Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1990836 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #3825 на: 24 Септември 2012, 10:31:05 am »
Мене колку би ми трошел Спаркот на плин ако сега ми троши 6.1 градска?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #3826 на: 24 Септември 2012, 10:33:36 am »
8.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3827 на: 24 Септември 2012, 10:40:53 am »
Па со оглед на тоа дека плинот е пола од бензинот а ќе троши 30% повеќе, има ли некоја унифицирана формула за пресметка дали ми се исплати да ставам плин?

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #3828 на: 24 Септември 2012, 10:45:24 am »
зашто формула ..... 6* 90 = 540 со бензин
8 * 45 = 360 со плин. Заштеда околу 3 евра на 100км.
Со доза на резерва ке земеме просек од 2 евра на 100км. Ако инвестицијата кошта 700 евра тогаш треба да поминеш 35.000км за да си ги повратиш парите. Ако поминуваш повеке од 12000 годишно тогаш ич не се мисли.....

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3829 на: 24 Септември 2012, 10:50:18 am »
Епа со моменталниот режим на возење кој е во тренд на мало намалување (односно исто километри ќе поминувам само сега со помала потрошувачка 6 наспроти 6.7) поминувам точно 12к годишно. Ако на Спаркот ми стават кружна боца на местото на резервното тркало, ќе го изгубам него ама во секој случај до сега еве 5 години го немам употребено.

Што знам, сега ме стаивте у мисла...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #3830 на: 24 Септември 2012, 11:24:09 am »
За бензин плин муабети знам 1 работа, колку порано го ставиш толку побрзо ќе го исплатиш ;D ;D ;D

Другар на Киа Про Цеед, си ја прекина гаранцијата со сопствеништво од една ипол години само заради тоа. И така до сеа со колата си нема проблеми. Плинот си го исплати до сега.

Е сеа проклетството во економијата (ова за тебе Фаланга ;D да те потсетам) е колку повеќе имаш од нешто, толку понерационален си. Значи откако ќе ставиш плин, ќе ја возиш за се и сешто (знаејќи дека ти е на плин и ти е ефтино) па на крај можеш да завршиш со истите месечни трошоци во семејниот буџет за ставка гориво.

;D ;D ;D ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3831 на: 24 Септември 2012, 11:31:57 am »
Е сеа проклетството во економијата (ова за тебе Фаланга ;D да те потсетам) е колку повеќе имаш од нешто, толку понерационален си. Значи откако ќе ставиш плин, ќе ја возиш за се и сешто (знаејќи дека ти е на плин и ти е ефтино) па на крај можеш да завршиш со истите месечни трошоци во семејниот буџет за ставка гориво.

;D ;D ;D ;D
Така де ама пак ќе имаш помал опортунитетен трошок поради тоа што претходно си одбивал работи ради трошок за бензин и може некој финансиски ќар ти киднал. Вака ако го земеш и тоа во предвид може ќе имаш и опортунитетен бенефит ;D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3832 на: 24 Септември 2012, 11:36:27 am »
Абе купи си алфа ако си опортуниста ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #3833 на: 24 Септември 2012, 11:37:50 am »
@Falanga

Точно така колега, меѓутоа не го заборавај фактот што најпрвин треба плинот да се одплати т.е. разликата во ставка гориво пред и потоа, треба да се однесува на финасирање на капиталната инвестиција во моторнотo возило.

Потоа можеме да размислуваме на опортунитетниот бенефит.
;D ;D ;D ;D ;D

најфраза ми е од Таки Фити „Мултипликаторот колегааааааа “ ;D ;D ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #3834 на: 24 Септември 2012, 11:54:52 am »
Епа со моменталниот режим на возење кој е во тренд на мало намалување (односно исто километри ќе поминувам само сега со помала потрошувачка 6 наспроти 6.7) поминувам точно 12к годишно. Ако на Спаркот ми стават кружна боца на местото на резервното тркало, ќе го изгубам него ама во секој случај до сега еве 5 години го немам употребено.

Што знам, сега ме стаивте у мисла...

Јас направив лани 21000км.

Во просек потрошив 8,5л/100км

Во превод тоа гласи вака

1785 литри плин со просечна цена од околу 44 денари литар (најниска била 38 највисока 49)

---------------

Околу 78540 денари.

Ако возев на бензин потрошувачката во просек би била 7,6 литра (6,8 ми троши со 120 и клима, 8,5 градска во Битола)

1596 литри

Цената на бензинот е околу 86 денари (81 најниска 91 највисока)

137256 денари

137256
- 78540
----------
58716 денари во превод 954 ЕВРА заштеда!

Плинот 600 евра...ме кошташе со сите работи

Во ќар сум околу 300 евра со овие заштеди. Еве ми ги парите за патарина и сервисите што ги правев годинава.

Најглупав е есапот „Ако правиш 10000км годината ...5000 км...“ Ние колите ги имаме барем 10 години во нас и сигурно дека кога тогаш ќе ти се исплати. А се исплаќа релативно брзо (година до две).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3835 на: 24 Септември 2012, 11:55:52 am »
@Falanga

Точно така колега, меѓутоа не го заборавај фактот што најпрвин треба плинот да се одплати т.е. разликата во ставка гориво пред и потоа, треба да се однесува на финасирање на капиталната инвестиција во моторнотo возило.

