Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2219571 пати)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #7995 на: 24 Април 2014, 10:12:18 am »
 е сеа која е разликата до 9 на автопат.......

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7996 на: 24 Април 2014, 10:58:39 am »
Јас со Фокусот имав просек 8 градска по борд во Орлеан. 6.5 просек, претежно возена на отворен пат. 6,5 градска, само фаланга стајл!

Далеку од Фаланга стајл, мноогу далеку.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7997 на: 24 Април 2014, 11:31:20 am »
Да не се вработи како шофер бре Онак многу вожња е ова за два дена  ;D ?

за 1 ден, поточно не е ни 1 ден туку 14 саати...
Значи го изруга, го изруга, го изруга дизелот, па тек после дојдовме до некои објективни заклучоци.

1. Не знаеш колку точно е резервоарот - од едноставната причина што никогаш не си го наполнил од почеток до крај. По индикатор не можеш на скоро никоја кола да знаеш точно колку е полн (или празен) - пошто индикаторите не можат да бидат најпрецизни. Си приметил дека првата половина на скоро секоја кола трае (измислувам) 300 километри, а втората половина 200 километри? Или, рецимо на плин - првото сијаличе трае 200 километри, вторите две се празнат заедно за 200 километри?

2. Се жалиш дека потрошил скоро 9 литри на 100 километри (и си изненаден како можел толку да потроши, итн, итн, итн), а после тоа кажуваш дека си го цедел и дека потрошувачката е до тебе. Значи потрошувачката е до тебе. Колата си работи најнормално (мада, со пројдени 143.000 километри, можно е да е малку зголемена просечната потрошувачка) - високата потрошувачка била исклучиво до тебе. Како јас пројдов 2500 километри со просечна брзина од 120 на саат (што значи 160 на автопат) и неколку излети до VMAX (по GPS) со просечна потрошувачка од 5.4 литри на 100 километри?

3. За прегледноста, комфорот, итн, нема да коментирам. 140.000 км не се малку, а прашање е дали на колата подвозјето и било во добра состојба. Комфор е субјективна работа (и зависи од многу услови, мене ми се препумпани гумите на Голфот у моментов, па као кочија е малку), а прегледност зависи од правилно позиционирање на возачко седиште.

Да прочита некој, ќе те сфати сериозно, ќе си помисли дека стварно 1.8-литарски дизел троши 9 литра на отворено.

P.S. Морам да се надоврзам на прашање што ме праша еден член на форумов вчера - како човек што вози нова кола, и што редовно има можност да вози различни нови коли, како го доживувам возењето во кола стара 17 години - и мојот одговор беше во насока на тоа дека староста на возилото не игра никаква улога - игра улога одржувањето и генералната состојба на колата. Може кола 3 години стара да биде срање (бидејќи ти спомна дека као Ц-Максов бил нов, 3 години), а може и кола стара 17 години да биде одлична.

И искрено (и ништо лично), не си ми репер за комфор и квалитетно држење на кола. Ти не убедуваше дека твоето старо Волво имало одлични амортизери, а кога одевме од Берово према Струмица гледавме пола метар (најмалку) вертикално движење на задниот дел на Волвото.

1. да, незнам колку собира резервоарот и ако бушавмеган не постираше сеуште немаше да знаам и ич не немам мука во главата нити пак ке имав ако не знаев... мора ли да се фаќаш за се?

2. прво и основно, направив паралела помеѓу 2 различни возила со исти стил на возење. сите коли така ги возам. неможам да се влечам како полжав, немам нерви за тоа, а ни време. ако возев по знаци или по ПС како некој милува да каже, ке се вратев дома веројатно околу 3 саат сабајле... значи посочив колку потроши тој мотор, на таа кола компаративно со некое друго, во слуќајов со моето волво и сеуште стојам на есапот дека ако идев со 35% потешко возило и исто толку поголем (во литри) мотор ама бензинец на плин ке уштедев пари за една штека цигари од фришоп. она што ме нервира е компарирање помегу реална потрошња и фабрички декларирана потрошња.. јас така возам и тоа е тоа.. кај мене колата толку потроши наспроти други коли кои не потрошиле толку... не е го и братот со ганц новиот фокус, кој го возат исто како фалнга, во град неможе да го спуштат под 7. значи сите знаеме кога ке кажеме фалнга стајл возење што значи... и ти лично си напишал повеке пати дека ако треба да потроши колата повеке нека потроши, но така нема никад да возиш само за да заштедиш некое литро...

3. на колата подвозјето е во тип топ форма. не и фали ама баш ништо. на секои 15.000 километри иде на редовен сервис кај што се проверува од А до Ш и се мења по потреба. знам кој ја поседува (а не ја вози)... и ја знам колата од моментот кога имаше 00000 километри... и понатаму стојам до тоа дека на поголеми брзини, возилото не е стабилно воопшто... дури и во неколку наврати, во некои ситуации ме исплаши, повторувам возејки потполно исто како што возам секогаш (над лимитот и малку поагерсивно).. и да, немој сега да ми рече некој дека волвото е нормално да е постабилно, бидејки е потешко, поголемо, поголемо осовинско растојание дрн дрн дрн... точно тоа и јас го реков и мислев...

