Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2212097 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #3840 на: 24 Септември 2012, 14:37:19 pm »
Татко ми на фехлервагенот стави плинче и направи ~90.000км со плинот.  Колку заштедил ? Една количка за мене ;D

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #3841 на: 24 Септември 2012, 14:44:08 pm »
2000Е.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #3842 на: 24 Септември 2012, 15:03:55 pm »
миле ставај бе плин не си прај ташак,ете го спенсер 90 илјадарки поминал па што му фали на гољфот освен што не е дизел ;D

@vele

со оглед на тоа што мене за пунтово ми бараат околу 500 евра за плин кај тебе нормално е да бараат толку,остај ги тие има и други што местат плинови,кај мене имам опција да наместам и за 200 евра,али уште ми се живее ;D

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #3843 на: 24 Септември 2012, 15:12:56 pm »
Еве пресметајте самите заштеда.

http://plimont.com.mk/Zashteda.aspx

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #3844 на: 24 Септември 2012, 15:58:21 pm »
Секако дека има заштеда, многу нормално е тоа, и 2 литра да ти троши повеке, пак си заштедуваш, ти  за 500 ден можеш 6 литри бензин да ставиш, односно за 500 ден 12 литра плин (според цената од нас гас е ова) и ти со 6 литри бензин тераш да речеме 100 км во град, а со 12 литри плин ке истераш 150 км и така полека, зрно по зрно погача  :) Плус ако почесто испагаш на отворен пат, потрошувачката нема многу и да се разликува, ене гледам по кадетот, на отворено разликата е максимум 1 литро, а во град малце повеке иде, сигурно 2 литра во најмала рака отстапува, ама пак е поефтино во секој случај, стави си и ке видиш, како што ти рекоа, сегде има да возиш, нема да ти е гајле, поефтино е  :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #3845 на: 24 Септември 2012, 15:58:35 pm »
миле ставај бе плин не си прај ташак,ете го спенсер 90 илјадарки поминал па што му фали на гољфот освен што не е дизел ;D

@vele

со оглед на тоа што мене за пунтово ми бараат околу 500 евра за плин кај тебе нормално е да бараат толку,остај ги тие има и други што местат плинови,кај мене имам опција да наместам и за 200 евра,али уште ми се живее ;D
Пред 2 години, одевме за битола со чичкоми со фиат 1300 на ПЛИН (не атестиран) ;D, Пред демир хисар почна нешто да ни мириса, си продолживме, кога застанува чичкоми на паркинг отвара гепекот, кога гледа целиот во пепел, боцата само што не пукнала... Го угаснија огнот, после на бензин се вративме во Кичево па го продаде, сега гледам пак на плин (не атестиран) го возат....
А не сум видел случај кај што се запалила кола со атестиран плин...
Него за твојата кола, мислам дека нема да ти се исплати да и ставаш плин... Ти ја продаваше 1700 евра (колку што се сеќавам), +500 евра плинот, ќе треба да ја продаваш за 2200 евра, а толку тешко дека некој би дал....

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #3846 на: 24 Септември 2012, 16:07:48 pm »
Поради X причини може колата да се запали ниедна нема да биде почетокот од плинот :), доколку монтажата е по пропис тогаш без проблем и да нарасне притисокот во боцата вентилот ќе се отвори и плин ќе почне контролирано да истекува како едно пламенче нема да дозволи да пукне поради преголем притисок.
Имам гледано во србија имаше тест, запалија Рено 4 со плин по прописи наместен со полна боца. Си гореше и кога нарасна притисокот само се отвори сигурносниот вентил и почна плин да истекува без притоа да направи некоја експлозија. Колата беше запалена со помош на Канта дизел гориво :), иначе така кола неможе да пламне брзо. На крајот боцата си беше неоштетена, само што од колата имаше само лименка :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #3847 на: 24 Септември 2012, 16:10:37 pm »
Не бе ни вентил ни ништо, сам си го местеше дома, колку да оди, од сите црева испушташе плин... ;D ;D ;D

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3848 на: 24 Септември 2012, 16:21:56 pm »
Епа јас да ви кажам дека и тие атести кои ги прави машински се гола вода, зошто ?? Кога пред 5 години го монтиравме плинот, и на Солекс карбураторот ставија плочка најгоре од каде ке доага доводот за плин, ама тој карбуратор немаше убаво место за да се заштрафи плочката и тие што ни ја монтираа ја стегнаа со холф штрафови и така наместена помина атест на машински. Што се случуваше отпосле ?
После одредена километража или да речам еден месец, таа се разлабавуваше и почнуваше колава да трокира, да не оди, оставена во град на плин 2 саати тешко палеше и понекогаш гасеше дури и загреана. Таткоми постојано ја затегаше, импровизираше и на крај го оштети горе грлото на карбураторот, и почна и плин да мириса во возење. Си отидовме во ченто, купивме карбуратор вебер од југо 45, го избушивме странично доле кај гаста има такво самиот карбуратор место за бушење, навртивме тука цевче за плинот колку цревото што е од распуњача, стегнавме со стега, ене го, нит мирис се осека, нит колата трокира, и од тогаш со тој карбуратор на плин го искачуваме плетвар со 3 брзина, претходно едвај со 2 теравме

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3849 на: 24 Септември 2012, 16:23:40 pm »
Зборуваме за уред наместен професионално. Незнам што не е јасно околу тоа, па мора да се разглаба за направи-сам ствари.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3850 на: 24 Септември 2012, 16:25:53 pm »
Па професионално е наместен кај мене, комплет со вентили, со се, и целокупна документација. На машински проверен, соколов и компанија таму што се го видоа и дадоа одобрение, ете во сообракајната заведен е атестот, значи стручњаци го провериле и дале одобрение, ама ете и они знаат да забушаваат  :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #3851 на: 24 Септември 2012, 16:25:59 pm »
Како го поминале на атест незнам... На комбето му врвеа со едно (сите црева), да видат дали негде пушта, пушташе на едно место и не помина атест, се вратија го менија цревото и одма помина...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3852 на: 24 Септември 2012, 16:29:25 pm »
@Filomkd, на холштрафчињата по една федершајвна да стаевте, ќе си го решевте проблемот. А да не збориме што постојат "лепаци" специјални за штрафови:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3853 на: 24 Септември 2012, 16:41:48 pm »
@Simo - Carrier166, еве слика од вебер карубратор и онаму каде што е заокружено со црвен круг, таму и го избушивме, значи овој карбуратор има предвидено место за плин !! Плус на овој карбуратор кукиштето од филтерот се заштрафува, има и гума горе на грлото и фалш воздух јок, за разлика од солексот каде што со обична стега стоеше кукиштето на филтерот. Сега е боље плинот кај мене кај карбураторот намонтиран отколку претходно

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3854 на: 24 Септември 2012, 16:45:44 pm »
Верувам дека со вашава модификација потешко ќе помине на атест, иако добро работи (кога е правен веберов, не ни помишљале на плин, пошто бензинот бил поефтин од свиснска урина).  Плинот мора да има соодветна расплињача или фланша која влегува во атестниот документ. Без него, јок атест!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.