Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1990716 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #7305 на: 25 Јануари 2014, 16:49:09 pm »
мислев на мали боцички со кои ти останува место у ѓепек

иначе у принцип можам да си закачам приколица со пола тон плин и да имам огромен домет, ама не е тоа фората

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #7306 на: 25 Јануари 2014, 16:56:43 pm »
Ауиии филозофе поштеди ме, имам толкава боца и плус има место да те легнам у гепек во позиција спремна за пупење

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #7307 на: 25 Јануари 2014, 16:59:57 pm »
Боците се ставаат во резервно тркало, не во багажник.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #7308 на: 25 Јануари 2014, 17:01:47 pm »
Озбилно?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #7309 на: 25 Јануари 2014, 17:02:51 pm »
Се спомна место во багажник, па си реков дека е прикладно да се напомене.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #7310 на: 25 Јануари 2014, 17:07:29 pm »
Седан и хечбек, два различни поима за гепекот! Кој има седан лесно е и за боца обична и за да му остане повеќе од доволно, од друга страна хеч јаде боца во резервно и тоа е тоа..... Филип молим те не ми реплицирај ТИ пошто не ме интересира воопшто што ке кажеш

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7311 на: 25 Јануари 2014, 17:14:48 pm »
Ауиии филозофе поштеди ме, имам толкава боца и плус има место да те легнам у гепек во позиција спремна за пупење

леле извини

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #7312 на: 25 Јануари 2014, 17:14:57 pm »
све све, ама тој микроскопскиот домет не можам да му го простам на плинот

иначе и ја ќе возев бензинец со мотор од 2+ литра атмосферец
Не е страшно, 350км градска, околу 500км отворен пат. Има и поголеми танкови, од 80л. Дури и торусни што ги ставаат кај местото за резервна на некои коли (Митсубиши ASX на пример може да собере таква). Ем тој помодерен, може и помалку да троши, па да стигнеш до автономија еквивалентна на резервоар со бензин.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #7313 на: 25 Јануари 2014, 17:31:01 pm »
Јас имам 500км на отворено. А со возење како Филип или Фаланга имам и 600-650км. Ако не го рачунаме вториот резервоар. :)

Микроскопски е во споредба со E220 CDI кој собира 95 литри, a пие 5.5л/100км, односно 3.9 со возење како ФилипВ, а тоа се 1700км, или 2435км.

Јас со Цитроенчето домет град имам 800 км, отворено 1000км

Со ЦР-В то, град 550 км, отворено 700-750 км

Дарко

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7314 на: 25 Јануари 2014, 17:32:03 pm »
Боците се ставаат во резервно тркало, не во багажник.

Сепак е негативност немање резервно тркало или немање простор во гепек. Не велам дека не може да се преживее така, ама сепак е мала негативност.

Исто мене личн не ми се бендисува моментот на модификацијата на оригиналното возило при монтажата на плин, колку и да е тоа без никаква штета.

Исто, еве ако се има плин, и доколку сака човек да го извади. Освен отворот во браник или кај полначката за гориво, кои други траги ќе останат од плинската инсталација?

Дали има потреба од некакви навои други за да се зашрафи/прицврсти плинската инсталација?

« Последно менување: 25 Јануари 2014, 17:50:16 pm krell »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #7315 на: 25 Јануари 2014, 18:06:00 pm »
Се штрафи плинската боца директ у каросерија.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7316 на: 25 Јануари 2014, 18:12:43 pm »
Се штрафи плинската боца директ у каросерија.

Дури и оние што се ко резервно тркало?

Други шрафења, физички модификации на каросерија/мотор/пластики?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7317 на: 25 Јануари 2014, 18:30:09 pm »
Мора да се смести централната единица некаде (ова е минимална интервенција, веројатно еден штраф на куќиштето од акумулаторот или друго погодно место), да се искасапи голем дел од електричната инсталација под хауба, да се избуши гранката за да се наместат плинските инџектори и да се смести во кабина тастерот со контролните сијалички.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7318 на: 25 Јануари 2014, 18:35:24 pm »
Мора да се смести централната единица некаде (ова е минимална интервенција, веројатно еден штраф на куќиштето од акумулаторот или друго погодно место), да се искасапи голем дел од електричната инсталација под хауба, да се избуши гранката за да се наместат плинските инџектори и да се смести во кабина тастерот со контролните сијалички.

Шраф на куќиштето од Акумулатор можам да прифатам (Може да се купи нов Акумулатор и никому ништо).

Касапење на електрична инсталација би ми пречело (колку и да знам дека нема проблем).

Бушење на гранката исто би ми пречело, освен ако не знам дека може евтино да се замени со нов дел (зборам за оригинален и нов ), во случај да сакам да тргам плин.

Што би значело ова како цена, можност за промена ако сакам скроз нова оригинална ако се вади плинот некогаш?

Тестерот во кабина (ако е тоа она копчето ), не е проблем, пошто има места каде што би се поставило на пластики што лесно би се промениле.

п.с. Веројатно прашав и глупости, ама за жал немам познавање за ова па затоа прашувам

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7319 на: 25 Јануари 2014, 18:38:58 pm »
Ако сакаш да се е*еш а да не ти влезе, тешко. Тоа е и со ефтиното гориво.
Гранката нема потреба да се менува ако сакаш да се вратиш на бензин, зошто малите дупчиња од дизните за плин може да се бланкираат (не е спејс текнолоџи пластична усисна гранка).
Електричната инсталација повторно може да се доведе во првобитна состојба - нормално со траги од касапеното.

BTW, се` уште не сум сретнал човек кој ја вратил колата од плин на бензин. Можеби некој знае некого?