4. и за крај, дали сум ти репер на тебе или на некој друг, ич не ми чуе на онак џуниор.. кој сака нека верува кој несака немора. немам намера да се објаснувам со никого за ништо. тоа што сум ти предизвик во последно време да контраш со мене е релативно чудна работа, како не си наоѓаш предизвик во некој друг туку моите постови ти се предизвик...

5. до кога ке ги спомнуваш ебаните амортизери од моето бившо волво? главен проблем на тие амортизери (и лулањето ке не беше пола метро туку 20-25 сантими одприлика) беа додадените подизачи на спиралата.  мојата желба од позади да биде по високо заради товарање... но сега тоа волво е бившо и таа грешка нема да ја повторам и со ова, иако подизачите се кај мене сеуште

единствено со тебе се сложувам околу одржувањето и тоа дали старо редовно одржувано возило или ново возило би било избор нечив како одлука каква кола-возило да има...

п.с. за неколку саати ке можам да ја потврдам потрошњава.. ке имам извозено уште 450 км одпилика...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #7998 на: 24 Април 2014, 12:55:49 pm »
Не е дека си ми ти предизвик. Секогаш ќе ми бидат предизвик работи кои се напишани кои немаат никаква допирна точка со реалност и реална експлоатација.

Дискусијата за потрошувачката на Фордот се сведува на тоа дека ти не знаеш да возиш дизел, односно не знаеш да го возиш правилно. Ако го возиш исто како што возиш бензинец (плинаш) атмосферец, тогаш таму е грешката.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #7999 на: 24 Април 2014, 13:20:12 pm »
пошто незнаев како ке дува ветерот и како и кај ке се иде, морав да бидам спремен. имав буџет од 300 евра за гориво. значи еднаш го наполнив и 4 пати го дополнував. прво го наполнив во скопје, пред тргање во гевгелија го дополнив до таван. во пефкохори пак го дополнив до таван. втор пат во пефкохори (трето дополнување) пак до таван (пумпашот малку чудно ме гледаше) и кога стигнав во скопје пак до таван.

со последното дополнување во скопје, израчунав дека точно 96 литри нафта се потрошени за да се поминат 1072 километри. т.е. за малку и рамно 9 потрошња.

Дали во тие 96 литри нафта е вклучено и првото полнење во Скопје?

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #8000 на: 24 Април 2014, 13:33:23 pm »
Da kazese 8.9 litra vo grad bi ti veruval 100% Ama ova si trebal da vozis 160 celo vreme i na naplatna rampa i na Makedonsko-grcka granica so 160 bez zastanuvanje :) no ne velam deka ne e nevozmozno 8.9 Najdobro za clenovite na forumot da se uverat e reset na bord od start i koga ke zavrsis so voznja slikni 2 pati, edna slika so pominati km a druga prosecna potrosuvacka i gotovo kraj na prikaskite. Ova so merenje so benziski a ne znaes kolku sobira rezervoarot ne e verodostojno za poveketo clenovi.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #8001 на: 24 Април 2014, 14:01:26 pm »
А никој не го праша колку бил товарен и колку луѓе биле во колата :)

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #8002 на: 24 Април 2014, 14:15:48 pm »
Потрошувачката ако е мерена од чеп до чеп, битно е колку km е поминато со таа нафта, запремнината на резервоарот не игра никаква улога. Татко ми со голф 5 1.9 tdi 105ks на релација Подгорица-Скопје според борд никогаш не беше испод 8,5l, рекорд му беше 11l.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8003 на: 24 Април 2014, 14:20:49 pm »
Скопје - Битола - Патра - Атина - Гевгелија - Скопје, без никакво пазење, низ грчка крузконтролот закован на 135 км/ч (според гпс) на дозволени 130, просечна брзина над 100, 5.5 л/100 км

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #8004 на: 24 Април 2014, 14:35:31 pm »
Па ти си манијак. Како си можел 5 над ограничување да возиш. Треба возачката да ти се одземе подитно. По брза постапка. Претставуваш опасност за сите околу тебе.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #8005 на: 24 Април 2014, 14:36:37 pm »
@Filipv одлична потрошувачка и доста реална за дизел
Онак чим кажуваш на 4000 рпм го немало моторот очигледно си возел нон стоп 180-200 пошто на 4000 во 5та толку и оди колата и незнам колку сакаш да ти врти повеќе од тоа... а ако мислеше за другите брзини не верувам дека на отворен пат повеќе од 5 пати си имал потреба да прешалташ во 4та и тоа само на некои делници така да муабетов ти е доџи ми вечерас и никад више :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8006 на: 24 Април 2014, 14:36:45 pm »
Па ти си манијак. Како си можел 5 над ограничување да возиш. Треба возачката да ти се одземе подитно. По брза постапка. Претставуваш опасност за сите околу тебе.

и тоа со жена и деца унутра!  :o

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #8007 на: 24 Април 2014, 14:44:50 pm »
370 километри 20грацка/350 отоврено со 25 литри плин или во превод 6.75л со чинвечентото

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #8008 на: 24 Април 2014, 14:52:01 pm »
Поминати ХХХ километри од Горношупени до Долнодупени, и при тоа потрошени ХХ литри дизел гориво. Се на се одличен резултат и сум презадоволен !!!!

Тролололололо

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #8009 на: 24 Април 2014, 14:58:21 pm »
е како толку си потрошил ? :D :D :D