Потоа можеме да размислуваме на опортунитетниот бенефит.
;D ;D ;D ;D ;D

најфраза ми е од Таки Фити „Мултипликаторот колегааааааа “ ;D ;D ;D

Зошто прво да се отплати? :) Може симултано да се одплаќа и да се остварува опортунитетен бенефит.
Башка ја сум Дејвид Рикардова школа ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #3836 на: 24 Септември 2012, 12:04:54 pm »

Јас направив лани 21000км.

Плинот 600 евра...ме кошташе со сите работи

Во ќар сум околу 300 евра со овие заштеди. Еве ми ги парите за патарина и сервисите што ги правев годинава.

Најглупав е есапот „Ако правиш 10000км годината ...5000 км...“ Ние колите ги имаме барем 10 години во нас и сигурно дека кога тогаш ќе ти се исплати. А се исплаќа релативно брзо (година до две).

1. Многу битна работа, при правење калкулација за инсталација на плински уред. Мене ми е 4 ипол години колата, па сеа напраив 31500 :)

2. Кај мене не е испод 950 евра.

3. Би бил во ќар, ама кога??

4. Далеку од глупав е тој есап. Држи вода попут камила. Ако не праиш голема километража, немаш исплатливост од плинскиот уред.

Еве да речеме, мојава ситуација... Имам уште 5 ипол години до 10те години поседување, со горенаведената километража за изминатиов период, и сумата која ми ја кажуваат за инсталација на плин.. Со кој памет да би се нафаќал на такво нешто? Додека да пројдат 10те години, нема да успеам ни инвестицијата да ја вратам, а не па да штедам... Есап е многу убаа работа :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #3837 на: 24 Септември 2012, 12:10:13 pm »
Во најголем број коли плинот е 450-600 евра. Ова за Лансеров дека е 950 прв пат слушам. И треба да се гледа како високо изолиран случај...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #3838 на: 24 Септември 2012, 12:11:32 pm »

1. Многу битна работа, при правење калкулација за инсталација на плински уред. Мене ми е 4 ипол години колата, па сеа напраив 31500 :)

2. Кај мене не е испод 950 евра.

3. Би бил во ќар, ама кога??

4. Далеку од глупав е тој есап. Држи вода попут камила. Ако не праиш голема километража, немаш исплатливост од плинскиот уред.

Еве да речеме, мојава ситуација... Имам уште 5 ипол години до 10те години поседување, со горенаведената километража за изминатиов период, и сумата која ми ја кажуваат за инсталација на плин.. Со кој памет да би се нафаќал на такво нешто? Додека да пројдат 10те години, нема да успеам ни инвестицијата да ја вратам, а не па да штедам... Есап е многу убаа работа :)

Јас зборам за 80% од возилата. Сигурно на Застава 101 нема да ти се исплати сега да ставаш плински уред кога уредот кошта колку колата така?

Или еве во твојот случај што ти е скапа твојата варијанта и слабо возиш.

80% од возилата во Македонија прават од 10 до 15 000км годишно, што се исплаќа да се става таков систем.

Еве математиката од мојот систем што е full injection ја гледаш и самиот. 900 евра на 20000км - ЗАШТЕДА! Колку ќе биде за еден Спарк? Под 600 евра сигурно нема да биде.

Затоа викам јас за година две системот се исплаќа.

Крај краева...секој со есапот...

Мене не ми се плаќаат 90 денари за бензин :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #3839 на: 24 Септември 2012, 12:25:34 pm »
Во најголем број коли плинот е 450-600 евра. Ова за Лансеров дека е 950 прв пат слушам. И треба да се гледа како високо изолиран случај...

НОВУС (27.09.2011):

"PRINS Holandija - Najdobriot ured na svetot- od 750 eur (postojat najmalku 750 pricini sto ja opravduvaat cenata)" - тогаш ми рекоа дека ќе дојде накај 950, не ми текнуе зашто...

Плимонт (07.03.2011):

"Landirenzo Omegas so cena od 885 evra" - со плус уште пар ствари, капалки а у, испаѓаше пак преку 900 евра.

Секако дека секој има и други работи да понуди (Плимонт ми дадоа уште некоја понуда за Ландиренцо, а НОВУС ми понудија и ЛОВАТО), ама не би идел на ништо послабо од најдоброто, ако веќе би се нафатил на ваков чекор, пошто едноставно, не го сметам како заебанција или играње играчки... Ако има навистина зошто би дал ~900, 950 евра, онда би штедел уште извесен период и би ги дал, а нема ни да ги погледнам тие што се поевтини.

Јас зборам за 80% од возилата. Сигурно на Застава 101 нема да ти се исплати сега да ставаш плински уред кога уредот кошта колку колата така?

Или еве во твојот случај што ти е скапа твојата варијанта и слабо возиш.

80% од возилата во Македонија прават од 10 до 15 000км годишно, што се исплаќа да се става таков систем.

Еве математиката од мојот систем што е full injection ја гледаш и самиот. 900 евра на 20000км - ЗАШТЕДА! Колку ќе биде за еден Спарк? Под 600 евра сигурно нема да биде.

Затоа викам јас за година две системот се исплаќа.

Крај краева...секој со есапот...

Мене не ми се плаќаат 90 денари за бензин :)

- Бат афкорс :)
- Не возам слабо, ретко возам :D
- Агриид
- Башка Фаланга има маста да му ја извади... Ќе го туриш у арч чоекот, немој вакви работи :D :D :D
- Во горенаведените околности, да
- нали ;)
- Мене па ич, ама јбг :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.