Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1015147 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Велосипед
« Одговори #4605 на: 27 Март 2018, 13:07:19 pm »
бидонов најпаметна работа ти е, не знаев дека постоело и таква опција

Не мора ни да купуваш наменски, само искористи некој ефтин бидон со голем отвор, и бутај ствари внатре. :)

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #4606 на: 28 Март 2018, 11:52:54 am »
Се подновив со POLAR точаче од бикемаркет. За рекреација мислам дека и поише од добар ќе ми биде. Иначе планирано ми беше да идам до Врање да земам Capriolo , ги исконтактирав ми кажаа дека има и поврат на ддв, али прошла недела ме фати грипот и одложив па во меѓувреме ми улета екстра понуда од bikemarket.mk.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 314
  • МАЗДАШ
« Одговори #4607 на: 03 Април 2018, 12:51:01 pm »
Препорака на велосипер од 250-300евра било тука од кај нас или негде од соседство?
И второ прашање , дали ми држи вода логикава декa подобро е да се земе велсипед со дискови како систем за кочење?
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #4608 на: 03 Април 2018, 13:02:30 pm »
Препорака на велосипер од 250-300евра било тука од кај нас или негде од соседство?
И второ прашање , дали ми држи вода логикава декa подобро е да се земе велсипед со хидраулични дискови како систем за кочење?

Ако гласи вака прашањето, да. Ако наместо хидраулични ставиме механички, тогаш одговорот е дефинитивно не.
Полека се стабилизираат цените на половни велосипеди бидејќи се презаситува пазарот и можеш да најдеш сосема океј половњак, до 2-3 години стар и со многу преостанати километри во него за 320-340 евра.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4609 на: 03 Април 2018, 13:21:53 pm »
Јас возам механички AVID bb5, досега сум задоволен. Малце треба „фиддлинг“ околу штелањето, ама еднаш кога ќе научиш како, после си кочат беспрекорно. Дури и некако модулацијата на кочење преку сајла ми е подобра отколку на (доста поскапи) хидраулични што сум ги пробал. Со хидраулични добиваш „пердув лесни“, што мене баш не ми се допаѓа, а можда е и ствар на навика, што знам...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #4610 на: 03 Април 2018, 13:31:04 pm »
Јас возам механички AVID bb5, досега сум задоволен. Малце треба „фиддлинг“ околу штелањето, ама еднаш кога ќе научиш како, после си кочат беспрекорно. Дури и некако модулацијата на кочење преку сајла ми е подобра отколку на (доста поскапи) хидраулични што сум ги пробал. Со хидраулични добиваш „пердув лесни“, што мене баш не ми се допаѓа, а можда е и ствар на навика, што знам...

Ти возиш едни од најдобрите механички кочници на пазарот, кои во никој случај не се вградуваат во точаци од 250-350 евра. :) Avid BB5, BB7 и TRP Spyre (двоклипна, слична конструкција како хидро кочница) се единствените механички кочници што вредат, ама се огин скупи.

Леснотијата при кочење е тоа што се бара при возење на mountain bike. При долги и медиум спустови, тврда кочница премногу ги замара прстите и дланките. Во првиот дел од спустот тргаш со еден прст на кочница, во вториот веќе си приморан да вметнеш и втор прст (ова звучи како секс активност, нели ;D), додека во понатамошниот дел од спустот веќе си во "holding on for dear life" фазон, ако имаш тврда механичка кочница.

Бонус недостаток е константната потреба од штелка ако сакаш да кочат како што треба.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #4611 на: 03 Април 2018, 13:38:36 pm »
Се подновив со POLAR точаче од бикемаркет. За рекреација мислам дека и поише од добар ќе ми биде. Иначе планирано ми беше да идам до Врање да земам Capriolo , ги исконтактирав ми кажаа дека има и поврат на ддв, али прошла недела ме фати грипот и одложив па во меѓувреме ми улета екстра понуда од bikemarket.mk.

Го гледав потполно истиот. 22900 е на страната.

Во Србија http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Bicikli/City%20-%20Treking%20bicikli/BICIKL-POLAR-FORESTER-PRO-CRNO-ZELENI-2015/17933/  е 22400 што не е голема разлика.

Capriolo-то е стварно добро, а гледам нешто слично е. Со повраток на ДДВ испаѓа 12934 денари, што е смешна сума за ваков точак. Ене каде е Врање, а можеби вршат и испорака до Прешево :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4612 на: 03 Април 2018, 13:41:04 pm »
Ти возиш едни од најдобрите механички кочници на пазарот, кои во никој случај не се вградуваат во точаци од 250-350 евра. :)
За точак 200-250е, само асални V-brake и чао џаци! Све друго е скупо.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4613 на: 03 Април 2018, 13:42:26 pm »
Не се толку страшни механичките, само добра подебела сајла, и нема шо да се расипи, од прегревање не страдаат, воздух не примаат.

А тоа со рацете мартине на подолги спустови не ти држи вода, теретски е така, ама практично не. Разлика ќе има само ако си возел механика, па се префрлиш на хидраулика и отпрвин дупло можи можош да издржиш, ама после ќе си легни прстот на брашното, и пак исто. Уствари со хидраулика не можиш подолги спустови да тераш, ќе загреј глицеринот, сајлата гајле нема. :P

Инаку шо ти фаќа око тоа, и солиден в-брејк кочи солидно, а за 350евра има и по некој добар со дискови на старо  :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #4614 на: 03 Април 2018, 13:47:50 pm »
Кажете такви добри точаци за 350 евра :)

• Сениор
« Одговори #4615 на: 03 Април 2018, 13:53:30 pm »
https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/focus-black-forest-29er-10

Не знам кој ти е критериумот за добар точак ама според мене овој погоре е солиден.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #4616 на: 03 Април 2018, 13:57:28 pm »
А тоа со рацете мартине на подолги спустови не ти држи вода, теретски е така, ама практично не. Разлика ќе има само ако си возел механика, па се префрлиш на хидраулика и отпрвин дупло можи можош да издржиш, ама после ќе си легни прстот на брашното, и пак исто. Уствари со хидраулика не можиш подолги спустови да тераш, ќе загреј глицеринот, сајлата гајле нема. :P

Ех, не ми држело вода... Ти барем си по точациве, а први април замина пред два дена, не е време за заебавање. ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4617 на: 03 Април 2018, 14:03:40 pm »
Де, де... небитно... битното беше дека и механичка диск кочница ќе си збрка работа ако е асална и асално наштелана.

• Сениор
« Одговори #4618 на: 03 Април 2018, 14:05:49 pm »
Да, само што механичка кочница нема доволно силна колку што има хидраулична.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #4619 на: 03 Април 2018, 14:06:12 pm »
Јас само ќе се убацам во муабетот со еден совет што ми го дадоа мене кога купував точак - ако не планирате да возите по планини, не купувајте mountain bike. Градски точак (како тој на @Gabau ), евентуално хибрид некаков е многу, многу подобра варијанта.