми се).
Решен сум и ќе најдам голем точак со соодветно седење.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5501 на: 20 Јули 2019, 09:46:52 am »
Не сум убеден дека би ја платил екстра тарифата за хидраулика, и дека тоа треба да биде пресудно за избор на точак. Повеќе би ги дал тие пари (доколку сум решил да ги давам) за полесен и поцврст рам, или поасален амортизер.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5502 на: 20 Јули 2019, 09:47:33 am »
Ми се допаѓа муабетот за ХХЛ рам, како што и иницијално ти напоменав. И поисправена положба. Многу се ретки ХХЛ кај нас реално, а нацијава на Балканов е бајаги повисока од просекот.

П.С. хидраулика нема потреба според мене, само нормален Вбрејк. На сите тестови ќе увидиш дека е одличен. Слабоста му е во кал - нешто кое тебе не те интересира за ваков точак. Барем мое мислење.

@симо требало во клипчето и вбрејк да стават, ќе ги попарел. Зошто кочи на "диск" со 4 пати поголем дијаметар и нема трансфер на сила на сопирање низ предмети, туку мање-више ја сопира 2цм од гумата.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5503 на: 20 Јули 2019, 10:03:06 am »
Па уште кога ќе спариш в-брејк и хидраулика.

Тука настанува магијата наречена Magura.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1900
« Одговори #5504 на: 20 Јули 2019, 10:06:17 am »
Не сум убеден дека би ја платил екстра тарифата за хидраулика, и дека тоа треба да биде пресудно за избор на точак. Повеќе би ги дал тие пари (доколку сум решил да ги давам) за полесен и поцврст рам, или поасален амортизер.

Не не, не дека јас се фатив како слеп за стап дека мора хидраулика, прво мора да седам во положба и висина како јас што сакам, значи да го најдам моделот и димензијата на рамот. Опремата после.

Сестра ми која е прилично висока како за женско има Капироло женски градски точак, има феноменална положба на седење, премногу ипсравено можеби за подолго возење ама па подобро така отколку виснат напред како на МТБ.