Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2216435 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #7980 на: 24 Април 2014, 00:31:28 am »
на Онак неможе да му се верува! :)))

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7981 на: 24 Април 2014, 00:34:18 am »
е па немораш де... никој не те тера... увек има некој неверен томо..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #7982 на: 24 Април 2014, 00:35:50 am »
слики бате,слики ;)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #7983 на: 24 Април 2014, 00:36:34 am »
до сега 3 неверни тома спрема ниеден верен, дефинитивно на Онак неможе да му се верува! :) :) :)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7984 на: 24 Април 2014, 00:38:33 am »
Тууу се атеисти на форумов...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7985 на: 24 Април 2014, 00:52:54 am »
UJP ke stavi katanec na vrata ako ceka danok od mojata potroshnja na dizel :D

od poodamna sum na gradska voznja so (octaviava 1.6tdi)  sega primetiv bordot veli 5,6 litri trosam, prosecna brzina po bord e 25km/cas ...
ova ke go proveram na rezervar...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7986 на: 24 Април 2014, 00:55:24 am »
@Onak, Ај сеа вака: Отпиши го првото полнење на нафта во Скопје. Почни со првото полнење во Гевгелија и последното до таван во Скопје. И пресметај ја потрошувачата повторно :)

Го имам возено тој мотор (1.8тдци, 115кс) на отворено, околу 4-5.000км 9-10 дена низ Франција, само во Фокус (2009 година), а не во Фокус Ц-Макс. На отворено потрошувачката не помина 6.5л.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7987 на: 24 Април 2014, 01:20:14 am »
@Onak, Ај сеа вака: Отпиши го првото полнење на нафта во Скопје. Почни со првото полнење во Гевгелија и последното до таван во Скопје. И пресметај ја потрошувачата повторно :)

Го имам возено тој мотор (1.8тдци, 115кс) на отворено, околу 4-5.000км 9-10 дена низ Франција, само во Фокус (2009 година), а не во Фокус Ц-Макс. На отворено потрошувачката не помина 6.5л.

првото полнење во скопје не е воопшто калкулирано во потрошњата.... имав шанса да го проверам целиот процес, пошто утре ке идам за србија со истото возило, па затоа го наполнив до грло пак. инаку само ке го оставев како што е и не го пимплам повеке, немаше ни да знам колку е т.е. ке пробав да се раководам според дополнувањата посебно...

јас знам зашто повеке потроши. до мене е.. навикнат сум да извадам обртаи до крај, а дизелот не го сака тоа... верувам дека со малку по релаксирано возење и овој би трошел толку... значи збориме за околу 2 литри разлика на 100.. искрено тоа не ми е некоја фрапантна бројка како разлика но скоро 9 потрошња за возило што незнам кој тука ме убедуваше дека градска трошело 5,5 а отворено и под 5 паѓало... затоа и постирав за него, а за друго баш ме боли стапот...

и ај поздрав, утре ке допишам ако некој нешто праша.. уморен сум, идам да спијам за некоја минута... утре ке треба да се вози пак...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7988 на: 24 Април 2014, 01:26:18 am »
Да не се вработи како шофер бре Онак многу вожња е ова за два дена  ;D ?

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #7989 на: 24 Април 2014, 05:35:21 am »
9 нема да потроши па макар легнал на гаста цело време. И ти си првиот што кажува дека бил нестабилен

Отсутен Suman

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 84
« Одговори #7990 на: 24 Април 2014, 07:39:19 am »
Procitav nekade , zaradi zgolemenata pobaruvacka na dizel, naftenata industrija pred 10tina godini ja smenila molekularnata struktura na gorivoto ( da dobijat poveke dizel vo prerabotkata)
sto rezultira so zgolemena karbonizacija vo sistemot za gorivo i do 4pati. Karbonizacijata na diznite pak rezultira - pogolema potrosuvacka. 

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #7991 на: 24 Април 2014, 08:33:02 am »
Значи го изруга, го изруга, го изруга дизелот, па тек после дојдовме до некои објективни заклучоци.

1. Не знаеш колку точно е резервоарот - од едноставната причина што никогаш не си го наполнил од почеток до крај. По индикатор не можеш на скоро никоја кола да знаеш точно колку е полн (или празен) - пошто индикаторите не можат да бидат најпрецизни. Си приметил дека првата половина на скоро секоја кола трае (измислувам) 300 километри, а втората половина 200 километри? Или, рецимо на плин - првото сијаличе трае 200 километри, вторите две се празнат заедно за 200 километри?

2. Се жалиш дека потрошил скоро 9 литри на 100 километри (и си изненаден како можел толку да потроши, итн, итн, итн), а после тоа кажуваш дека си го цедел и дека потрошувачката е до тебе. Значи потрошувачката е до тебе. Колата си работи најнормално (мада, со пројдени 143.000 километри, можно е да е малку зголемена просечната потрошувачка) - високата потрошувачка била исклучиво до тебе. Како јас пројдов 2500 километри со просечна брзина од 120 на саат (што значи 160 на автопат) и неколку излети до VMAX (по GPS) со просечна потрошувачка од 5.4 литри на 100 километри?

3. За прегледноста, комфорот, итн, нема да коментирам. 140.000 км не се малку, а прашање е дали на колата подвозјето и било во добра состојба. Комфор е субјективна работа (и зависи од многу услови, мене ми се препумпани гумите на Голфот у моментов, па као кочија е малку), а прегледност зависи од правилно позиционирање на возачко седиште.

Да прочита некој, ќе те сфати сериозно, ќе си помисли дека стварно 1.8-литарски дизел троши 9 литра на отворено.

P.S. Морам да се надоврзам на прашање што ме праша еден член на форумов вчера - како човек што вози нова кола, и што редовно има можност да вози различни нови коли, како го доживувам возењето во кола стара 17 години - и мојот одговор беше во насока на тоа дека староста на возилото не игра никаква улога - игра улога одржувањето и генералната состојба на колата. Може кола 3 години стара да биде срање (бидејќи ти спомна дека као Ц-Максов бил нов, 3 години), а може и кола стара 17 години да биде одлична.

И искрено (и ништо лично), не си ми репер за комфор и квалитетно држење на кола. Ти не убедуваше дека твоето старо Волво имало одлични амортизери, а кога одевме од Берово према Струмица гледавме пола метар (најмалку) вертикално движење на задниот дел на Волвото.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7992 на: 24 Април 2014, 08:36:39 am »
Тој мотор во Фокус троши 6.5 градска..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7993 на: 24 Април 2014, 08:38:52 am »
Да, 7 центарски.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7994 на: 24 Април 2014, 09:52:20 am »
Јас со Фокусот имав просек 8 градска по борд во Орлеан. 6.5 просек, претежно возена на отворен пат. 6,5 градска, само фаланга стајл!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.