Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2213201 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #780 на: 08 Јули 2011, 09:30:08 am »
Новата BMW 5 серија троши само 4.5 литри на 100 km   
Штедливата крстарица ...
   Види фотографии      Напиши коментар
Ако некогаш и не беше многу битна работа потрошувачката на автомобилот, денес секако е, па и за оние кои тоа можат да си го дозволат.

Автомобил кој малку троши е одраз на еколошката освестеност на возачот, но тоа не значи дека тие со вишокот финансии мораат да возат во некој ултракомпактен градски автомобил. Таа теза целосно ја докажува BMW.

Баварците штотуку ја лансираа својата најштедлива лимузина серија 5-520d EfficientDynamics. Автомобилот се користи со дволитарски четвороцилиндраш кој со помош на директното вбризгување и турбополнач истискува 181 КС и 380 Nm. Но тоа е само дел од приказната.

Благодарение на системите start-stop, регенеративни кочници, активната решетка на ладилникот која се затвора при поголеми брзини, аеродинамични браници, гуми со низок отпор на тркалање и подолг финален пренос на менувачот, потрошувачката на автомобилот сведена е на само 4.5 литри на стотина километри во комбиниран европски циклус.
Ниската потрошувачка не се одразила на перформансите, па така штедливиот BMW до стотка стигнува за 8.2 секунди и јури 231 km/h.
Цената и датумот на почеток на продажбата се уште не се познати.

http://koli.com.mk/novosti_vnatresna.aspx?id=1824

Eve uste edna kola od 1.8 toni so 180, luksuzna limuzina sto trosi pomalku od na LP COrsata. Jas nikogas ne bi mozel za izvadam prosek od 4.5.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #781 на: 08 Јули 2011, 09:34:28 am »
Моторите им се импресивни. Со 320d EfficientDynamics (2.0 турбодизел, 175 коња) успеавме да извадиме просек од 4.7 литри, од МакКар, низ пластикарската улица, низ Автокоманда, до Петровец и назад, во 4 попладне во најголемата гужва.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #782 на: 08 Јули 2011, 09:35:01 am »
Тешка глупост...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #783 на: 08 Јули 2011, 09:54:29 am »
BTW, преводот е фантастичен - „регенеративни кочници“? Какви се овие, да стаам и ја, да ми се регенерираат?

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #784 на: 08 Јули 2011, 09:58:36 am »
BTW, преводот е фантастичен - „регенеративни кочници“? Какви се овие, да стаам и ја, да ми се регенерираат?

Јас имам. Сакаш азбестни регенерирачки или графитни регенерирачки ?  ;D ;D

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #785 на: 08 Јули 2011, 12:12:11 pm »
Вака... значи 1000 денарина 98 ЕКТО поминати 175 км

Од кој  грубо 30 Км од Лукоил Аеродром - Белви и назад, со брина од 100-120 кмч
И грубо 150 км низ Скопје начести релации, Козле - Мвр преку водно и обратно, и навечер Козле - 3 бисери и обратно

Мојата вожња ја знаете, агресивна... скоро секое тргање пуна и така натака :)

Ајде математичарите нека прерачунаат...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #786 на: 08 Јули 2011, 12:14:14 pm »
pisi kolku ti e litar 98 da preracunaat kolku litra si stavil :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #787 на: 08 Јули 2011, 12:26:09 pm »
Имаме ние тука Натпреварувач по математика, плус има пријатели професори на факултет, што е проблем да ти направат детална пресметка и анализа....Обрати се за помош во темата Весела Математика...ќе видиш ќе ти помогнат!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #788 на: 08 Јули 2011, 12:40:45 pm »
Ајде од мене едно инфо за потрошувачката на мојот ѕвер.

Оваа просечна потрошувачка е измерена пред 2 дена, на пат од Битола преку Успат (Ресен) до Охрид и назад истата рута. Возење нормално, колку што дозволува патот и мојот стил на возење. Во колата цело време патуваме 4ца, средна дебелина на луѓе и багаж скроз фул.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #789 на: 08 Јули 2011, 13:39:06 pm »
Коа се сака се може :)

(не е на удолница) ;)

Prosek of FENI до Gj. P. (сосе патарини, полнење гориво и еден џандар по обиколница):

И послатсица за крај:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #790 на: 08 Јули 2011, 14:11:33 pm »
Што ти е Борд компјутер. Така се прави деца кола, а не овие вашиве цркавици. ;D ;D ;D ;D

Carrier166, у секој случај избриши го постот, нека фантазираат луѓево за потрошња од 25 литра. ;D ;D ;D ;D

Според обртомерот, мислам дека можеш минимум до 230 да ја дигнеш. Што не е лошо за 2 тона кола на плин 8)
« Последно менување: 08 Јули 2011, 14:14:12 pm Cuore Sportivo »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #791 на: 08 Јули 2011, 14:20:07 pm »
Што ти е Борд компјутер. Така се прави деца кола, а не овие вашиве цркавици. ;D ;D ;D ;D

Carrier166, у секој случај избриши го постот, нека фантазираат луѓево за потрошња од 25 литра. ;D ;D ;D ;D

Според обртомерот, мислам дека можеш минимум до 230 да ја дигнеш. Што не е лошо за 2 тона кола на плин 8)
Хеј, не вреџај! 1450кг (15XX сосе мене и плинска боца измерено на технички) :)
Инаку имаше доста сообраќај, не ми беше ајфонов глуп наместен за сликање, морав да внимавам на сообраќај, 22x беше брзината, али и ова е доста ;)

Инаку за тие што завидуваат на алфа, еве едно сличе за нив:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #792 на: 08 Јули 2011, 14:34:06 pm »
Ооооо 99.9 литра на 100. Е тоа е веќе права Алфа. ;D ;D ;D ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #793 на: 08 Јули 2011, 14:42:56 pm »
Сто на сто! ко` танкер! :D A i prosekot e dobar, 400 metri za 20 minuti :D :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #794 на: 08 Јули 2011, 15:31:59 pm »

Според обртомерот, мислам дека можеш минимум до 230 да ја дигнеш. Што не е лошо за 2 тона кола на плин 8)

Инаку, 8.3л по борд потрошувачка се отприлика 9.1л плин, што е отприлика 5.7л нафта по цена на чинење :)