Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1990389 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #7410 на: 30 Јануари 2014, 10:43:14 am »
Изгледа имаш поголем резервоар. „Малите имаат 45 литри“ (фиеста, ДС3). 1000 ми покажало строго на отворено. Или ептен ако немал време да пресмета точно.

Сакаш да кажеш во град поминуваш 900км со еден резервоар!?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #7411 на: 30 Јануари 2014, 10:45:08 am »
Есапот во темава и на бензинска не е ист. Ама како кој си милува ...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #7412 на: 30 Јануари 2014, 10:45:48 am »
Кашкаито има 65 литра резервоар колку што знам.

Соодветно на тоа, 900 километра рејнџ низ град е разбирливо, со оглед на начинот на кој вози Филипв.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #7413 на: 30 Јануари 2014, 10:47:11 am »
Или како милува да каже дека вози (trolling) ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7414 на: 30 Јануари 2014, 10:48:05 am »
Сакаш да кажеш во град поминуваш 900км со еден резервоар!?

И повеќе, без никакво пимплање и пазење. Бројката е поблиску до 1000 отколку до 900.

кокошарникот збира 65 литри (до грло, со мрткање на она металното и дополнување)

Соодветно на тоа, 900 километра рејнџ низ град е разбирливо, со оглед на начинот на кој вози Филипв.

Да се разбереме: возам најнормално и не гледам да потрошам што помалку. Понекогаш и само понекогаш гледам да ја симнам потрошувачката најмногу што може, ама тоа го правам затоа што ми е интересно и забавно.

Многу пазам на потрошувачката само кога ќе тргнам некаде далеку, а со малку пари, па ги бројам до последно евро.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #7415 на: 30 Јануари 2014, 11:01:12 am »
Веле бе, не го спуштај на удолници ланцерот. 8 троши на отворено со нормална вожња од 110кмх.

Sure, sure. Се’ само мирно да спиеш ноќе, да не се будиш облеан у ладна пот.

Молим те, кажи ми повеќе за тоа колку ми троши мојот Лансер во било кои услови.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7416 на: 30 Јануари 2014, 11:04:00 am »
Јас или ти? :)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7417 на: 30 Јануари 2014, 11:04:39 am »
Не не, ти кажи ми колку мене ми троши колата, пошо сум неук и не разбирам како функционира тоа.

Просветли ме, пор фавор.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7418 на: 30 Јануари 2014, 11:14:18 am »
7-8 отворено со нормално возење. 5.7л се вади со десетте фалангини заповеди за страсно милување на педалата за гас. или на удолници.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7419 на: 30 Јануари 2014, 11:24:34 am »
Моето Стило сака да се спротистави на ова тврдење.

Fiat Stilo 1.4
Dist:551km (Скопје-Солун-Скопје) (малку локал Скопје, малку локал Солун)
Avg Speed:83Km/h
Avg Consumption 6.7l/100km

Со 3000 денари Ultra 100 до Солун и назад, + уште нешто ситно остана :) (Сепак алфата на плин е поекономична, поготово на вакви релации, но за жал, не ми се исплатеше зелен картон да вадам за само еден месец).

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Рачунај дека тука има 80-тина километри градска вожња (скопје-солун-скопје е 460-470км), што ја качува потрошувачката за некоја децимала.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7420 на: 30 Јануари 2014, 11:25:04 am »
7-8 отворено со нормално возење. 5.7л се вади со десетте фалангини заповеди за страсно милување на педалата за гас. или на удолници.

Ок, фала на „просветлувањето“.

У 6 години како го имам, еднаш има извадено 7.3 л/100 км на отворено, натоварен до даска, со кровен куфер, на дожд и ветер, при брзини 110-130, али да, у „право“ си.

Бркај работа.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7421 на: 30 Јануари 2014, 11:26:47 am »
Можда тоа се бројки на најмоќната 1.4 косилица на пазаров, ама околу 8л/100км може со 166-ката моја да се постигнат. Со нормално возење.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7422 на: 30 Јануари 2014, 11:31:16 am »
@Веле,
Молам, нема на чему.

@Симо,
Со истиот стил на возење кога ти вадиш 8 другите вадат 5.7.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #7423 на: 30 Јануари 2014, 11:34:54 am »
Моето Стило сака да се спротистави на ова тврдење.

Fiat Stilo 1.4
Dist:551km (Скопје-Солун-Скопје) (малку локал Скопје, малку локал Солун)
Avg Speed:83Km/h
Avg Consumption 6.7l/100km

Со 3000 денари Ultra 100 до Солун и назад, + уште нешто ситно остана :) (Сепак алфата на плин е поекономична, поготово на вакви релации, но за жал, не ми се исплатеше зелен картон да вадам за само еден месец).

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Рачунај дека тука има 80-тина километри градска вожња (скопје-солун-скопје е 460-470км), што ја качува потрошувачката за некоја децимала.
На кое тврдење? 6.7 е многу пристојна бројка. ЗА ТОЈ ПАТ! :) Знам дека многу е тешко да спуштиш под 7 на автопат ако возиш 120кмч или блиску. Но, немора да значи дека си возел на автопат, можеби си возел на локален пат за кој 80-90 кмч е премија. Тогаш и потрошувачката многу паѓа. Нема друго решение освен намалена брзина. :) Едноставно толку е.
За 5.7л/100км треба да возиш полека. Дали на автопат или не, си е твое, но ќе си возиш 90тина кмч. Ете ти си ја имал истата средна брзина со едно литро повеќе (6.7л/100км). Самата моментална брзина си кажува.
А3 1.6ТДи трошеше 6.1 на 120. Ибица 1.6ТДи трошеше 6.7 на 120кмч и тоа се коли од последниве две недели. :) :) Get it? Сега до солун и назад со Ибицата поминавме со 6.4л/100км со возење релативно пристојно. :) Тоа е таа реалност која може да се прифати или не. Дали можев да потрошам литро помалку (со дизел!!!) Да, можев. Ќе возев пополека, понежно. Но за со бензинец да потрошам под 1.6ТДи, тоа е веќе интересно возење. :) Ама со муабет во кола, и од Гостивар накај Скопје сосема изводливо, при 100кмч. :) :) :) За мене.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7424 на: 30 Јануари 2014, 11:42:19 am »
На тврдењето дека 7-8 е нормална потрошувачка со нормално возење. Ова беше нормално возење, со нормални брзини до 130-тина (ретко повеќе, и речиси никогаш помалку) на автопат, со двајца во кола, а на враќање плус нешто хардвер од Икеа. Потрошувачката без градските трткања/врткања сигурно ќе беше барем 6.5 ако не и пониско.  Воопшто немав намера да вниамвам на потрошувачкта, туку имав намера да внимавам на совозачот кој имаше тогаш проблематична поодмината бременост.
Ако сакам да се курчам, (сум остарел, порано се курчев секогаш, сеа само ако сакам), тогаш може и 10л/100км да извадам на истата релација со стилото. Веројатно да возев „по знаци“ на деловите кои не се автопат, можеше да стигне и до 6.0л/100км.